Sernik smaczny i zdrowy, gdyż niemal beztłuszczowy.
Masa serowa:
- 400g sera białego chudego trzykrotnie zmielonego/przeciśniętego przez praskę
- 1/4 szklanki miodu
- 100 ml mleka o zawartości tłuszczu 0,5%
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka mąki pszennej
- 4 łyżki kaszy manny
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- rodzynki (ilość wedle upodobań)
Spód:
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 duży, mocno dojrzały banan
- 1/4 szklanki miodu
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Składniki spodu połączyć, wyłożyć na pokryte papierem do pieczenia dno formy. Wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i podpiec 25 minut (ewentualnie tak długo, aż spód będzie złocisty). Wyjąć, odstawić do wystudzenia.
W czasie, gdy spód stygnie, połączyć składniki masy serowej. Gdyby była zbyt sucha, można dodać więcej mleka. Całość przelać na wystudzony spód, wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 minut w 180 st. C.
Do obu mas można dodać również inne ulubione bakalie (orzechy, suszoną żurawinę, daktyle, śliwki, itd.)
Smacznego!