Skocz do zawartości
Forum

karolina2701

Użytkownik
  • Postów

    0
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

    nigdy

Personal Information

  • Płeć
    Kobieta
  • Miasto
    Nowa Sól

Osiągnięcia karolina2701

0

Reputacja

  1. 1. Wrocław 2. Polska Federacja Nordic Walking 3. Akademia Zdrowia Santandera- Zdrowy styl życia to nasza i wasza pasja!
  2. Moja propozycja to lekka sałatka brokułowa z kiełkami brokuła Składniki: - 2 brokuły - 10 plasterków chudego boczku - szklanka łuskanych pestek słonecznika - 1/2 szklanki posiekanej czerwonej cebuli - 1/2 szklanki rodzynek - kiełki brokuła Sos: - szklanka majonezu - łyżka ziół prowansalskich - łyżka octu balsamicznego Przygotowanie: Umyte brokuły kroimy i obrywamy małe różyczki. Boczek podsmażamy na patelni, a następnie kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki, łącznie ze słonecznikiem, cebulką i rodzynkami wsypujemy do miski i mieszamy. Do majonezu dodajemy ocet balsamiczny i zioła prowansalskie. Wszystko razem mieszamy. Sałatkę polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Na wierzch posypujemy garść kiełków brokuła.
  3. Ankieta wypełniona. Mam nadzieję, że się uda.
  4. Ankieta wypełniona. :) Mam nadzieję, że się uda.
  5. Niepisana zasada mówi, że aby uniknąć przejedzenia warto od stołu odchodzić zawsze z lekkim uczuciem niedosytu. Przestrzegam tej zasady, spożywając 5 posiłków dziennie w małej ilości. Warto też dokonać właściwej selekcji potraw, które chce się zjeść. Spacer po śniadaniu to świetny sposób nie tylko zadbania o szczupłą sylwetkę, poprawia się też samopoczucie, bo likwiduje się uczucie ciężkości i dodaje energii. Jem dużo produktów bogatych w błonnik i piję dużo wody, bo ona kontroluje apetyt. Rezygnuję z masła, bogatego w cholesterol i kalorie. W swoim menu stawiam na dużą ilość warzyw i owoców. Profilaktycznie łykam też ziołowe tabletki zawierające wyciąg z liści karczocha. Tego typu suplementy diety głównie wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego, ponieważ stymulują wytwarzania żółci przez wątrobę, a tym samym wspomagają proces usuwania szkodliwych produktów przemiany materii oraz pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.
  6. -WIELKANOCNE JAJKA POD ZIOŁOWĄ PIERZYNKĄ Składniki: - 8 jajek ( z 2 potrzebne są tylko żółtka) - 2 szalotki - łyżeczka musztardy - 75 g masła - 2 łyżki octu winnego balsamicznego - łyżeczka śmietany 36%-procentowej - 75 ziół (trybulka, estragon, szczypiorek) Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Obrać i przekroić na pół. Szalotki pokroić w drobną kostkę, wymieszać z ziołami, pokruszonymi żółtkami, śmietaną i octem oraz musztardą i masłem. Połówki jaj włożyć do naczynia żaroodpornego, polać masą i zapiekać w temp. 200 st. C przez 15 minut. - WIELKANOCNA GALARETKA, CZYLI JAJKA W NOWYM WCIELENIU Składniki: - 8 plastrów szynki konserwowej - 4 jajka - 2 średnie ogórki konserwowe - opakowanie żelatyny spożywczej - bulion drobiowy - kilkanaście liści sałaty Przygotowanie: Żelatynę rozpuścić w bulionie. Ugotowane jajka pokroić w plasterki, szynkę i ogórki drobno pokroić, przełożyć z kilkoma listkami sałaty do foremek, zalać tężejącą żelatyną. Podawać na liściach sałaty.
