Forum Interpretacja badania krwi

Czy spadki w morfologii mogą być spowodowane zmęczeniem?

~m...l

~m...l

Witam. Mam 24 lata wczoraj odebralem wyniki z morfologii. Badania nie sa zadowalajace poniewaz mam znaczny spadek. Leukocyty 3,81 , PCT 0,16 Neutrofile 2,12 Eozynofile 0,06. Co to moze oznaczac? . Ogolnie czuje sie dobrze. Prowadze raczej sportowy tryb zycia. Duzo biegam i troszeczke cwicze . Czy spadek moze byc przez zmeczenie?

Odpowiedzi znajdują się poniżej

~mgmg

~mgmg

z tych wyników nic zlego nie wynika, ale nigdy nie interpretuje sie wybranych parametrow. Wazne jest np., czy płytki krwi sa na dolnej granicy normy?
neu 2,12 to calkiem przyzwoity wynik, nawet jezeli norma laboratorium zaczyna sie np. od 2,50.
Badania warto oczywiscie powtorzyc, a aktualne pokazac lekarzowi.

Markcelo

Markcelo

Morfologia krwi Leukocyty 3,81 tys/µl 4,2 9,1 L
Erytrocyty 4,99 mln/µl 4,63 6,08 N
Hemoglobina 16,37 g/dl 14,0 18,0 N
Hematokryt 48,00 % 40 54 N
MCV 96,00 fl 80 99 N
MCH 32,78 pg 27 35 N
MCHC 34,09 g/dl 32,0 37,0 N
Płytki krwi 193,00 tys/µl 140 440 N
RDW-CV 11,60 % 11,0 16,0 N
PDW 15,30 % 8,0 18,0 N
MPV 8,30 fl 7,0 12,4 N
PCT 0,16 % 0,2 0,4 L
Neutrofile 2.12 tys/µl 2,50 7,00 L
Limfocyty 1,39 tys/µl 1,00 3,50 N
Monocyty 0,31 tys/µl 0,20 1,00 N
Eozynofile 0,06 tys/µl 0,10 0,50 L
Bazofile 0,03 tys/µl 0,0 0,1 N
Neutrofile 49,80 % 40,0 70,0 N
Limfocyty 38,50 % 20,0 45,0 N
Monocyty 8,60 % 2,0 10,0 N
Eozynofile 2,30 % 1,0 5,0 N
Bazofile 0,80 % 0,0 2,0 N
Atypowe limfocyty# 0,04 tyś/µl 0 0 N
Atypowe limfocyty% 1,10 % 0,00 2,00 N
Niedojrzałe duże komórki (młode formy)# 0,01 tyś/ul 0 0 N
Niedojrzałe duże komórki (młode formy)% 0,20 % 0 4 N
OB OB 2 mm/h 2 12 N
Badanie ogólne moczu Przejrzystość przejrzysty
Barwa żółty
Ciężar właściwy 1.028 g/ml 1,015 1,030 N
pH 6 5,0 7,0 N
Glukoza nieobecna mg/dl
Ketony nieobecne mg/dl 0,00 5,00
Urobilinogen w normie mg/dl 0,0 1,0
Bilirubina nieobecna
Białko nieobecne
Azotyny nieobecne
Erytrocyty nie wykryto
Leukocyty nie wykryto
Elektrolity (Na, K) Sód 141,00 mmol/l 135 145 N
Potas 5,45 mmol/l 3,50 5,10 H
Żelazo Żelazo 31,30 µmol/l 10,6 31,3 N
Próby wątrobowe AST 25,00 U/l 5 34 N
ALT 22,00 U/l 0 55 N
Bilirubina całkowita 1,30 mg/dl 0,00 1,40 N
Fosfataza zasadowa 54,00 U/l 40 150 N
GGTP 15,00 U/l 12 64 N
Mocznik Mocznik 37,00 mg/dl 19,00 44,00 N
Kreatynina Kreatynina 0,93 mg/dl 0,70 1,30 N
eGFR >60 ml/min/1,73m2 Wartości referencyjne GFR (ml/min/1,73m2):

