Już w czasach starożytnych wierzono, że to co jemy, wpływa na nasze zdrowie oraz na nasze samopoczucie. Współcześnie nie tyle wierzymy, co wręcz już wiemy, że właśnie tak jest. Mówi się wręcz, że jedzenie może wywołać chorobę albo przywrócić zdrowie. I trudno się z tym nie zgodzić.
Niektóre składniki pożywienia mają specjalne właściwości, wpływające na nasze zdrowie i samopoczucie – jedne w pozytywny, inne zaś w negatywny sposób. Przykładowo: na początku XIX wieku Sylwester Graham (propagator zdrowego żywienia w Ameryce, od którego nazwiska pochodzi nazwa pełnoziarnistego chleba – graham) oraz John Harvey Kellogg (reformator zdrowia, pomysłodawca powstania m.in. płatków śniadaniowych) twierdzili, że toksyny powstające w czasie trawienia mięsa niekorzystnie wpływają na zdrowie i samopoczucie ludzi. I to właśnie oni przyczynili się do bardzo aktywnego wegetarianizmu, udowadniając tym samym, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i na stan naszego umysłu.
Wiele składników diety, poza wartościami odżywczymi, wykazuje pozytywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Np. związki zawarte w owocach i warzywach, a także algach, są fitoaktywne, jak chociażby polifenole, które – mimo że w układzie pokarmowym nie ulegają trawieniu – niezwykle korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu, a więc i na nasze zdrowie. Żywność, która je zawiera, określana jest mianem superżywności, obfituje bowiem w wiele ochronnych i zwiększających energię składników. Udowodniono wręcz, że jedzenie ich przynosi większe korzyści niż zażywanie suplementów witaminowych, zapobiegając wielu ciężkim chorobom, a często nawet im przeciwdziałając. Nie wspominając o pozytywnym wpływie na nasze samopoczucie.
Niestety, w wielu wypadkach, nasza dieta nie sprzyja zdrowiu, co wynika z powszechnego braku świadomości o chorobotwórczych właściwościach wielu z codziennie spożywanych przez nas potraw. Biorąc jednak pod uwagę fakt, że „jedzenie może wywołać chorobę albo przywrócić zdrowie” warto zainteresować się tym tematem bliżej i z każdym dniem zmieniać swoje nawyki żywieniowe wdrażając to, co zdrowe i eliminując to, co niezdrowe. Bo przecież zdrowie mamy tylko jedno…