Witam serdecznie!
Większość nurtujących Panią pytań dotyczy węglowodanów. Są to składniki naszego pożywienia, które dostarczą nam energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania mózgu i całego organizmu, jednak w diecie odchudzającej powinno się zastępować węglowodany (cukry) proste tymi złożonymi. Węglowodany złożone bowiem dostarczają nam na dłużej energii, jesteśmy dłużej nasyceni, mają więcej błonnika i niezbędnych składników mineralnych. Węglowodany proste to jedynie puste kalorie, które szybko spala nasz organizm i które powodują zmiany w stężeniach glukozy i insuliny, niekorzystne przy odchudzaniu.
Dobre węglowodany (złożone) to: ciemne pieczywo, grube kasze, makaron razowy, ryż brązowy... Złe węglowodany (proste) to: słodycze, cukier biały, ciasta i desery, mąka pszenna.
Nawiązując do Pani pytania banany należą do owoców które należy wykluczyć w diecie odchudzającej, ziemianki także (zastępujemy je grubymi kaszami), słodycze należy wyeliminować do minimum (kostka, dwie czekolady gorzkiej na tydzień nie zaszkodzi), produkty mączne należy wyeliminować, pieczywo najlepiej jeść na 1 śniadanie (wtedy mamy najwyższe zapotrzebowanie mózgu na glukozę).
POWODZENIA W ODCHUDZANIU!
Pozdrawiam,
Patrycja Kłósek
dietetyk kliniczny