Skocz do zawartości
Forum

Franulka

Użytkownik
  • Postów

    0
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

    nigdy

Personal Information

  • Płeć
    Kobieta
  • Miasto
    Warszawa

Osiągnięcia Franulka

0

Reputacja

  1. 1.Co sprzyja występowaniu rozszerzonych naczynek ? - gorące kąpiele - sauna - solarium -ciąża - zbyt duży wysiłek fizyczny - alkohol - kosmetyki podrażniające skórę twarzy - bardzo pikantne potrawy - stresujące życie - stosowanie niektórych leków - niektóre zabiegi pielęgnacyjne ( np. depilowanie nóg gorącym woskiem ) 2.Witamina K - wpływa na proces regulacji krzepnięcia krwi, likwiduje pajączki, wylewy podskórne;działa przeciwkrwotocznie i dzięki temu zapobiega wylewom podskórnym 3.Skóra naczynkowa gorącej wody nie lubi Mydło i płyny z alkoholem,też przyczyniają się do jej zguby Z pilingami uważać trzeba A gdy jest podrażniona i zajdzie potrzeba Przemywaj ją naparami z nagietka i kasztanowca i skrzypu czasami Zmiana temperatury jej nie służy I promień słońca za duży Podrażnienia i rumień się jej imają Stosuj kremy,które witaminy K, C,E,i PP zawierają Też miłorząb,arnikę górską i rutynę A już zawsze będziesz mieć zadowoloną minę
  2. Połączę tradycję z nowoczesnością, dosmaczę odrobiną fantazji i lekkości SZPARAGI Z SZYNKA I MASŁEM PIETRUSZKOWYM Z POSIEKANYM JAJKIEM 50g szynki wędzonej-w plastrach pęczek pietruszki 200g masła 1 jajko 2,5kg szparagów 1 łyżka masła do nich Masło pietruszkowe z posiekanym jajkiem: 200 g masła 1 jajko 1 pęczek natki pietruszki Na przybranie: trochę natki pietruszki. PRZYGOTOWANIE Szparagi: 1. Uciąć 4 kawałki kuchennego sznurka lub nici, po 1 m długości, do obwiązania szparagów w pęczkach. 2. Szparagi można przygotować (zdjęcia 1 i 2 fazy przyrządzenia) dzień wcześniej. Zawinięte w wilgotną ściereczkę można przechowywać w lodówce. Masło pietruszkowe z posiekanym jajkiem: 1. Zagotować wodę w małym garnku 2. Nakłuć jajko od spodu metalową szpilką lub nakłuwaczem jaj, żeby skorupka nie pękła w czasie gotowania. 3. Jajko ostrożnie zsunąć z łyżki do wrzącej wody. Gotować 8-10 minut. 4. Ugotowane jajko po wyjęciu z wrzątku zahartować zimną wodą. Łatwiej będzie obrać je ze skorupki. 5. Obrane jajko drobno posiekać. 6. Natkę pietruszki posiekać dopiero na krótko przed rozpoczęciem przyrządzania potrawy (gdyż inaczej obeschnie) Przyrządzenie rozpocząć ok. 15 minut przed posiłkiem (w czasie gotowania szparagów). PRZYRZĄDZENIE SZPARAGÓW 1. Obrać szparagi z góry na dół, zaczynając ok. 2 cm poniżej główki 2. Zdrewniałe końce odciąć. Podzielić szparagi na półkilogramowe porcje (pęczki) 3. Pęczek obwiązać pod główkami, 3 razy okręcając nić i zostawiając luźny koniec długości 20 cm. 4. Przeciągnąć nić na ukos do końców szparagów i znowu 3 razy okręcić pęczek 5. Końce nici skrzyżować w połowie pęczka i mocno związać. 6. Płytkę grzejną nastawić na stopień 2 (średni pobór mocy). 7. Zagotować wodę z tłuszczem, solą i cukrem w garnku napełnionym do połowy. 8. Do wrzącej wody włożyć pęczek szparagów 9. Gotować ok. 15 minut na niezbyt gorącej płytce. 10. Ugotowane do miękkości szparagi wyjąć z wody i odsączyć. 11. Przed podaniem na stół przeciąć nić w połowie pęczka. 12. Przeciętą nić tak ściągać na boki, żeby pęczek szparagów się nie rozsypał. PRZYRZĄDZENIE MASŁA PIETRUSZKOWEGO Z POSIEKANYM JAJKIEM 1. Masło roztopić na patelni na słabo nagrzanej płytce. Zszumować pianę (ścięte białko). 2. Zestawić patelnię z płytki. Wrzucić, drobno posiekane – pietruszkę i jajko. 3. Zamieszać i natychmiast wyłożyć na szparagi i podawać.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...