Żywienie medyczne

najgorsze produkty

~hexx

~hexx

witam, dużo jest informacji o roznych produktach powodujących raka, ale czy w to wierzyc? czy ten cukier rzeczywiscie taki straszny?

Mgr inż. Ewa Ceborska

Mgr inż. Ewa Ceborska

Odpowiedź eksperta

Dzień dobry, w internecie, wśród pacjentów krąży bardzo wiele mitów żywieniowych, które mogą bardzo szkodzić pacjentom. Nie można jednoznacznie powiedzieć, że dany produkt jest rakotwórczy. Z całą pewnością rakotwórcze są produkty z pleśnią, a także przypalone.
Co do cukru: jeśli cukier użyty jest w niewielkiej ilości do pełnowartościowego dania to nie jest to nic złego. Szczególnie jeśli przez ten dodatek pacjent, któremu zagraża niedożywienie zje więcej. Tak więc odrobina tak, ale nie za dużo i tylko jako dodatek do czegoś zdrowego, a nie w czystej postaci np. cukierków, cukru dodanego do herbaty itd.
Pozdrawiam
EC

--

Zobacz mój profil na ranking.abcZdrowie.pl

103817 mgr-inz-ewa-ceborska Kobieta, 37 lat, Warszawa