Skocz do zawartości
Forum

Maria Bu

Użytkownik
  • Postów

    0
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

    nigdy

Personal Information

  • Płeć
    Kobieta
  • Miasto
    Olsztyn

Osiągnięcia Maria Bu

0

Reputacja

  1. Proponuję lekkostrawną sałatę podana z pieczywem czystoziarnistym, która dzięki dodatkom będzie dość energetycznym posiłkiem, urozmaiconym, dostarczającym odpowiedniej ilości białka, węglowodanów i tłuszczów - głównie kwasów tłuszczowych nienasyconych. - 100 g liści szpinaku - 150 g łososia (filet) - 70 g suszonych pomidorów - 30g twarożku - 15 g orzechów nerkowca - 10 g pestek dyni Sos vinaigrette: - 50 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno - sok z cytryny - łyżeczka musztardy - zioła: bazylia, oregano Wszystkie składniki intensywnie mieszamy w celu uzyskania jednolitego sosu. Chleb czystoziarnisty: – ziarna słonecznika 150g – siemię lniane 40g (utarte w moździerzu) – pestki dyni 40g – sezam biały, czarny (szczypta) – czarnuszka (do posypania na wierzchu) – mąka żytnia, razowa 70g – przyprawy: sól, pieprz, kminek, – woda 150g Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Pestki i ziarna słonecznika można wcześniej uprażyć na suchej patelni. Formę do pieczenia wykładamy papierem. Przekładamy do niej masę,wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C. pieczemy ok. 1h. Ważne- przed wyciągnięciem z formy, ważne jest, aby chlebek dobrze ostygł. Łososia lekko skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy delikatnie solą, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok 15-20 min w temp. 170st. C. Szpinak myjemy, pomidorki kroimy na małe cząstki, układamy na szpinaku, twarożek lekko rozdrabniamy, posypujemy nim pomidorki. Następnie układamy upieczonego, pokrojonego w kostkę łososia, posypujemy pestkami dyni i orzechami nerkowca (które dla lepszych walorów smakowych można wcześniej uprażyć na suchej patelni). Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem oraz podajemy z pieczywem czystoziarnistym. SMACZNEGO!
×
×
  • Dodaj nową pozycję...