Skocz do zawartości
Forum

Patrycja Kłósek

Ekspert
  • Postów

    0
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

    nigdy

Personal Information

  • Płeć
    Kobieta
  • Miasto
    Siemianowice Śląskie

Osiągnięcia Patrycja Kłósek

0

Reputacja

  1. Witam serdecznie! Większość nurtujących Panią pytań dotyczy węglowodanów. Są to składniki naszego pożywienia, które dostarczą nam energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania mózgu i całego organizmu, jednak w diecie odchudzającej powinno się zastępować węglowodany (cukry) proste tymi złożonymi. Węglowodany złożone bowiem dostarczają nam na dłużej energii, jesteśmy dłużej nasyceni, mają więcej błonnika i niezbędnych składników mineralnych. Węglowodany proste to jedynie puste kalorie, które szybko spala nasz organizm i które powodują zmiany w stężeniach glukozy i insuliny, niekorzystne przy odchudzaniu. Dobre węglowodany (złożone) to: ciemne pieczywo, grube kasze, makaron razowy, ryż brązowy... Złe węglowodany (proste) to: słodycze, cukier biały, ciasta i desery, mąka pszenna. Nawiązując do Pani pytania banany należą do owoców które należy wykluczyć w diecie odchudzającej, ziemianki także (zastępujemy je grubymi kaszami), słodycze należy wyeliminować do minimum (kostka, dwie czekolady gorzkiej na tydzień nie zaszkodzi), produkty mączne należy wyeliminować, pieczywo najlepiej jeść na 1 śniadanie (wtedy mamy najwyższe zapotrzebowanie mózgu na glukozę). POWODZENIA W ODCHUDZANIU! Pozdrawiam, Patrycja Kłósek dietetyk kliniczny
×
×
  • Dodaj nową pozycję...