Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Dr Krystyna Pogoń

Ekspert
  • Zawartość

    0
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

    nigdy

Reputacja

0 Neutralna

Personal Information

  • Płeć
    Kobieta
  • Miasto
    Kraków

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

  1. Dzień dobry, Informacje o tym jak powinna wyglądać dieta w okresie rekonwalescencji po zabiegu bariatrycznym przygotowali lekarze z Ośrodka Chirurgicznego Leczenia Otyłości w Wejherowie - znajdzie tam Pani najważniejsze informacje o kiedy może Pani wprowadzać poszczególne grupy produktów do codziennych posiłków. Szczegółwe informacje w tym zakresie powinien przedstawić także lekarz prowadzący w oparciu o indywidualne uwarunkowania zdrowotne. http://bariatria-wejherowo.pl/54-%C5%BBywienie_po_zabiegu Życzę szybkiego powrotu do zdrowia i skutecznej redukcji masy ciała!
  2. Dzień dobry, Dieta pacjenta onkologicznego w dużej mierze zależy od rodzaju choroby nowotworowej, zastosowanego leczenia, a także ogólnego stanu zdrowia. Powinna ona bazować na tych samych założeniach co każda prawidłowa dieta, ale musi być zmodyfikowana stosownie do potrzeb. Nie jestem więc w stanie jednoznacznie odpowiedzieć na zadane pytanie, bo zupełnie inne są potrzeby dietetyczne osoby po usunięciu guza w obrębie przewodu pokarmowego, a zupełnie inne jeżeli guz był np. w drogach rodnych. Wiele zależy także od tego na ile choroba oraz leczenie doprowadziły do "wyniszczenia" organizmu, czy doszło do znaczącego osłabienia i utraty masy ciała. Niemniej jednak jeżeli pacjenta możemy uznać za wyleczonego i nie skarży się na dolegliwości związane z dyskomfortem po wybranych produktach spożywczych to nie ma wskazań do nadmiernych restrykcji żywieniowych. Przy czym należy pamiętać, że dieta pacjenta powinna być zgodna z wrorcem zdrowego żywienia, a spożycie żywności przetworzonej, tłsutej, zawierającej zbyt wysokie ilości cukru i soli, a także będącej źródłem karcenogenów (jak. żywność grillowana, smażona w oleju) zwiększa ryzyko ponownego wystąpienia nowotworu.
  3. Niestety nie ma takiego postępowania dietetycznego, które stanowi skuteczne lekarstwo w walce z nowotworami. Jednak stosowanie diety zgodnej z zasadami zdrowego żywienia, bogatej w warzywa i owoce (będące źródłem przeciwutleniaczy), pełnoziarniste zboża, orzechy i zdrowe oleje roślinne oraz ograniczającej żywność wysokoprzetworzoną (będącą źródłem kancerogenów) ogranicza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe oraz wspiera proces leczenia u chorych.
  4. Najelpszym rozwiązaniem w takiej sytuacji jest wprowadzenie oprócz tradycyjnych posiłków przygotowanych poprzez zblendowanie do spożycia także specjalnych preparatów żywieniowych stanowiących pełnowartościową dietę w formie łatwego do spożycia koktajlu (np. Nutramil). Takie preparaty dostarczają wszystkich niezbędnych do życia składników odżywczych - są więc kompletnym posiłkiem i świetnie uzupełniają dietę właśnie w takich przypadkach jak opisany przez Panią. Choć można je stosować jako wyłączne źródło pożywienia to najlepszym rozwiązaniem jest stosowanie zarówno tradycyjnych posiłków (zupy-kremy z warzyw i mięsa lub ryby; kaszki typu manna czy kleik ryżowy z dodatkiem przecieru owocowego lub warzywnego) i do tego środki żywieniowe dla osób chorych i w okresie rekonwalescencji.
  5. Dzień dobry, Bespośrednio po zabiegu dieta powinna być zgodna z zasadami diety ściśle lekkostrawnej (początkowo półpłynna, potem mogą się pojawiać produkty stałe). Po kilku tygodniach od zabiegu można dietę zacząć rozszerzać - jeżeli nie ma dyskomfortu to stopniowo wprowadzać wszystkie potrawy jakie spożywało się przed zabiegiem. Przy usunięciu wyrostka nie jest konieczna trwała modyfikacja diety, a jedynie na czas samej rekonawalescencji.