  7. Wiosną odradzamy się jak cała przyroda. Dlatego to idealny czas na przeprowadzenie kuracji oczyszczającej. Tracimy zbędne kilogramy, ale przy okazji, w nagrodę za zdrową dietę. Krótkoterminowe regularne posty są całkowicie bezpieczne i można je praktykować bez względu na wiek, jak i sposób życia. Regularne posty jednodniowe opierają się na płynach- "rosołkach babuni"z chudego wywaru z ekologicznego mięsa, wywarach z jarzyn, ziarnach zbóż lub kaszach doprawionych ziołami, zwłaszcza kminkiem, tymiankiem oraz herbatkach ziołowych. W okresie późnej wiosny podstawą są naturalne soki wyciskane z owoców i warzyw. Przed spożyciem powinny być rozcieńczone wodą. Dodatkowo należy zaspokajać pragnienie naturalną, czystą, ciepłą, niegazowaną wodą, która działa jak rozpuszczalnik i substancja wypłukująca toksyny z organizmu. Raz w miesiącu warto zastosować dietę warzywną przez trzy dni. Najlepiej przeprowadzić ją np. po świątecznym przejedzeniu, i wtedy, gdy czujemy się ociężale, ospali i zmęczeni. Zakazane jest palenie papierosów, picie kawy i herbaty, a także używanie soli i cukru. W ciągu dnia wypijamy 2 l świeżego soku z marchwi lub marchwi i selera (1:1), zmieszane pół na pół z wodą. Do tego 3 razy dziennie herbatkę z pokrzywy lub wywaru z pogniecionych owoców z dzikiej róży. Resztę płynów uzupełniamy wodą lub herbatkami ziołowymi. Dodatkowo dwa razy dziennie zjadamy zestaw jarzyn gotowanych na parze z dodatkiem odrobiny masła sklarowanego lub oleju lnianego (pietruszka, por, seler, marchew, brokuły, kabaczek, buraczki czerwone itp.). Najzdrowsze jednak jest zjadanie jak najbardziej różnorodnego jedzenia świeżego i jak najmniej oczyszczanego przemysłowo. Dużo ruchu na świeżym powietrzu, wysypianie się, zgromadzenie wokół siebie serdecznych ludzi, kupienie psa i znalezienie fajnego hobby. Nie warto katować się skrajnymi dietami oczyszczającymi!!! Znacznie lepsza jest pełnowartościowa i zdrowa dieta. Przede wszystkim bogata w błonnik.
  8. Wydaje mi się, że chodzi tu o bardzo popularne w ostatnim słowo "asertywność". Człowiek jest istotą społeczną. To oczywiste, że pragnie akceptacji, chce czuć się lubiany, szanowany i... chwalony. Tyle tylko, że uleganie tej pokusie- rezygnowanie z własnego zdania dla komplementów, zadowolenia ważnych osób i dążenie do potrzeby akceptacji innych ludzi- może sprawić, że rezygnujemy z własnych aspiracji, ambicji i opinii. Zaczynamy żyć pod dyktando innych. A to przenosi się na inne sfery życia. Czy to jest tego warte? Na pewno nie! Bycie miłym to przekleństwo jest tylko wtedy, kiedy brakuje nam właśnie tej asertywności. Wszyscy nas wykorzystują, a my godzimy się na wszystko i nie umiemy powiedzieć "nie". Po prostu nie potrafimy zachować się egoistycznie zdrowo. Trzeba zdać sobie sprawę z faktu, że choćby ktoś był miły dla każdego, nie zadowoli wszystkich. To niemożliwe, bo... każdy ma inny ideał. Należy starać się być miłym dla innych, ale nie kosztem rezygnacji z własnego "ja". Jeżeli z czymś się nie zgadzamy, coś nam nie pasuje, nie jest zgodne z naszym wnętrzem, nie bójmy się temu przeciwstawić.
  9. Wiosną moje włosy nie są w najlepszej kondycji. Osłabione, wypadające i bez blasku. Na szczęście są wypróbowane sposoby na to, by znów były piękne i zdrowe. Prawidłowo się odżywiam. Jem świeże warzywa i owoce, ryby morskie, tran, oliwę z oliwek. Łykam też suplementy diety zawierające zestaw witamin i mikroelementów. Warto je przyjmować przez dwa, trzy miesiące. Również sama pielęgnacja jest istotna. Jeżeli to możliwe, pozwalam włosom schnąć naturalnie. Podczas mycia delikatnie je ugniatam. Na koniec mycia płuczę pasma w chłodnej wodzie. To cudownie prosty zabieg, a fryzura jest lśniąca i kosmyki