Skocz do zawartości
Forum

Joanna Natalia

Użytkownik
  • Postów

    0
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

    nigdy

Personal Information

  • Płeć
    Kobieta
  • Miasto
    Piaseczno

Osiągnięcia Joanna Natalia

0

Reputacja

  1. konkurs trwał do 04.06.2017r. o godzinie 23.59 ale w stosunku do ilości nagród odpowiedzi są na tyle kiepskie że Redakcja powinna rozważyć przedłużenie trwania konkursu, ha ha ;) Pozdrawiam.
  2. W jednym z artykułów na temat odżywiania się osób chorych onkologicznie przeczytałam iż w prawidłowo skomponowanej diecie białko powinno pokrywać 15–20 proc. dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Powszechnie wiadomo że doskonałym źródłem białka są rośliny strączkowe, a do tego sądzę że chorej osobie łatwiej zjeść dobrej, treściwej zupy niż przełknąć tradycyjny obiad dlatego chciałabym przedstawić przepis na moją ulubioną zupę z czerwonej soczewicy, który zmieniłam na jeszcze zdrowszą wersję niż jego pierwotna. Marchewka, seler, pomidory, oraz cebula czy czosnek to warzywa które powinny znaleźć się w diecie osób chorych onkologicznie. Zupa z czerwonej soczewicy filet z piersi kurczaka lub indyka sól morska ziele angielskie, listki laurowe, ziareneka pieprzu marchewki, pietruszka, kawałek selera selera, pół pora 2-3 ziemniaki ząbek czosnku albo cebula 100 g czerwonej soczewicy przecier pomidorowy świeża natka pietruszki Z piersi kurczaka a najlepiej indyka i przypraw ugotować chudy, delikatny rosół. Na parze ugotować warzywa w skórkach. Do przygotowanego rosołu wsypać opłukaną soczewicę, dodać roztarty ząbek czosnku bądź przekrojoną na pół i podpieczoną na suchej patelni cebulę. Gotować ok 20 minut do miękkości soczewicy i dodać przecier pomidorowy. Następnie dodać obrane i pokrojone wcześniej gotowane warzywa na parze, ewentualnie zupkę można zmiksować. Posypać drobno skrojoną świeżą natką pietruszki.
  3. Do zmian w moim życiu najskuteczniej motywuje mnie świadomość o upływającym czasie. Czas płynie nieubłaganie szybko, dlatego jeśli czuję, że powinnam coś zmienić, że jakaś decyzja wpłynie na polepszenie mojego życia bądź moich bliskich to właśnie pod presją przemijającego czasu robię to. Właśnie dobro moje jak i moich bliskich jest najskuteczniejszym motorem do działania, a pozytywne myślenie jest kluczową sprawą do wprowadzania zmian w życiu.
  4. „Superżywność” to produkty pochodzące wprost z natury, wyróżniają się unikalnymi cechami: dużą zawartością składników odżywczych, witamin i minerałów, związków chemicznych, których nawet niewielka ilość dodana do codziennych posiłków korzystnie wpływa na organizm, chroni przed chorobami i zwiększa odporność organizmu. Właściwości te budzą ogromne zainteresowanie, dlatego na potrzeby marketingu, nazwano je "superżywnością". Kierując się troską o zdrowie, kupujemy żywnościowe nowinki, wydając spore pieniądze na produkty z dalekich krajów czy wysp, nie wiedząc, że na naszym rodzimym rynku znajdziemy produkty równie skuteczne, bo nasz organizm najlepiej leczy się tym, co wyrosło w naszych warunkach, czyli jest nam bliższe pod kątem składu chemicznego, a więc i jego działanie może być bardziej skuteczne. Wychowałam się na wsi więc wszystkie superprodukty są mi znane od lat, np.: borówka, aronia, żurawina, czarna porzeczka, sie­mię­ lnia­ne­ i olej lniany, tran, czosnek, pyłek pszczeli, mleczko pszczele i miód, oraz zbierane z babcią w dzieciństwie zioła: oczysz­cza­ją­ca po­krzy­wa, prze­ciw­za­pal­ny ru­mia­nek, prze­ciw­wi­ru­so­wa szał­wia czy rosnący na parapecie aloes.
  5. W wielkanocne śniadanie sprawdziło się powiedzenie „przez żołądek do serca”, aczkolwiek tym razem moja potrawa trafiła w zimne serce przyszłej teściowej;) Przygotowałam sałatkę wielowarzywną tak wszystkim dobrze znaną i uwielbianą w czasie świąt, ale zmieniłam trochę jej recepturę: na życzenie teściowej dodałam korzenia gotowanej pietruszki, której nigdy wcześniej nie dodawałam, oprócz tego tradycyjnie: gotowana marchewka ziemniaki gotowane w mundurkach ugotowane na twardo jajka groszek konserwowy kiszone ogórki jabłko szczególnym składnikiem była wędzona szynka przygotowana własnoręcznie przez przyszłego teścia. Składniki połączyłam sosem, który przygotowałam ze śmietany, majonezu i tartego chrzanu dla zaostrzenia smaku. Przyprawiłam solą i pieprzem. Było pysznie;D
×
×
  • Dodaj nową pozycję...