Krem orzechowo- czekoladowy
Przepis na mój ulubiony deser:
-100g orzechów laskowych
-70g gorzkiej czekolady
-60g nierafinowanego cukru
-100ml mleka krowiego (anie nie homogenizowanego ani UHT) lub zbożowego
- 2 łyżeczki waniliowego ze sklepu z prawdziwą wanilią lub domowego
Sposób przygotowania:
1. Orzechy podprażyć na suchej patelni, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliły.
2. Wysypać je na czystą ściereczkę i pocierać, aż odpadnie skórka.
3. Cukier i orzechy zemleć osobno w młynku do kawy.
4. Orzechy zalać 60ml mleka i odstawić, by wchłonęły płyn.
5. Czekoladę połamać na kawałki i podgrzać w kubku z 40ml mleka aż się rozpuści.
6. Do rozpuszczonej ciepłej czekolady wsypać cukier z cukrem waniliowy i wymieszać.
7. Wszystkie składniki połączyć i dokładnie zmiksować na jedną masę.
Krem można przechowywać przez kilka dni w lodówce w szklanym szczelnym słoiku.
A dlaczego akurat to?
Ponieważ można to zastosować jako dodatek do lodów a nawet zjeść z owocami. Pychota a poza tym z naturalnych składników bez zbędnych dodatków chemicznych.