Skocz do zawartości
Forum

AnitaMarta

Użytkownik
  • Postów

    0
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

    nigdy

Personal Information

  • Płeć
    Kobieta
  • Miasto
    warszawa

Osiągnięcia AnitaMarta

0

Reputacja

  1. Przepis na idealne śniadanie wielkanocne to przede wszystkim rodzina zgromadzona wokół stołu z uśmiechami na twarzach ;)) Ja lubię zaskakiwać swoich gości, co roku staram się przygotować coś nowego i oczywiście smacznego! W tym roku przygotowałam nietypowe kwiatuszki jajeczne;) Potrzebujemy: - brytfankę na muffiny (taką z zagłębieniami) - suchą krakowską - jajka - szczypiorek - sól/pieprz - masło Co dalej? Brytfankę smarujemy masłem, w każdym zagłębieniu na muffiny układamy 3 plasterki suchej krakowskiej - w taki sposób, aby na zewnątrz wystawało coś na kształt płatków kwiatka. Następnie wbijamy po jednym jajku do każdego z zagłębień, doprawiamy pieprzem i solą. Pieczemy ok 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu posypujemy szczypiorkiem i od razu gorące podajemy na stół. Jest to dziecinnie proste, a na stole prezentuje się wspaniale i wprawia gości w osłupienie - wypróbowałam! Bardzo polecam takie nietypowe podanie jajek nie tylko w Wielkanoc, to bardzo pożywne śniadanko!
  2. Włoskie ryżowe ciasto! Torta di riso dolce. Jestem łasuchem i jeżeli mam do wyboru posiłek to będzie to zdecydowanie deser. Uwielbiam to ciasto, bo dzięki ryżowi wydaje mi się choć trochę wartościowe i odżywcze. Oczywiście i z nim nie można przesadzić, wszystko z umiarem i można się cieszyć słodkością. Wiadomo na deser w naszych brzuchach zawsze znajdzie się miejsce, ja lubię jednak mieć świadomość, że nie zjadam pustych kalorii. Co potrzebujemy? -100 g ryżu do risotto, -2 szklanki mleka ryżowego, -100 g cukru -1/4 łyżeczki soli, -50 g migdałów, -skórka starta z jednej cytryny, -4 jajka, -1 łyżeczka proszku do pieczenia Co dalej? To wcale nie takie trudne ;) Zagotowujemy mleko z dodatkiem soli. Dodajemy ryż i gotujemy pod przykryciem do wchłonięcia mleka. Mieszamy masę, aby ryż się nie przypalił. Białka ubijamy z cukrem na pianę. Do wystudzonego ryżu dodajemy żółtka, zmielone migdały, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową i całość mieszamy. Całość delikatnie łączymy z pianą z białek. Masę umieszczamy w tortownicy i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...