Skocz do zawartości
Forum

Zapiekanki z makaronu


Gość Trick

Rekomendowane odpowiedzi

Aha, no więc ja robię taką najprostszą i nie wiem czy jakąś super w smaku ( mi smakuje) ale:
Makaron świredki gotuję( ale to na końcu).
Najpierw mięso mielone robię z odrobiną oliwy ( można troszkę posolić), gdy już dojdze dodaję pokrojoną paprykę i kukurydzę. Wszystko mieszam, doprowadzam do miękkości. Na koniec dodaje sos pomidorowy, albo jaki się chce ( w słoikach ze sklepu), mieszam dodaję do tego makaron. Potem to wszytko do naczynia żaroodpornego na górę posypuję startym żółtym serem dosyć grubo i wkładam do piekarnika żeby ser się rozpuścił i lekko zarumienił :) Smacznego!

Odnośnik do komentarza

Ja robię tak:
Farsz:
Miesko mielone, czosneczek, cebulka w kosteczkę i papryka też pokrojona w kosteczkę - to wszystko podsmażamy. Oczywiście przyprawy typu sól pieprz, papryka, zioła prowansalskie

Sos,: pół szklanki rosołu, koncentrat pomidorowy, sól pieprz,zioła prowansalkie

warstwy:
1. pierwsza warstwa to sos pomidorowy
2. Makaron - mi najbardziej pasowała krajanka. Oczywiście wcześniej ją gotuje
3. Ser starty na małych oczkach
4. sos pomirowy
5. farsz
6.sos
7.ser
8.makaron
i tak aż do zapełnienia naczynia.
Na końcu winien być ser
Potem to do piekarnika na jakieś 20 minut i gotowe

Odnośnik do komentarza

Skoro rozmawiamy na forum poświęconym zdrowiu, to muszę przypomnieć, że ważne jest nie tylko co pieczemy, ale i W CZYM. Dlatego ja zapiekanki zawsze przygotowuję w żaroodpornych naczyniach Termisil. Są wykonane ze szkła borokrzemowego, które nie wchodzi w reakcje z żywnością, więc mam pewność, że to, co przygotowuję, jest zdrowe i smaczne. Poza tym zapiekanki pięknie prezentują się w przezroczystym naczyniu, są bardzo kolorowe. :-) A jeśli coś zostaje (co zdarza się rzadko, bo wychodzą pyszne!), mogę w tym samym naczyniu schować zapiekankę do lodówki, bo naczynia Termisil wytrzymują ekstremalne temperatury.

Odnośnik do komentarza

Zapiekanka makaronowa z warzywami z dodatkiem łososia !!!

Składniki

1 opakowanie makaronu
1 średni kalafior
5 marchewek
500 g szpinaku
1 główka czosnku
1 puszka kukurydzy

kiełbasa z łososia

bazylia
tymianek
sól
pieprz
oliwa

1.Podsmażamy czosnek na oliwie.

2. Dodajemy pokrojony szpinak i podduszamy aż do wyparowania wody. Osobno w tym czasie gotujemy makaron oraz kalafior (podzielone na drobne różyczki) z marchewką (pokrojoną w półtalarki).

3.Następnie dodajemy ugotowany makaron, kalafior, marchewkę i kukurydzę, doprawiamy do smaku i zapiekamy na patelni.

4.Podajemy na talerzu dodając kawałek kiełbaski z łososia.

Samo zdrowie na talerzu połączone w wyśmienity smak i zapach! Polecam;) Robię tę zapiekankę gdy chcę coś szybko i zdrowo zjeść;)

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...