Żywność ekologiczna to taka żywność, która została wytworzona w gospodarstwie ekologicznym i posiada certyfikat ekologiczny. W produkcji ekologicznej nie stosuje się nawozów sztucznych i pestycydów (dotyczy produktów roślinnych), nie praktykuje się również dodawania do paszy żadnych hormonów bądź antybiotyków(produkty pochodzenia zwierzęcego). Żywność ekologiczna nie może też zawierać sztucznych konserwantów, barwników, polepszaczy ani składników modyfikowanych genetycznie. Na niektórych produktach nawet po umyciu zostaje duża ilość pestycydów. Dlatego warto kupować je z ekologicznych gospodarstw. Produkty te to m.in. Mięso, nabiał, jaja, kawa, brzoskwinie, winogrona, jagody, jabłka, papryka, seler, sałata. Jeśli dysponujesz większą ilością gotówki możesz również zakupić inne Eko-produkty tj. cebula, awokado, ananas, brokuły, banany, szparagi, kukurydza, mango oraz produkty, które jadasz często.