Korzenne ciasto dyniowe z czekoladowym akcentem
Składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 i 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/3 szklanki wody
1 szklanka purée z dyni
2 jajka
1 opakowanie cukru waliniowego
6 łyżeczek Nutelli
Przygotowanie
1) Dynię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, wrzucamy do rondelka podlewając odrobiną wody. Dusimy do miękkości, a następnie miksujemy na gładkie purée. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
2)W jednej misce mieszamy mąkę, sodę, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. W drugiej cukier, cukier z prawdziwą wanilią, olej, wodę, purée z dyni i jajka.
3) Mieszamy delikatnie zawartość obu misek, aż składniki się połączą. Przekładamy ciasto do jednej dużej natłuszczonej olejem (masłem) foremki keksowej. Na wierzch kładziemy odpowiednio nutellę i łyżką, okrężnymi ruchami mieszamy ją z ciastem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 40-45 minut, sprawdzając patyczkiem. Studzimy w formie.