Ciasto Jogurtowe
Lekkie, mało kaloryczne i pyszne:)
Jeżeli jesteście na diecie, a macie ochotę na coś słodkiego to polecam Wam ten właśnie przepis. Konsystencją ciasto przypomina trochę pieczony sernik – a smak? Sami musicie sprawdzić jakie jest pyszne i jaki zapach w czasie pieczenia unosi sie w całym domu. Raz spróbujecie – ciągle będziecie je robić !!!!
Czas przygotowania: 20 min.
Pieczenie: 35 min
Składniki: 1 porcja dla 6 osób
jogurt grecki 0,5 l
jajka 3 szt.
mąka kukurydziana 4 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
1 łyżeczka olejku pomarańczowego lub waniliowego
cukier puder 1/2 szklanki
garść rodzynek (sparzonych namoczonych w gorącej wodzie)
foremka – keksówka
Krok 1
Do miski wykładamy jogurt, dodajemy mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, cukier puder, jajka oraz olejek pomarańczowy. Całość dokładnie mieszamy i miksujemy aż powstanie jednolita masa. Na sam koniec dodajemy rodzynki i ponownie mieszamy łyżką.
Krok 2
Formę „keskówkę” smarujemy olejem, wykładamy papierem do pieczenia lub pergaminem i także smarujemy olejem. Wylewamy ciasto do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180C i pieczemy przez ok. 40-50 min. na złoty kolor – ciasto powinno odchodzić od boków formy.