Proponuję lekkostrawną sałatę podana z pieczywem czystoziarnistym, która dzięki dodatkom będzie dość energetycznym posiłkiem, urozmaiconym, dostarczającym odpowiedniej ilości białka, węglowodanów i tłuszczów - głównie kwasów tłuszczowych nienasyconych.
- 100 g liści szpinaku
- 150 g łososia (filet)
- 70 g suszonych pomidorów
- 30g twarożku
- 15 g orzechów nerkowca
- 10 g pestek dyni
Sos vinaigrette:
- 50 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno
- sok z cytryny
- łyżeczka musztardy
- zioła: bazylia, oregano
Wszystkie składniki intensywnie mieszamy w celu uzyskania jednolitego sosu.
Chleb czystoziarnisty:
– ziarna słonecznika 150g
– siemię lniane 40g (utarte w moździerzu)
– pestki dyni 40g
– sezam biały, czarny (szczypta)
– czarnuszka (do posypania na wierzchu)
– mąka żytnia, razowa 70g
– przyprawy: sól, pieprz, kminek,
– woda 150g
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Pestki i ziarna słonecznika można wcześniej uprażyć na suchej patelni. Formę do pieczenia wykładamy papierem. Przekładamy do niej masę,wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C. pieczemy ok. 1h. Ważne- przed wyciągnięciem z formy, ważne jest, aby chlebek dobrze ostygł.
Łososia lekko skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy delikatnie solą, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok 15-20 min w temp. 170st. C.
Szpinak myjemy, pomidorki kroimy na małe cząstki, układamy na szpinaku, twarożek lekko rozdrabniamy, posypujemy nim pomidorki. Następnie układamy upieczonego, pokrojonego w kostkę łososia, posypujemy pestkami dyni i orzechami nerkowca (które dla lepszych walorów smakowych można wcześniej uprażyć na suchej patelni). Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem oraz podajemy z pieczywem czystoziarnistym.
SMACZNEGO!