Blondi w koralach
Składniki:
jogurt naturalny 300 ml
3/4 szklanki cukru trzcinowego
4 żółtka
2 białka
1,5 szklanki mąki pszennej
szklanka mąki kukurydzianej
olej roślinny 90 g
2 łyżeczki olejku waniliowego
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
świeże lub mrożone wiśnie 200 g
szczypta soli
Przygotowanie:
1.Mąkę pszenną mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia i mąką kukurydzianą.
2. Wymieszane składniki przesiewamy przez sitko.
3. Do miski dodajemy cukier trzcinowy, a następnie jaja.
4. Ubijamy składniki na lekki i puszysty krem.
5. Stopniowo dodajemy żółtka, jogurt, mąkę (w małych ilościach), sól, olejek waniliowy (dla smaku) oraz olej roślinny i cały czas miksujemy.
6. Do przygotowanego i dobrze wyrobionego ciasta dodajemy wisienki.
7. Przelewamy całość do foremki ( uprzednio wykładając ją papierem do pieczenia lub smarując masłem i posypując bułką tartą).
8. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 60 minut.