Skocz do zawartości
Forum

Dorota S.

Użytkownik
  • Postów

    0
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

    nigdy

Personal Information

  • Płeć
    Kobieta
  • Miasto
    Gdańsk

Osiągnięcia Dorota S.

0

Reputacja

  1. Mój sposób na zdrowie przez cały rok to: - codziennie nadczo pół szklanki wody z miodem i cytryną - godzinny spacer każdego dnia, - uśmiech od ucha do ucha, łagodzi stres u innych , dzięki temu dzień jest miły i przyjemny :), - basen raz w tygodniu, - warzywa i owoce, - śniadanie obowiązkowo, - sen, Zdrowe odżywianie i ruch to jest to co lubię najbardziej!!
  2. Moje ukochane ciasto jaglane :) Aby się przekonać, czym jest to zdrowe cudo, sami musicie spróbować - polecam z całego serca, bo jest bardzo pyszne. Składniki: 3 małe jajka 200g cukru 100g masła 200g kaszy jaglanej Kupiec łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli aromat cytrynowy 5 mandarynek Białka jaj ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, potem stale ubijając dodajemy 100g cukru oraz żółtka. Masło roztapiamy w rondlu i studzimy, po czym mieszamy z ubitymi jajkami. Mandarynki myjemy, sparzamy wrzątkiem, osuszamy i trzemy na tarce o drobnych oczkach razem ze skórką (ja sobie poradziłam, przecierając skórki przez tarkę za pomocą drewnianej łyżki i nawet całkiem dobrze mi poszło). Dodajemy połowę startych mandarynek do miski z jajkami i masłem, dosypujemy kaszę jaglaną, proszek do pieczenia oraz kilka kropel aromatu cytrynowego i drewnianą łyżką mieszamy dokładnie, ale nie za długo, żeby masa nie opadła. Przelewamy do natłuszczonej formy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st, pieczemy około 45 min, piekarnik ustawiamy na grzanie góra-dół. W razie gdyby ciasto z wierzchu zaczęło się zbyt mocno przypalać, można je nakryć od góry papierem do pieczenia i piec dalej, to wszystko zależy od piekarnika, moje akurat ładnie doszło, nie przypaliło się, tylko zrumieniło. Pozostałą część startych mandarynek wkładamy do rondla po rozpuszczonym maśle, stawiamy na małym ogniu, wsypujemy pozostałe 100g cukru, mieszamy do czasu, aż powstanie nam gęsty syrop. upieczone ciasto polewamy sporządzonym syropem, można wcinać nawet na ciepło. Jest przepyszne! :) i jakie zdrowe!
×
×
  • Dodaj nową pozycję...