Świąteczna makowa babeczka z bezą
Składniki
Ciasto:
30 dkg mąki
20 dkg masła
10 dkg cukru pudru
3 żółtka
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
200 g maku
100 g masła
2 jajka całe
5 łyżek cukru pudru
4 łyżki miodu
1 olejek migdałowy
3 kieliszki rumu
100 g rodzynek
100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
100 g orzechów drobno posiekanych
Beza:
3 białka
0,5 szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania
1.
Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, śmietanę, cukier, proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto, owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na pół godziny.Następnie rozwałkować ciasto, foremką do babeczek wycinać krążki i wylepiać foremki.
2.
Mak sparzyć, odparować,ostudzić i zmielić dwukrotnie. Rodzynki zalać wrzątkiem. Masło rozpuścić dodać miód,cukier, rodzynki, orzechy i skórkę pomarańczową. Dokładnie wymieszać dodać do maku, wymieszać. Następnie ubić białka na sztywno, dodać żółtka, wymieszać. Do masy makowej dodać olejek migdałowy,rum i białka z żółtkami, wszystko dokładnie wymieszać.
3.
Babeczki wylepione ciastem napełnić makiem, piec około 35 minut w temperaturze 170 stopni.
4.
Beza. Ubić białka dodać cukier puder i ubić na sztywno. Po upływie 35 minut wyjąc babeczki z piekarnika i za pomocą rękawa cukierniczego udekorować na wierzchu bezą, piec około 15 minut w temperaturze 170 stopni do lekkiego zrumienienia bezy. Smacznego:)