zdrowsze. Po myciu nie trę głowy ręcznikiem, ale zawijam w turban i czekam, aż wchłonie wodę. Rozczesuję grzebieniem o szeroko rozstawionych, zaokrąglonych zębach. Podczas układania rezygnuję z termoloków, karbownicy i lokówek. Nie stronię od tradycyjnych, sprawdzonych, a nawet babcinych sposobów. Najprostsze są płukanki i maski. Raz w tygodniu nakładam maskę, która daje włosom nowe życie- przywróci im gładkość, jedwabisty połysk i uratuje przed zniszczeniami. Efektywne działanie i swoją moc zawdzięcza bogatej recepturze- wysokim stężeniom składników odżywczych i regenerujących. Na włosy zniszczone i przesuszone najlepsza jest papka z banana i dwóch łyżek miodu. Na zniszczone matowe włosy dobra jest też maseczka miodowa. Mieszam kilka łyżek miodu z oliwą z oliwek. Rozprowadzam na włosach, zostawiam na ok. 30 min. Dokładnie płuczę. Przygotowuję też płukankę, która sprawi, że włosy będą lśnić, wypłucze z ich powierzchni substancje zasadowe oraz resztki środków do stylizacji. Do litra wody dodaję kilka kropli octu lub soku z cytryny. Płuczę włosy przez chwilę, na koniec mycia.
  10. Prawdziwa szczera miłość, która nigdy nie gaśnie to miłość do... owoców i czekolady. Wystarczy uruchomić twórczą inwencję, a pyszna owocowa wariacja na talerzu powstanie w mgnieniu oka. Mój ulubiony deser to całe gruszki gotowane w syropie w sosie czekoladowym z migdałami. Gruszki mają nie tylko oryginalny kształt, ale też wyśmienicie smakują. A do tego są cennym źródłem minerałów oraz prezentują się wyjątkowo apetycznie i dekoracyjnie. To swoista chemia pojawiająca się z każdym słodkim kęsem. Z chwilą wkładania tego deseru do ust do mózgu dociera sygnał, że dzieje się coś ekscytującego. Szybko rośnie poziom endorfin, co wpływa na uczucie zadowolenia. Zyskuję dobry humor, zwiększoną energię i koncentrację, ale także zgrabną sylwetkę. To naturalna gratka dla organizmu. To molekuły radości i słodka namiętność, które można jeść bez ograniczeń, ale tym razem to nie grzech. Dostarcza naturalnej przyjemności i rozkoszy podniebienia. Inny deser to śliwki pieczone z brązowym cukrem w białej czekoladzie. Śliwki są niepowtarzalne. W smaku, barwie i lekkiej atłasowej omszałości. Są doskonałe i eleganckie w połączeniu zwłaszcza z białą czekoladą.
  11. Moim zdaniem, diety nie sprawdzają się. Nie można np. założyć, że się schudnie 20 kg w miesiąc. To niemożliwe. Chudniecie w takim tempie doprowadziłoby do wyniszczenia organizmu, a przecież nie o to chodzi. Z drugiej strony założenie powinno być konkretne, ale nie powinno się wiązać ze sztywna liczbą kilogramów. Najlepiej niech celem będzie: np. dobre samopoczucie, lepsze zdrowie czy akceptacja. Chcesz schudnąć- jedz mniej. Banał, ale działa. Nie chodzi o to, żeby się głodzić na siłę i trzymać się sztywno narzuconego jadłospisu, ale zmienić nawyki żywieniowe i znaleźć ulubioną aktywność fizyczną, którą będzie się ćwiczyć regularnie.
  12. Gdy dobrze rozpocznę poranek i zjem zbilansowany posiłek, z pewnością nie zabraknie mi sił do pracy. Jedno jest pewne- od tego jakie śniadanie się zje, zależy samopoczucie w ciągu całego dnia. Śniadanie to pewnego rodzaju inwestycja. Kluczem do zdrowia są produkty zbożowe bogate w błonnik: pieczywo, musli oraz węglowodany złożone dające energię na kilka godzin. Najczęściej wybieram musli wielozbożowe z ziarnami i jest to mieszanka płatków owsianych, płatków żytnich, płatków jęczmiennych. Dodaję do niego chude mleko lub jogurt naturalny