Włoskie ryżowe ciasto! Torta di riso dolce.
Jestem łasuchem i jeżeli mam do wyboru posiłek to będzie to zdecydowanie deser.
Uwielbiam to ciasto, bo dzięki ryżowi wydaje mi się choć trochę wartościowe i odżywcze. Oczywiście i z nim nie można przesadzić, wszystko z umiarem i można się cieszyć słodkością. Wiadomo na deser w naszych brzuchach zawsze znajdzie się miejsce, ja lubię jednak mieć świadomość, że nie zjadam pustych kalorii.
Co potrzebujemy?
-100 g ryżu do risotto,
-2 szklanki mleka ryżowego,
-100 g cukru
-1/4 łyżeczki soli,
-50 g migdałów,
-skórka starta z jednej cytryny,
-4 jajka,
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Co dalej? To wcale nie takie trudne ;)
Zagotowujemy mleko z dodatkiem soli. Dodajemy ryż i gotujemy pod przykryciem do wchłonięcia mleka. Mieszamy masę, aby ryż się nie przypalił.
Białka ubijamy z cukrem na pianę.
Do wystudzonego ryżu dodajemy żółtka, zmielone migdały, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową i całość mieszamy. Całość delikatnie łączymy z pianą z białek.
Masę umieszczamy w tortownicy i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.