Kanapki z pastą z bobu
Składniki:
- 500 g bobu
- 40 g tartego parmezanu
- 4-5 łyżek oliwy (lub dla delikatniejszego smaku oleju rzepakowego)
- 2 ząbki czosnku
- 6 kromek chleba żytniego z ziarnami
- 3 jajka
- miękkie masło
- sól
- pieprz
Bób gotujemy w osolonej wodzie i obieramy ze skórki. Łączymy go z oliwą, parmezanem i startym na drobnych oczkach czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i sporą ilością pieprzu. Miksujemy na pastę. Jeśli pasta wyda się Wam za gęsta, dodajcie więcej oliwy.
Jajka gotujemy na twardo i kroimy w plastry.
Chleb smarujemy masłem i podsmażamy z obu stron na patelni do czasu, aż kromki będą chrupiące na zewnątrz, ale wciąż miękkie w środku.
Gorące grzanki smarujemy pastą i układamy na nich jajko.