Doskonałą propozycją na pyszny obiad dla pacjenta onkologicznego jest polędwica wołowa duszona z jabłkami.
Potrzebujemy:
- 100 dag polędwicy wołowiny,
- 1 jabłko,
- pieprz ziołowy, sól,
- łyżka posiekanej natki,
- pół łyżeczki oleju rzepakowego,
- pół łyżeczki mąki.
Przygotowanie: Opłucz polędwicę, natrzyj ją solą i oprósz delikatnie pieprzem. Wrzuć na patelnię teflonową (bez tłuszczu) i poczekaj, aż się zarumieni. Następnie przełóż mięso do rondla, delikatnie podlej wodą i duś do miękkości. W między czasie wymieszaj olej i mąkę i dodaj do pieczeni. Pokrój jabłka w plastry i wrzuć pod koniec duszenia. Gdy polędwica będzie już gotowa, pokrój ją w poprzek włókien, polej sosem i posyp natką pietruszki.
Podawaj z kaszą jaglaną gotowaną na sypko oraz z surówką z marchewki, jabłka, kawałka selera i ogórka kwaszonego.
Smacznego!