Ciasto otrębowe
Składniki:
2 szklanki otrębów
2/3i brązowego cukru
pół szklanki suchego maku
pół szklanki mąki pszennej
100 g orzechów włoskich, posiekanych z grubsza
100 g rodzynek
190 g masła lub margaryny
4 jajka (oddzielnie)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka aromatu migdałowego
Polewa kakaowa z żelatyną (zawsze błyszcząca):
4 łyżki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki kakao
60 g masła
1 łyżeczka żelatyny
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka i ubić. Dodać otręby, mak, wymieszać. Tłuszcz rozpuścić i gorący (ja lekko ostudziłam) wlać ostrożnie do ciasta, wymieszać. Mąkę z proszkiem przesiać, wymieszać i wsypać do ciasta. Dodać aromat migdałowy. Wsypać bakalie i wymieszać.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem foremki.
Piec w temperaturze 180ºC przez 50 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić.
Przygotować polewę: Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody, wymieszać do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.