Moja propozycja dania to indyk w pomarańczach .
Potrzebne nam będzie :
fileta z indyka
woreczek ryżu Parboiled
marchew
pomarańcza
czosnek
przyprawy : lubczyk , pieprz , zioła prowansalskie , papryka mielona
Filet z indyka nakłuwamy widelcem ( lub patyczkiem do szaszłyków ) , nacieramy czosnkiem , obsypujemy przyprawami i wkładamy do lodówki na kilka godzin .
Jak indyk się zamarynuje wkładamy go do żaroodpornego naczynia , polewamy go 3/4 częścią soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy i wstawiamy do piekarnika w temp. 200 stopni na godzinę . W międzyczasie szatkujemy marchewkę na drobne kawałki , posypujemy ją szczyptą cukru - by puściła sok i odstawiamy .
Gotujemy ryż .
Marchewkę polewamy resztą soku z pomarańczy .
Na talerz wykładamy kupkę ryżu , na nią kładziemy pocięty w pasy filet z indyka , dookoła robimy "gniazdko" z surówki z marchewki . Smacznego :-)