Zdrowa świąteczna tarta
* szklanka otrębów
* szklanka szuszonych daktyli
* kilka ciastek pełnoziarnistych, około 10-15 sztuk
Ciastka zmiksować z daktylami i otrębami, po uzyskaniu papki wyłożyć nią blachę do tarty.
* 6 jabłek
* 1,5-2 szklanki wody
* sok z cytryny
* 3 łyżki miodu
* łyżeczka cynamonu
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, skropić sokiem z cytryny. Następnie jabłka wrzucić do garnka, dodać wodę,miód,cynamon. Jak ktoś lubi to można dodać też rodzynki. Zagotować około 10-15 min aż woda zgęstnieje.Odcedzić jabłka, wyłożyć je na spód tarty. Dla smaku polać odrobiną pozostałego syropu. Można całym ale to zależy ile go mamy, mamy polać a nie zalać by ciasto pływało. Odstawić do lodówki na minimum 3-4 godz. Smacznego :)