Mam prosty sposób na deser, który uwielbiam, mianowicie granola: ok 2 szkl płatków jęczmiennych, 1/3 szkl płatków migdałowych lub posiekanych orzechów laskowych, ok 1 szkl sezamu, moga być też ziarna słonecznika, wiórki kokosowe, inne ziarna, proporcje też możesz zmieniać, 1/2 szkl miodu, bakalie: żurawina, rodzynki, suszone morele(zanim dodam namaczam w żubrówce z trawką, ale może być co innego, albo też w zasadzie nie musisz namaczać, ja lubię tak). Mieszamy to wszystko razem, potem przekładamy do natłuszczonej formy. Wstawiamy do rozgrzanego do ok. 160°C piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut, po czym wyjmujemy formę, mieszamy, zbijamy granolę w jedną masę mocno „przyklepując” ją do formy przez papier do pieczenia. Wstawiamy z powrotem na kolejne ok 15 minut. Gdy ziarna się zarumienią, wyjmujemy formę i wykładamy do wystygnięcia na papier do pieczenia. Po ostygnięciu łamiemy na kawałki. Pychaaaa <3 Zdrowe i w zasadzie szybko się robi! ;)