Ciasto imbirowe z marchewką ( kruche ciasto ze świeżym imbirem, masa budyniowa i duuużo marchewki czy może być zdrowsze ciasto i tak pyszne ?)
margaryna 25 dag
mąka 1,5 szklanki
cukier puder 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
żółtko 4 sztuki
imbir starty, świeży 1 łyżka
budyń śmietankowy 1 sztuka
mleko 0,5 litra
marchew 1,5 kg
skórka otarta z jednej pomarańczy
cukier do smaku
olejek pomarańczowy 1 sztuka
galaretka pomarańczowa 1 sztuka
sok z pomarańczy 1/2 szklanki
Z margaryny, mąki, żółtek, cukru pudru i imbiru zagnieść ciasto. Wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Następnie rozwałkować, wyłożyć nim formę i nakłuć widelcem.
Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu i wyłożyć na ciasto.
Piec w temp. 180 stopni przez 35 minut.
Wystawić.
Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dusić marchew do miękkości w soku pomarańczowym. Dodać do marchwi skórkę z pomarańczy, olejek oraz do smaku cukier, wymieszać.
Następnie do gorącej masy wsypać galaretkę, dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na upieczone ciasto z budyniem.
Pozostawić, aby wystygło.