Połączę tradycję z nowoczesnością, dosmaczę odrobiną fantazji i lekkości
SZPARAGI Z SZYNKA I MASŁEM PIETRUSZKOWYM Z POSIEKANYM JAJKIEM
50g szynki wędzonej-w plastrach
pęczek pietruszki
200g masła
1 jajko
2,5kg szparagów
1 łyżka masła do nich
Masło pietruszkowe z posiekanym jajkiem:
200 g masła
1 jajko
1 pęczek natki pietruszki
Na przybranie:
trochę natki pietruszki.
PRZYGOTOWANIE
Szparagi:
1. Uciąć 4 kawałki kuchennego sznurka lub nici, po 1 m długości, do obwiązania szparagów w pęczkach.
2. Szparagi można przygotować (zdjęcia 1 i 2 fazy przyrządzenia) dzień wcześniej. Zawinięte w wilgotną ściereczkę można przechowywać w lodówce.
Masło pietruszkowe z posiekanym jajkiem:
1. Zagotować wodę w małym garnku
2. Nakłuć jajko od spodu metalową szpilką lub nakłuwaczem jaj, żeby skorupka nie pękła w czasie gotowania.
3. Jajko ostrożnie zsunąć z łyżki do wrzącej wody. Gotować 8-10 minut.
4. Ugotowane jajko po wyjęciu z wrzątku zahartować zimną wodą. Łatwiej będzie obrać je ze skorupki.
5. Obrane jajko drobno posiekać.
6. Natkę pietruszki posiekać dopiero na krótko przed rozpoczęciem przyrządzania potrawy (gdyż inaczej obeschnie)
Przyrządzenie rozpocząć ok. 15 minut przed posiłkiem (w czasie gotowania szparagów).
PRZYRZĄDZENIE SZPARAGÓW
1. Obrać szparagi z góry na dół, zaczynając ok. 2 cm poniżej główki
2. Zdrewniałe końce odciąć. Podzielić szparagi na półkilogramowe porcje
(pęczki)
3. Pęczek obwiązać pod główkami, 3 razy okręcając nić i zostawiając luźny koniec długości 20 cm.
4. Przeciągnąć nić na ukos do końców szparagów i znowu 3 razy okręcić pęczek
5. Końce nici skrzyżować w połowie pęczka i mocno związać.
6. Płytkę grzejną nastawić na stopień 2 (średni pobór mocy).
7. Zagotować wodę z tłuszczem, solą i cukrem w garnku napełnionym do połowy.
8. Do wrzącej wody włożyć pęczek szparagów
9. Gotować ok. 15 minut na niezbyt gorącej płytce.
10. Ugotowane do miękkości szparagi wyjąć z wody i odsączyć.
11. Przed podaniem na stół przeciąć nić w połowie pęczka.
12. Przeciętą nić tak ściągać na boki, żeby pęczek szparagów się nie rozsypał.
PRZYRZĄDZENIE MASŁA PIETRUSZKOWEGO Z POSIEKANYM JAJKIEM
1. Masło roztopić na patelni na słabo nagrzanej płytce. Zszumować pianę (ścięte białko).
2. Zestawić patelnię z płytki. Wrzucić, drobno posiekane – pietruszkę i jajko.
3. Zamieszać i natychmiast wyłożyć na szparagi i podawać.