i 2-3 łyżki płynnego miodu. Na suchej patelni krótko prażę płatki migdałowe. Do tego dodaję suszone owoce takie jak: śliwki, morele i rodzynki uprzednio zalane wrzątkiem i namoczone na 10 minut. Gdy jest lato, dodaję produkty sezonowe jak np. truskawki, maliny. Gdy nie ma to np. banany czy kawałki jabłek. Na wierzch posypuję kostką startej gorzkiej czekolady. Często modyfikuję to moje śniadanie. Zmieniam składniki i dodaję np. pestki z dyni, orzechy czy łyżeczkę siemienia lnianego i doprawiam do smaku cynamonem albo jest to wariacja i płatki zamieniam na ziarna pszenicy lub płatki sojowe. Uwaga w "prawdziwym musli" podstawowym składnikiem są owoce, cała reszta do tylko dodatki. Zawsze przed śniadaniem wypijam sok ze świeżych owoców, najlepiej cytrusowych.
  13. Żyj aktywnie, nie jedz dużo i bądź dobry dla innych- tym sekretem, młodości podzielił się ze światem Walter Brauning, który dożył 114 lat. I moim zdaniem, coś w tym jest. Nie mam jednego "magicznego" środka. To kilka zasad, które stosuję i one razem tworzą mój "magiczny" środek. Zdrowie i kondycja to inwestycja długoterminowa. Stosuję urozmaiconą dietę bogatą w witaminy i minerały. Zawsze jem śniadanie, bo to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Nie stresuję się byle czym, staram się eliminować napięcia i nie przesadzam z używkami. Dbam o odpowiednią ilość snu i odpoczynku, który wzmacnia organizm. Nie zapominam o aktywności fizycznej, bo dzięki niej organizm naturalnie wzmacnia swoją obronę przed infekcjami. Aby długo żyć i cieszyć się z życia, trzeba dbać o to, co sprawia przyjemność.
  14. Na kwadrans kładę się w ciemnym pokoju z płatkami nasączonymi rumiankiem lub esencją herbacianą, i myślę o czymś przyjemnym. Po takim relaksie czas na drugi etap przygotowań- wodny. Znajduję czas (10-15 min) na odświeżającą kąpiel z dodatkiem olejków eterycznych. Dzięki temu odnajduję spokój i panuję nad stresem. W jej czasie wykonuję peeling. To jak sprzątanie skóry polegające na wymiataniu martwych komórek. Po kąpieli wmasowuję w skórę balsam ze złocistymi drobinkami. Skóra będzie ładnie połyskiwać w świetle, będzie wyglądać piękniej i zdrowiej. Jeśli zaś chodzi o twarz, myję ją delikatnym żelem z peelingiem. Przez minutę masuję twarz opuszkami palców okrężnymi ruchami. Taki zabieg nie tylko odświeża, ale poprawia koloryt. Potem nakładam grubszą warstwę błyskawicznie działającej maseczki nawilżająco- rozświetlającej. Na tak wyjątkowy czas, jakim jest sylwester i karnawał- warto zaopatrzyć się w kosmetyki liftingujące, napinające, ujędrniające i rozświetlające. Dla mnie takim kosmetykiem jest serum, który natychmiast zabiera się do pracy nad skórą, bo działa intensywniej od kremu, dociera do głębszych warstw skóry i zawiera wysokie stężenie substancji czynnych. Jednak najważniejsze jest akceptacja i dobre samopoczucie. Bez tego żadna nas nigdy nie będzie się czuła i dobrze bawiła.
  15. PLACUSZKI ORZECHOWO- FIGOWE Składniki: - 20 suszonych fig - 2 dag orzechów laskowych - łyżeczka mielonego cynamonu - masło do posmarowania blachy Przygotowanie: Uprażyć na suchej patelni orzechy i posiekać je. Figi przełożyć do miseczki, zalać ciepłą wodą, po 2-3 godz. osączyć i posiekać. Wymieszać z orzechami i przyprawić do smaku cynamonem. Łyżką nabrać porcję masy, układać je na natłuszczonej blasze i formować okrągłe placuszki. Piec 2-3 godz. w temp. 110 st. Podawać po ostudzeniu.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...