Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Gość stara-baśń

Żywność ekologiczna

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ERNESTO

Ciekaw jestem czy eko to naprawde ktos to sprawdza i jest nad tym jakas kontorla ...
Po wpadce w Niemczech okazuje sie ze Kurczaki ,jajka sprzedawane byly drozej a z ekologia nie mialy nic wspolnego .
Miod , mleko,pieczywo -Dlaczego tak drogo !
-Czy pszczoly zbieraja pylek eko ?
-Krowy jedza trawe eko ?
-zboze nie jest pryskane ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

nie no certyfikaty dla żywności eko są i sa mocno przestrzegane, tylko że nie da się wszystkiego przewidzieć. Nie da się nakazać pszczołom zapylania tylko uprwa eko i tylko pyłkiem z eko uprawy...


A dragon whisper her name,
on the east.
You win, or you die.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Mała__MI

Żywność ekologiczna ma swoje certyfikaty i dość rygorystyczne normy. To nie jest tak, że jest ona pozbawiona kontroli. Kontrola jest. Fakt nie nakażesz pszczole latać tylko po polach ekologicznych ale jeśli ul jest postawiony w miejscu upraw ekologicznych mamy duże szanse że łłasnie z nich pszczoła będzie zbierać pyłek. to samo tyczy się krów. Tu nie tylko chodzi oto co jedzą, ale czy są karmione odżywkami, czy podawane w paszy są im antybiotyki itp. To wszystko ma wpływ na to czy dana hodowla zostanie uznana za ekologiczną. Po za tym jest przeciez zasadnicza różnića po między krowa wypasaną na łakach mazurskich czy podlaskich a mućką stosjącą w wielkiej farmie.
Trzeba być obiektywnym i nie przesadzać w żadną ze stron.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Listonoszka

Czytam sobie co piszecie na temat ekologicznej zywności i wiele z Was ma bardzo dużo racji.
Przede wszystkim trzeba uważać na chwyty jakich używają marketingowcy i jesli coś nazwą eko to staje sie 3 razy droższe, a to tylko nalepka na normalnym produkcie. Zwracajmy uwagę na certyfikaty i spożywajmy produkty tylko sprawdzonych producentów, nie tych o których głośno w reklamach, ale tych którym sami ufamy. Słyszymy w reklamach o zdrowych olejach z pierwszego tłoczenia a to pic na wodę. Zdrowe oleje to takie zimno tłoczone, czyli nie poddawane rafinacji. Ich nie dostaniemy w sklepie tylko w aptekach badz na zamówienie w sklepach internetowych producentów. Ja takie zamawiam na www.osele.pl , ale widziałam jeszcze kilka innych sklepów na których mozna zamawiac produkty wedle gustu, a po warzywka można się udać na rynek i kupić u babci która sama je pieli na kolanach i nie ładuje w nie tony chemii.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Prosta odpowiedź na Pytanie odnośnie zdrowej i ekologicznej żywności. Pamiętajmy że to co zjadamy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, kondycję, samopoczucie. Przecież składamy się z tych pierwiastków które dostarczamy do naszego organizmu. Cena żywności ekologicznej jest wyższa ale porównując ceny leków które bedziemy zażywać by leczyć swój organizm po konsekwencjach spożywania chemicznie uzdatnionej żywności są wyższe niż sama cena Bio Produktów.

Czymże są w większości leki, jak nie ekstraktami produktów naturalnych. Dlaczego by nie zajadać "leków" codziennie w postaci naturalnej i zdrowej żywności.

Może zabrzmi to jak reklama ale ja się zaopatruję w taką żywność w internetowym sklepie Swojska Piwniczka, naprawde nie jest aż tak drogo, a prynajmniej czyję smak potraw które przygotowuję a nie tylko Glutaminian, który uzależnia i ogłupia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

~ERNESTO
Ciekaw jestem czy eko to naprawde ktos to sprawdza i jest nad tym jakas kontorla ...
Po wpadce w Niemczech okazuje sie ze Kurczaki ,jajka sprzedawane byly drozej a z ekologia nie mialy nic wspolnego .
Miod , mleko,pieczywo -Dlaczego tak drogo !
-Czy pszczoly zbieraja pylek eko ?
-Krowy jedza trawe eko ?
-zboze nie jest pryskane ?