  6. Nie można polecić stosowania suplementów diety osobom chorym poddawanym leczeniu farmakologicznemu bez konsultacji z lekarzem. Suplementy diety to środki, które mogą być niebezpieczne, gdyż nie podlegają pod nadzór farmaceutyczy - nie ma więc gwarancji co do składu i jakości takich produktów, ponadto nie muszą one przejść takich badań jakie przechodzą leki - nie jest więc w żaden sposób potwierdzona ich skuteczność, nieznane są także skutki uboczne i interakcje z lekami. Nie oznacza to, że powinno się suplementy skreślić w całości - wiele z nich może pomóc zapobiegać niedoborom wybranych składników w diecie, inne z kolei mogą pozytywnie oddziaływać na apetyt czy odporność. Ale w przypadku osoby chorej decyzja o włączeniu suplementów diety powinna być poprzedzona konsultacją z lekarzem prowadzącym i oparta o potrzeby i stan zdrowia konkretnego chorego.
  7. Proszę się udać do diabetologa w celu dobrania odpowiedniej dawki insuliny na ilość wymienników węglowodanowych w diecie - prawdopodobnie nie są one odpowiednio zbilansowane, stąd też podawane dawki insuliny nie powodują pożądanego spadku poziomu cukru we krwi.
  8. Dzień dobry, Podstawowe ogólne zalecenia dotyczące żywienia w WZJG znajdzie Pan w podanym linku (zalezenia opracowane w ramach Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie): https://www.su.krakow.pl/system/files/14972/8923d2b056.pdf?1446457371 Wiele cennych porad odnośnie funkcjonowania z tą chorobą może Pan także otrzymąc za pośrednictwem Polskiego Towarzystwa Wspierania Osób z Nieswoistymi Zapaleniami Jelita „J-elita” (https://j-elita.org.pl/). Należy jednak pamiętać, że schorzenie to oprócz ogólnych zaleceń wymaga indywidualnego podejścia do diety i dokładnej obserwacji wpływu różnych pokarmów na stan zdrowia i samopoczucie (wiele zależy także od stosowanego leczenia). Dobrym rozwiązaniem jest więc oprócz gastrologa bycie pod opieką dietetyka i odbywanie regularnych konsultacji diety oraz korzystanie z pomocy specjalisty przy komponowaniu i ocenie codziennego żywienia.
  9. Dzień dobry, Tak u osób cierpiących na choroby nowotworowe może dochodzić do zaburzeń łaknienia i mogą oni nie odczuwać apetytu. Czasami także przebieg leczenia (związany z silnymi nudnościami) wpływa na niechęć do jedzenia, gdyż samo jedzenie może się wiązać z dyskomfortem. Dlatego też zaleca się aby w okresie choroby nad pacjentem sprawował pieczę zespół składający się z lekarza jak i dietetyka i razem pracował nad tym, aby pacjent był w jak najlepszej kondycji.
  10. Dzień dobry, Zapewne Pani obecne żywienie jest dostosowane do potrzeb wynikających z nieprawidłowo funkcjonującego woreczka żółciowego. Jeżeli nie stosuje Pani żadnej szczególnej diety to z całą pewnością przejście na dietę lekkostrawną w ramach przygotowania do zabiegu będzie dobrym rozwiązaniem, dodatkowo należy unikać spożycia alkoholu i większych ilości produktów wpływających negatywnie na krzepnięcie krwu (np. imbir, kurkuma, czosnek, cynamon). Czasami lekarze zalecają przed takim zabiegiem kilkudniową dietę płynną oczyszczającą jelita, ale jeżeli lekarz nie przedstawił Pani takich zaleceń to zapewne nie jest ona konieczna. Proszę pamiętać o tym, że sam zabieg wykonywany jest na czczo (nie należy przyjmować ani pokarmów ani wody i innych płynów). Życzę szybkiego powrotu do zdrowia!
  11. Dzień dobry, W przypadku stwierdzenia stłuszczenia wątroby należy stosować specjalną dietę o charakterze diety lekkostrawnej niskotłuszczowej. Wiele cennych informacji o tej diecie znajdzie Pan w podanym artykule: https://dieta.mp.pl/lista/72393,dieta-dla-osob-ze-stluszczeniem-watroby Zaznaczam jednak, że są to pewne ogólne informacje, natomiast szczegółowo dietę należy dobrać biorąc pod uwagę przyczynę wystąpienia stłuszczenia wątroby (nadmierne spożycie alkoholu, stosowane leki, otyłość?) oraz inne współistniejące uwarunkowania medyczne i stosowane środki farmakologiczne. Jeżeli ma Pan wątpliwości co do prawidłowości diety u mamy proponowałabym zgromadzić całą dokumentację medyczną wraz z aktualnymi wynikami badań i udać się do dietetyka z tymi informacjami aby dobrał dietę dopasowaną do jej konkretnie potrzeb.
