Żurawinowe muffinki bez tłuszczu i cuku
SKŁADNIKI:
- 2 średnie jabłka
- 1 średni banan
- 1 jajko
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- konfitura z żurawiny, aronii itp.
- 50 g suszonej żurawiny + 10 g na przyozdobienie wierzchu
PRZYGOTOWANIE:
Jabłuszka i banana obieramy. Kroimy na małe kawałki. Miksujemy za pomocą blendera na mus. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy (nie wymagany mikser). Nakładamy po 1 czubatej łyżce do każdej muffinki. Jeżeli babeczka ma być z nadzieniem, nakładamy pół łyżki masy, potem pół łyżeczki konfitury i na to znowu pół łyżki masy ciasta. Na wierzch kładziemy kilka sztuk suszonej żurawiny. Pieczemy w 180* przez 35 minut.