KEKS PEŁEN BAKALII
SKŁADNIKI:
• 20 dag masła
• 1 szklanka białek ( 6-7 jajek)
• ¾ szklanki cukru, sól
• 3 opakowania mieszanki keksowej
• Po 3 łyżki rodzynek, suszonej żurawiny i posiekanych orzechów włoskich
• Suszone morele pokrojone na mniejsze kawałki- 5 sztuk
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• Kilka kropli olejku migdałowego
• Tłuszcz, bułka tarta do formy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej do obtoczenia bakalii, lukier
PRZYGOTOWANIE:
Bakalie wymieszać z 2 opakowaniami mieszanki keksowej a następnie obtoczyć w mące ziemniaczanej.
Masło rozpuścić w rondelku i ostudzić. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypuj do piany cukier. Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia. Do słodkiej piany białkowej dodawaj na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Mieszaj delikatnie drewniana łyżką, aby piana nie opadła.
Ciasto wymieszaj starannie z olejkiem migdałowym i bakaliami.
Formę do keksu wysmaruj tłuszczem i wysyp bułka tartą, wlej ciasto. Piecz około 45 minut w temperaturze 180oC. Upieczone ciasto polej lukrem i dekoruj mieszanka keksową.
Nasza rodzina nie wyobraża sobie świąt bez keksa. Ten jest wyjątkowo pyszny i aromatyczny i długo pozostaje świeży.