Drogi Erneście Wpadki się zdażaja, ta firma już nie istnieje. Jeśli chodzi o rynek BIO i EKO to certyfikacje i kontrole naprawde są restrykcyjne. Jeżeli chodzi o certyfikat BIO na miód to jednym z wymogów jest że pasieka musi być zlokalizowana 6 km od jakiegokolwiek przemysłu czy Autostrady, do tego w obrębie 2km niemoże być wolnych cieków fekalnych czyli wszyscy sąsiedzi musza mieć kanalizację lub oczyszczalnie scieków i powiem ci że chciałem się starać o certyfikat, ale niestety Moja Pasieka nie spełnia wymogów "Terytorialnych".

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Elllena

Wendka
~ERNESTO
Ciekaw jestem czy eko to naprawde ktos to sprawdza i jest nad tym jakas kontorla ...
Po wpadce w Niemczech okazuje sie ze Kurczaki ,jajka sprzedawane byly drozej a z ekologia nie mialy nic wspolnego .
Miod , mleko,pieczywo -Dlaczego tak drogo !
-Czy pszczoly zbieraja pylek eko ?
-Krowy jedza trawe eko ?
-zboze nie jest pryskane ?

Drogi Erneście Wpadki się zdażaja, ta firma już nie istnieje. Jeśli chodzi o rynek BIO i EKO to certyfikacje i kontrole naprawde są restrykcyjne. Jeżeli chodzi o certyfikat BIO na miód to jednym z wymogów jest że pasieka musi być zlokalizowana 6 km od jakiegokolwiek przemysłu czy Autostrady, do tego w obrębie 2km niemoże być wolnych cieków fekalnych czyli wszyscy sąsiedzi musza mieć kanalizację lub oczyszczalnie scieków i powiem ci że chciałem się starać o certyfikat, ale niestety Moja Pasieka nie spełnia wymogów "Terytorialnych".

Czyli nie jest eko?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No nie jest, niestety, według norm instytucji certyfikujących. Natomiast to że coś nie jest eko nie znaczy od razu że jest trujące :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Elllena

Zgadzam się z deszczową. Jeśli nie ma certyfikatu to kupujący nie ma pewności czy dana żywność naprawdę jest eko....

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Żywność ekologiczna to taka żywność, która została wytworzona w gospodarstwie ekologicznym i posiada certyfikat ekologiczny. W produkcji ekologicznej nie stosuje się nawozów sztucznych i pestycydów (dotyczy produktów roślinnych), nie praktykuje się również dodawania do paszy żadnych hormonów bądź antybiotyków(produkty pochodzenia zwierzęcego). Żywność ekologiczna nie może też zawierać sztucznych konserwantów, barwników, polepszaczy ani składników modyfikowanych genetycznie. Na niektórych produktach nawet po umyciu zostaje duża ilość pestycydów. Dlatego warto kupować je z ekologicznych gospodarstw. Produkty te to m.in. Mięso, nabiał, jaja, kawa, brzoskwinie, winogrona, jagody, jabłka, papryka, seler, sałata. Jeśli dysponujesz większą ilością gotówki możesz również zakupić inne Eko-produkty tj. cebula, awokado, ananas, brokuły, banany, szparagi, kukurydza, mango oraz produkty, które jadasz często.