powyżej 90 - prawidłowy GFR
60 – 89 - łagodnie obniżony GFR
30 – 59 - umiarkowanie obniżony GFR
15 – 29 - poważnie obniżony GFR
poniżej 15 - niewydolność nerki (kidney failure)
Kwas moczowy Kwas moczowy 5,67 mg/dl 3,5 7,2 N Wg aktualnych zaleceń Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego (PTNT) oraz ESC/ESM, wskaźnikiem do podjęcia decyzji klinicznych przez lekarza u osób z grupy ryzyka sercowo- naczyniowego jest stężenie kwasu moczowego 4,0-4,9 mg/dl; 238,0-291,6 µmol/l–K; 5,0-5,9 mg/dl; 297,5-351,1 µmol/l–M.
U osób zdrowych poziom kwasu moczowego nie powinien przekraczać - 6,0 mg/dl; 357,0 µmol/l.
Glukoza Glukoza 92,00 mg/dl 70,00 99,00 N prawidłowa glikemia na czczo: 70-99 mg/dl
nieprawidłowa glikemia na czczo: 100-125 mg/dl, wskazane wykonanie testu OGTT
cukrzyca: ≥ 126 mg/dl, wynik uzyskany w dwukrotnym badaniu.
Lipidogram (CHOL, HDL, nie-HDL, LDL, TG) Cholesterol całkowity 150,66 mg/dl poniżej 200 - wartości pożądane
200 - 239 - wartości graniczne
powyżej 240 - wysokie ryzyko powikłańZgodnie z zaleceniami PTK i PTDL
Cholesterol HDL 66,11 mg/dl ≥ 40 mg/dl zgodnie z zaleceniami PTK i PTDL
Cholesterol nie-HDL 84,55 mg/dl <100 mg/dl - dla osób z bardzo dużym ryzykiem zgonu z powodu choroby sercowo-naczyniowej<br /> <130 mg/dl - dla osób z dużym ryzykiem<br /> <145 mg/dl - dla osób zdrowych oraz małym i umiarkowanym ryzykiem<br /> Cholesterol LDL 73,15 mg/dl 0,00 135,00 N
Trójglicerydy 57,00 mg/dl ≤ 150 mg/dl zgodnie z zaleceniami PTK i PTDL.
TSH TSH 1,80 µIU/ml 0,350 4,940 N Badanie wykonano testem firmy Abbott, metodą chemiluminescencji, na aparacie Architect

201564 markcelo Mężczyzna, 24 lata, Poznan
Markcelo

Markcelo

To jest cale badanie ktore przeprowadzilem. Prosze o interpretacje z gory dziekuje.

201564 markcelo Mężczyzna, 24 lata, Poznan
~mgmg

~mgmg

idz do lekarza, masz wysoki potas, moze bierzesz jakies suplementy, duzo bananow jesz itp?
morfologia do powtorzenia za 2-3 tygodnie, ale i tak zadecyduje lekarz,

Markcelo

Markcelo

To prawda spozywam odzywki od 5 tyg a i bananem nie pogardze . Jest to odzywka weglowodanowo bialkowa. I kompleks witamin.

201564 markcelo Mężczyzna, 24 lata, Poznan
Markcelo

Markcelo

Witamina A 1600µg 200%
Witamina D 10µg 200%
Witamina E 20mg 167%
Witamina C 250mg 312%
Witamina B1 20mg 1818%
Witamina B2 20mg 1428%
Niacyna 35mg 219%
Witamina B6 20mg 1428%
Folian 400µg 200%
Witamina B12 20µg 800%
Biotyna 300µg 600%
Kwas pantotenowy 12mg 200%
Bioflawonoidy cytrysowe 40% 100mg -
Ekstrakt karczocha 5% cynaryn 80mg -
Ekstrakt z pestek dynii 5:1 60mg -
Ekstrakt pokrzywy zwyczajnej 60mg -
Ekstrakt zielonej herbaty (55% EGCG) 60mg -
ALA (kwas alfa liponowy) 10mg -
Ekstrakt pieprzu czarnego (95%) 1mg

Magnez
(80% albion, 20% tlenek) 190mg 51%
Wapń
(58% albion, 42% węglan) 100mg 12,5%
Potas
(99,9% chlorek, 0,1% jodek) 75mg 3,75%
Cynk 15mg 150%
Żelazo 3mg 21%
Mangan 3mg 150%
Miedź 0,5mg 50%
Jod 150µg 100%
Chrom 150µg 100%
Selen 75µg 136%

Takie witaminy spozywam

201564 markcelo Mężczyzna, 24 lata, Poznan