Ja podaję przepis na ciasto czekoladowe, bo uważam, że czasami można sobie pozwolić na mały grzeszek. Poza tym czekolada jest zdrowa i dostarcza organizmowi różne mikroelementy. Dodatkowo spożywanie czekolady podnosi poziom endorfin (hormonów szczęścia w organizmie) i dzięki temu czujemy się szczęśliwsi:)
Ciasto czekoladowo-migdałowe z krem rabarbarowym
Składniki:
Ciasto:
• 125 g ciemnej czekolady
• 4 jajka
• 125 g cukru
• 150 g mielonych migdałów
Krem rabarbarowy:
• 100 g pokrojonego rabarbaru
• 50 g cukru
• 2-3 łyżki wody
• 75 ml śmietany kremówki
Ozdobienie:
• Cukier puder
Przygotowanie:
Ciasto:
1. Jajka i cukier ubijać, aż do uzyskania puszystej jasnożółtej masy
2. Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną
3. Rozpuszczoną czekoladę połączyć z ubitymi jajkami i dodać zmielone migdały, delikatnie wymieszać
4. Podzielić ciasto na dwie tortownice o średnicy 18 cm i piec w temperaturze 180 °C przez 20-25 minut
5. Ciasto pozostawić do wystygnięcia w formie, ponieważ jest bardzo delikatne i mogłoby popękać
Krem:
1. Do pokrojonego rabarbaru wsypać cukier i wlać 2-3 łyżki wody. Gotować na średnim ogniu, rabarbar ma się rozgotować, a sok wyparować
2. Rabarbar przełożyć do miski do wystygnięcia
3. 75 ml kremówki ubić za pomocą miksera, a następnie wymieszać delikatnie z rabarbarem (krem powinien być lekki i gęsty, żeby nie wypłynął z tortu)
4. Jeden placek należy posmarować kremem i przykryć drugim. Całe ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)