Skocz do zawartości
Forum

cukiereczek5

Użytkownik
  • Postów

    0
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

    nigdy

Personal Information

  • Płeć
    Kobieta
  • Miasto
    Łódź

Osiągnięcia cukiereczek5

0

Reputacja

  1. Mało kto zdaje sobie sprawę, że właściwa dieta pacjentów onkologicznych jest równie ważna, co sam proces leczenia. Niestety nie ma jednej recepty dietetycznej dla wszystkich chorych. Chociaż powszechnie przyjęło się mówić, że ktoś ma raka, to tak naprawdę błędem jest "wrzucanie wszystkich do jednego worka". Uważam, iż właśnie z tego powodu, że chorzy znajdują się w różnym stopniu zaawansowania choroby, są leczeni innymi metodami, a przede wszystkim cierpią na nowotwory różnych narządów bardzo trudnym zadaniem jest podanie przepisu na potrawę dla pacjenta onkologicznego. Postanowiłam zatem, że zaproponuję pomysł na koktajl, który każdy chory-nawet ci ze schorzeniami dotyczącymi przewodu pokarmowego, będą mogli spożywać jako posiłek wzmacniający w ciągu dnia. Składniki: • 250 ml chłodnej zielonej herbaty • garść jagód • 1 duża pomarańcza • 1/2 awokado • 2 kiwi • łyżka ksylitolu • szczypta kurkumy Wykonanie: Obierz ze skórki owoce, które tego wymagają. Następnie zmiksuj wszystkie składniki na gładki koktajl i gotowe. Chciałabym jeszcze tylko wspomnieć, czemu użyłam właśnie takich składników do przygotowania koktajlu. Otóż zielona herbata zawiera katechiny-związki działające antyoksydacyjnie i powstrzymujące wzrost komórek nowotworowych. Kurkuma, kolejny ze składników w swoim składzie zawiera cenna kurkuminę, która świetnie współpracuje m.in. z zieloną herbatą. Blokuje ona namnażanie komórek rakowych, stymuluje ich programowaną śmierć, a co najważniejsze uwrażliwia komórki nowotworowe na chemioterapię zwiększając jej skuteczność. Owoce jagodowe to źródło cennych antocyjanów i kwasu elagowego, a pomarańcza i inne cytrusy są bogate w związki wykazujące działanie przeciwnowotworowe takie jak flawonoidy ( w pomarańczach głownie hesperedyna). Kiwi w tym zestawieniu zastosowałam jako dostawcę wit.C, natomiast awokado dostarcza luteiny, zdrowych tłuszczów i pomoże wchłonąć pozostałe składniki odżywcze. Ksylitol dodałam, ponieważ chorzy nie mają wtedy apetytu i wykazują dość duże problemy z odczuwaniem smaków. Dlatego dodatek tego słodzidła ma w pewien sposób "podkręcić" smak potrawy. Mam nadzieję, że ten przepis sprawdzi się u osób zmagających się z tą ciężką chorobą.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...