wiki12010

Kobieta, 44 lata, Łódź

Lista postów użytkownika
wiki12010

Zwyrodnienie stawu kolanowego

Bardzo proszę o interpretacje poniższego zdjęcia rtg. Na opisie mam jedynie że są zmiany zwyrodnieniowe. Czy stan zwyrodnienia jest poważny czy są to niewielkie zmiany? Jakie leczenie jest wskazane?

wiki12010

Re: hmm dziwne pytanie

Ciężko jest żyć w związku w którym nie ma o czym rozmawiać. Niestety wcześniej czy później jest to nie do wytrzymania. Jednak nie można z góry spisywać wszystkiego na straty, może warto "ćwiczyć" i starać się szczerze rozmawiać o tym co cię niepokoi. Jeśli drugiej stronie zależy, to szybko zrozumie problem, jednak uważam że trzeba o tym rozmawiać!!!!

wiki12010

Re: Jak wybaczyć zdradę męża?

Znam kilka par które doświadczyły zdrady z jednej czy drugiej strony. Pytanie czy można odbudować taki związek? Uważam, że wszystko zależy od stopnia zaangażowania Pani partnera w romans. Jeśli on pojmuje swoją zdradę jako błąd życiowy, myślę, że można jeszcze stworzyć wspólnie szczęśliwy związek, warunkiem jednak jest "chęć" dwóch osób do odbudowania relacji i przede wszystkim szczera rozmowa. Jeśli jedna ze stron nie pragnie tego pytanie - czy jest warto walczyć z wiatrakami? W moim związku udało się nam przetrwać pomimo przejściowych problemów. Najważniejsze jest odkryć powód "skoku" w bok i walczyć z przyczynami. Tylko niestety nie wszyscy mężczyźni potrafią uzewnętrznić swoje prawdziwe uczucia i otworzyć się. Życzę powodzenia, wiary i cierpliwości bo związku nie można odbudować z dnia na dzień wymaga to czasu.

wiki12010

USG jamy brzusznej

Co oznacza widoczny przewód trzustkowy ok. 2 mm na USG?

wiki12010

Re: Wysypka u dziecka

Dziękuję za odpowiedź. Wysypka po 8 godzinach praktycznie znikła. Byliśmy u kolejnego lekarza na konsultacji, podejrzewa alergię bądź pasożyty czekamy na wyniki IgE. Mamy wyniki morfologii, na pierwszy rzut oka widzę podwyższone limfocyty i podwyższona ilość płytek krwi. Czy to wskazuje na konkretną infekcję?

Morfologia
Leukocyty 7,2 K/µl 4,5 — 13,0
Erytrocyty 5,22 M/µl 4,3 — 5,5
Hemoglobina 13,9 g/dl 10,9 — 14,2
Hematokryt ↑ 41,2 % 34,0 — 41,0
MCV 79,0 fl
MCH ↓ 26,7 pg 27,0 — 34,0
MCHC 33,9 g/dl 32,0 — 36,0
RDW 12,6 %
Płytki krwi ↑ 410 K/µl 150 — 350
PCT 0,36 %
PDW 14,5 fl
MPV 8,8 fl
Rozmaz automatyczny
NEU% 42,1 % (3,01) 35,0 — 55,0
NEU 3,01 tys/µl 1,50 — 7,50
LYMPH% 46,1 % (3,30) 40,0 — 60,0
LYMPH 3,30 tys/µl 1,50 — 8,00
MON% ↑ 7,5 % (0,54) 2,0 — 7,0
MON 0,54 tys/µl 0,30 — 2,00
EOS% 4,0 % (0,29) 1,0 — 5,0
EOS 0,29 tys/µl 0,10 — 0,60
BASO% 0,3 % 0,0 — 1,0
BASO 0,020 tys/µl 0,015 — 0,060
Mikroskopowa ocena rozmazu krwi (C32)
Gran. obojętn. o jądrze podzielonym ↓ 40 % 45 — 70
Granulocyty kwasochłonne 3 % 1 — 5
Limfocyty ↑ 51 % 20 — 45
Monocyty 5 % 3 — 8
Limfocyty atypowe 1 %

wiki12010

Wysypka u dziecka

Bardzo proszę o interpretację poniższych zdjęć wysypki która pojawiła się na całym ciele mojej 5 letniej córki. Szczególnie dużo wysypalo ją pod pachami pod lopatkami na nogach i brodzie. Wczorajsza konsultacja z lekarzem pediatra była dość dziwna. Lekarz nie potrafił jednoznacznie zdiagnozować choroby. Na wypisie mamy podejrzenie półpaścia. Nadmieniam ze żadnych innych objawów typu gorączka ból gardła itp nie ma. Jedynie dzień przed wysypem były wymioty i biegunka jednodniowa. Z góry dziękuję za pomoc

wiki12010

Re: Prośba o interpretację rtg klatki piersiowej.

Dziękuję za odpowiedź, rozumiem, że powietrze w żołądku to prawidłowy obraz.

Opis do zdjęcia jest następujący: Płuca bez zmian ogniskowych. Przepona gładka,m kąty przeponowo-żebrowe wolne. Wnęki oraz sylwetka serca w granicach normy.