Niedoczynność tarczycy to problem, który i mnie dotyczy. W przypadku tej choroby niezwykle ważna jest odpowiednia dieta, skomponowana w taki sposób, aby zabezpieczyć organizm przed nadmiernym wzrostem poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Wielu produktów należy zatem unikać, w tym przede wszystkim przetworzonych i wysokoprzetworzonych pokarmów.
Do najważniejszych produktów, których należy unikać przy niedoczynności tarczycy należą:
- dania tłuste pochodzenia zwierzęcego: tłuste gatunki mięs, przetwory z nich, pasztety, podroby, smalec, słonina, boczek,
- białe pieczywo, biała mąka oraz produkty uznawane za mało wartościowe, gdyż nie oferują wiele wartości odżywczych i mogą przyczynić się do problemów z opornością na insulinę oraz wywołać trudności hormonalne,
- słodycze i ciasta oraz słodkie napoje, głównie ze względu na wysoką zawartość cukru,
- twarde margaryny,
- produkty sojowe, gdyż izoflawony sojowe mogą spowodować wytwarzanie mechanizmu autoimmunologicznego, efektem czego organizm sam niszczy komórki swojej tarczycy, wywołując efekt równoważny zapaleniu tarczycy,
- kapusta, brukselka, brokuły, kalafior, tofu, rzepa oraz rzodkiewki, a to ze względu na zaburzanie wchłaniania jodu z pożywienia związane z występującymi w nich goitrogenami,
- soki owocowe, ponieważ pozbawione są one błonnika pokarmowego, stąd wypijane ich w dużych ilościach może przyczyniać się do nadmiernego nagromadzenia się tkanki tłuszczowej. Należy przy tym pamiętać, by spożywać warzywa i owoce w całości oraz - jeżeli jest to możliwe - spożywać je ze skórką.
Na szczęście istnieje spora grupa produktów, które wolno jeść, a niektóre są wręcz wskazane. Dzięki temu – przy odpowiednio skomponowanej diecie – organizmowi osoby chorej na niedoczynność tarczycy nie grozi niedobór wartościowych składników odżywczych.