Skocz do zawartości
Forum

PaniMISIOWA

Użytkownik
  • Postów

    0
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

    nigdy

Personal Information

  • Płeć
    Kobieta
  • Miasto
    Szczecin

Osiągnięcia PaniMISIOWA

0

Reputacja

  1. Polecam moje pyszne "crumble" jabłkowe! Do kruszonki można dodać błonnik lub mielony len. „Szarlotka bez spodu”, czyli jabłka zapiekane pod kruszonką SKŁADNIKI: 4 duże jabłka 2 łyżki białego cukru 1/3 łyżeczki przyprawy do szarlotki kruszonka: 1 niecała szklanka mąki 1/2 szklanki brązowego cukru 80g masła szczypta cynamonu (lub przyprawy do szarlotki) PRZYGOTOWANIE: Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy środek i kroimy na 8 podłużnych części. Przekładamy do garnka podlewamy 1/2 kubka wody i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy gaz, dodajemy 2 łyżki białego cukru, 1/3 łyżeczki przyprawy do szarlotki i dusimy na wolnym ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Do miski wsypujemy mąkę, brązowy cukier i cynamon. Mieszamy. Następnie dodajemy posiekane masło. Wyrabiamy palcami kruszonkę, aż uzyska konsystencję grubo mielonej bułki tartej. Gotowe jabłka przekładamy cedzakiem do żaroodpornego naczynia o pojemności 1-1,5 litra. Na górze rozkładamy równo kruszonkę. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180°C. Podajemy na gorąco np. z lodami!
×
×
  • Dodaj nową pozycję...