  12. Dzień dobry, Po operacji woreczka żółciowego przez kilka tygodni będzie wskazana specjalna dieta oparta o produkty lekkostrawne, wykluczająca również alkohol. Więcej informacji znajdzie Pani w artykule: https://portal.abczdrowie.pl/dieta-po-operacji-woreczka-zolciowego. Ponadto przy wypisie ze szpitala powinna Pani dostać od lekarza prowadzącego wytyczne dotyczące postępowania w okresie rekonawalescencji. Niestety przy krótkim odstępie czasu pomiędzy zabiegiem a uroczystościami nie będzie Pani mogła spożyć wszystkich dań czy też wznosić toastów, niemniej jednak zdrowie w takiej sytuacji należy potraktować jako priorytet (warto zabdać o odpowiednie dla Pani lekkostrawne menu uzgodnione z organizatorami).
  13. Dzień dobry, Niestety często u osób starszych obserwuje się zanik apetytu i niechęć do spożywania posiłków. Przede wszystkim należy zgłosić się do prowadzącego lekarza, żeby pomógł ustalić czy za taką zmianą nie stoją konkretne powody medyczne, które wymagają rozwiązań farmakologicznych oprócz diety. Postępowanie dietetyczne w takim wypadku należy oprzeć na podstawowej zasadzie jaką jest zabezpieczenie potrzeb żywieniowych podopiecznego - po pierwsze staramy się zastosować naturalne składniki pobudzające apetyt (np. zioła, buliony) i dietę opieramy o produkty lubiane przez osobę starszą. Proszę przy tym pamiętać, że osoba starsza dużo gorzej odczuwa smak i zapach - potrzeba jej więc dań bardziej wyrazistych niż dotychczas żeby jedzenie odbierać jako równie smaczne. Ważna jest komunikacja z osobą starszą - to babci powinna Pani pytać co ma ochotę zjeść i próbować się do tego w miarę możliwości dostsować. Natomiast jeżeli samo tradycyjne żywienie nie jest wystarczające warto skorzystać z gotowych preparatów żywieniowych dostępnych w aptece (np. Nutramil). Są to środki zawierające wszystkie składniki odżywcze podawane w formie koktajlu, są więc stosunkowo łatwe do spożycia. Nie jest wskazane całkowite zastąpienie tradycyjnej żywności takimi preparatami jeżeli babcia spożywa też tradycyjne jedzenie, ale można je dołożyć do codziennej diety, żeby miała Pani pewność, że niczego w niej nie brakuje.
  14. Dzień dobry, Jeżeli pacjent obecnie czuje się dobrze i nie odczuwa negatywnych skutków spożycia jakichś wybranych potraw czy też nie ma dolegliwości, które możnaby łagodzić dietą to nie ma konieczności stosowania żadnego specjalnego modelu żywienia. Niemniej jednak choroba nowotworowa to wyraźny znak, że należy zadbać o to, aby dieta była szczególnie zgodna z zasadami zdrowego żywienia i należy koniecznie zwrócić uwagę na wysoką podaż warzyw i owoców w codziennym jadłospisie (są źródłem naturalnych przeciwutleniaczy, które wspomagają organizm w walce ze zmianami nowotworowymi) oraz bezwględnie wykluczyć produkty przetworzone będących źródłem cukru, soli, tłusczy nasyconych czy składników o działaniu kancerogennym (np. wędliny, dania grillowane). Zależnie od przebiegu rekonwalescencji i dalszego leczenia konieczne mogą być modyfikacje żywienia dostosowane do potrzeb pacjenta, ale na podstawie przekazanych przez Panią informacji nie jestem w stanie ich określić.
  15. Dzień dobry, Podstawą Pani odżywiania powinna być redukcja masy ciała w taki sposób, aby mieściła się ona w granicach normy. Zapewne wraz z normalizacją masy ciała także ciśnienie powinno wrócić do normy. Bez szczegółowych informacji o Pani trybie życia, aktualnych parametrach oraz konkretnej listy przyjmowanych leków nie jestem w stanie zaproponować ani jaka kaloryczność diety byłaby wskazana ani jakiego rodzaju wykluczenia są konieczne w związku z chorobami i ich farmakoterapią. To co jest pewne to, że powinna Pani zadbać o zdrowe odżywianie i pomimo sytuacji życiowej starać się, aby na talerzu zawsze dominowały warzywa i owoce, pełnoziarniste zboża, nabiał, orzechy i nasiona oraz ryby, chude mięso i nasiona roślin strączkowych. Powinna Pani unikać żywności wyskoprzetworzonej, będącej źródłem cukru, soli i nasyconych tłuszczy. Tak skonstruowana dieta na pewno przyczyni się do ogólnej poprawy zdrowia.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...