A u nas na Święta w tym roku królowały chrupiące pieczone jabłka z rodzynkami przykryte pierzynką. A oto przepis!
4 kwaśne jabłka (np.szara reneta)
garść rodzynek
1/2 szklanki mąki (np. pszennej razowej)
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżki oliwy
1/3 banana
1) Jabłka obrać do połowy i wykroić gniazda nasienne, nie dochodząc do samego dołu (bo sok wycieknie).
2) Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie.
3) W misce wymieszać: płatki owsiane, mąkę, brązowy cukier. Dodać oliwę i rozgniecionego banana i dobrze wymieszać , najlepiej zagnieść rękoma.
4) Odsączyć rodzynki i nałożyć do wydrążonych jabłek. Na jabłkach ułożyć naszą masę z płatków.
5) Jabłka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i włożyć do nagrzanego piekarnika (bez termoobiegu) 190 stopni na 25 min.
Smacznego!!!
A to nasze jabłuszko: