Skocz do zawartości
Forum

linka2107

Użytkownik
  • Postów

    0
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

    nigdy

Personal Information

  • Płeć
    Kobieta
  • Miasto
    Kutno

Osiągnięcia linka2107

0

Reputacja

  1. Świąteczna makowa babeczka z bezą Składniki Ciasto: 30 dkg mąki 20 dkg masła 10 dkg cukru pudru 3 żółtka 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 200 g maku 100 g masła 2 jajka całe 5 łyżek cukru pudru 4 łyżki miodu 1 olejek migdałowy 3 kieliszki rumu 100 g rodzynek 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej 100 g orzechów drobno posiekanych Beza: 3 białka 0,5 szklanki cukru pudru Sposób przygotowania 1. Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, śmietanę, cukier, proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto, owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na pół godziny.Następnie rozwałkować ciasto, foremką do babeczek wycinać krążki i wylepiać foremki. 2. Mak sparzyć, odparować,ostudzić i zmielić dwukrotnie. Rodzynki zalać wrzątkiem. Masło rozpuścić dodać miód,cukier, rodzynki, orzechy i skórkę pomarańczową. Dokładnie wymieszać dodać do maku, wymieszać. Następnie ubić białka na sztywno, dodać żółtka, wymieszać. Do masy makowej dodać olejek migdałowy,rum i białka z żółtkami, wszystko dokładnie wymieszać. 3. Babeczki wylepione ciastem napełnić makiem, piec około 35 minut w temperaturze 170 stopni. 4. Beza. Ubić białka dodać cukier puder i ubić na sztywno. Po upływie 35 minut wyjąc babeczki z piekarnika i za pomocą rękawa cukierniczego udekorować na wierzchu bezą, piec około 15 minut w temperaturze 170 stopni do lekkiego zrumienienia bezy. Smacznego:)
  2. Witam moim ulubionym deserem jest deser Tiramisu. Tiramisu to jeden z popularniejszych deserów włoskich, a nawet można powiedzieć, że to jest jeden z najlepszych deserów na świecie. Tiramisu to deser, który składa się z warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą w połączeniu z likierem Amaretto, na którą nakłada się warstwy kremu z serka mascarpone, a całość posypuje czekoladą lub kakao. Deser podaje się schłodzony. Przepisów na tiramisu istnieje co najmniej kilkadziesiąt ale mój jest rewelacyjny zawsze serwuje w pucharku lub w naczyniu tak abym mogła pokroić na porcje. Bardzo pyszny i delikatny polecam!
×
×
  • Dodaj nową pozycję...