Skocz do zawartości
Forum

Czy jogurty tuczą?


Gość ka.sii

Rekomendowane odpowiedzi

4 - 5 ale o jakiej pojemności? Jogurt należy do nabiału a nabiał zawiera laktozę i tu zależy wszystko od tego jak ją przyswajasz. Żeby wiedzieć to musisz sprawdzić na sobie, czy czujesz jakieś zmiany. Nawet jak tolerujesz laktozę to może często powodować napompowanie żołądka, bo nabiał długo zalega. Ja ostatnio trochę czytałam o nabiale i opinie są podzielone. Sama nie mam problemów ze spożywaniem nabiału, ale w zeszłym tygodniu chciałam go nawet ograniczyć żeby zobaczyć jak to wpłynie u mnie, tylko że mi trochę to nie wyszło.

Odnośnik do komentarza

Jogurty nie są niezdrowe(zawierają spore ilości żywych kultur bakterii, które korzystnie wpływają na florę jelit),tylko większość zawiera duże ilości cukru.Najlepiej sięgać po te odtłuszczone bądź po prostu naturalne.
A jeszcze jedną fajną opcją jest robienie sobie samemu jogurtów:)

It's who I am and what I feel
My life is automatic
Up in the air, is what I breath
and it is never static.

Odnośnik do komentarza

no wiesz to zależy jakie jogurty jesz? Bo np jeśli to są jogurty do picia to one są mocno dosładzane i są dość kaloryczne ( jak na jogurt) a ich wartość zdrowotna jest dużo niższa niż zwykłych jogurtów. Jeśli jesz naturalne, odtłuszczone to na pewno od nich nie jesteś gruba.

Nigdy więcej nie patrz na mnie takim wzrokiem
Nigdy więcej nie podnoś na mnie głosu
Nigdy więcej nie zatruwaj słów gorycz

Odnośnik do komentarza

jogurty smakowe są zazwyczaj mocno dosładzane i nafaszerowane różnymi chemikaliami;
sama sporo przytyłam na jogurtach, więc naprawdę odradzam. za to takie naturalne są spoko, zwłaszcza na kolację; nabiał przyspiesza metabolizm, dzięki czemu można zapobiec odkładaniu się tłuszczyku w ciągu nocy :)

Odnośnik do komentarza

Wszystko zależy jaki jogurt wybierzemy. Jeśli będzie to jogurt naturalny, to jest on jak najbardziej zdrowy i najmniej tuczący. Jeśli zaś będzie to produkt do picia bądź smakowy to należy uważnie przyjrzeć się jego składowi. Często bowiem jest tak, że do zwykłego jogurtu dodawane są duże ilości cukru, co podnosi znacząco jego kaloryczność. Co do jogurtów pitnych to nie polecam ich, ich wartości prozdrowotne są niższe niż normalnych jogurtów, ponieważ są one rozwodnione oraz dosładzane. Często wzbogacane są w substancje zapachowe, barwniki i stabilizatory a także substancję odpowiadające za konsystencję.
Jogurt naturalny, oprócz swojego ,,czystego" składu ma także wiele zalet. Jest on 3 razy szybciej trawiony niż mleko. Zawiera wapń postaci sfermentowanej co powoduje, że jest on lepiej przyswajalny. Oprócz wapnia jogurt posiada kwas foliowy i witamy z grupy B oraz substancje antybakteryjne, które zwalczają chorobowe bakterie jelitowe.Jogurt także hamuje proces powstawania „złego” cholesterolu. Innymi zaletami są: podniesienie odporności, ułatwienie wchłanianie żelaza, wapna i witamin. Powinny go szczególnie spożywać osoby w trakcie antybiotykoterapii, ponieważ pomaga odbudować symbiotyczną florę jelit/

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...