Zobacz mój profil na ranking.abcZdrowie.pl

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość niebies-kawa

ja dodam jeszcze certyfikat Demeter przyznawany tylko firmom, które spełniają najbardziej rygorystyczne normy dla żywnosci ekologicznej. Z nich używam Rabenhorst, Holle (to dla dziecka), 3Pauly, LaSelva... nie pamiętam co jeszcze. produkty naprawde wysmienite w smaku no i mam pewnosc, ze nie ma w nich żadnych sztucznych dodatków, ktore zmieniają smak i wartosci odzywcze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość wendka_x

Czytajcie etykiety na hipermarketowych Produktach. Czy ktokolwiek jest w stanie pokazać mi mięso mielone (już zapakowane) żeby nie było w nim dodatku modyfikowanej skrobi? albo jeśli potrzebuję mięso wołowe mielone na pulpety czy znajdę takie bez domieszki indyka?

Czy znajdziecie chrzan w hipermarkecie w którym nie było by siarki i dwutlenku węgla?

czy bakalie muszą być siarkowane?

czy nie da się wyprodukować syropu owocowego bez dodatków, kwasów askorbinowych (wiadomo że to wit C ale sztuczna), czy też kwasów cytrynowych? Moja Babcia pasteryzowała sok z malin i siedział w słoikach przez kilka lat i nic się z nim nie działo.

Dlaczego kupując sok malinowy okazuje się że tak naprawdę to sok jabłkowy + aroniowy i tylko 1% maliny + aromat maliny?

Dlaczego kurczaka z hipermarketu można ugotować i zjeść razem z mięciutkimi kościami, a tego z ekologicznych ferm musimy gotować a kości ma naprawdę twarde i nie do pogryzienia. ODp. Bo jedzą eko i rosną w normalnym tempie a nie 27 dni.

Skąd teraz tyle alergii nie tylko pokarmowych? dlaczego dzieciaki tak chorują? dlaczego boimy się grypy? BO jedzenie z Hipermarketów nie daje tyle wartości odżywczych a jeśli daje porównywalnie tyle samo wartości odżywczych to podtruwa nas dodatkami.

Myślicie że producenci przejmują się tym co my jemy? Oni liczą na zysk. dlaczego sprzedaje się mięso padłych krów? Bo szkoda tego wyrzucić.

itd. itp.... sami musimy o siebie zadbać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość zachód

zgadzam sie. jak kupuję to zawsze czytam etykiety. może to i więcej czasu zajmuje, może wydam troche wiecej pieniedzyh, ale jak chce pić sok z burakó to piję sok z buraków ekologiczny a jak chce dać dziecku kaszke to też wybieram eko i bez żadnych dodatków. więcej z tym zachodu ale warto

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja wybieram produkty ekologiczne, ale żeby naprawdę takie były, to trzeba uważnie studiować skład. napis, że jest "ekologiczne" nie wystarcza. Niestety GMO nie da się uniknąć, ale kto szuka - znajdzie. To co sie da kupuję u lokalnych, małych sprzedawców.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość super.glue

@niebies~kawa z opiusanych przez Cb marek znam i tylko rabenhorst (maja spoko soki), mozesz cos wiecej powiedziec na temat pozostalych wymienionych?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co do żywności ekologicznej, to przyznam, że nie wierzę iż to co jest tam sprzedawane rzeczywiście jest ekologiczne i takie zdrowe. Może jedynie ceny o tym świadczą. Ja staram się kupować świeże produkty i mam 2 ulubione sklepy, w których się zaopatruję, a owoce i warzywa kupuję na bazarze na Kole. Sama gotuję i piekę chleb i staram się nie korzystać z gotowych dań.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość podkowka

hej! moim zdaniem dobrze jest wprowadzic do diety zywnosc ekologiczna. jest zdrowa i mozna nia zastapic niezdrowe posilki a przy tym dbac o zdrowie i sylwetke ;) ! ja na przyklad uwielbiam herbatki od ekooi. suszone liscie bambusa mmm!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość EKOJanek

Fergii
Co do żywności ekologicznej, to przyznam, że nie wierzę iż to co jest tam sprzedawane rzeczywiście jest ekologiczne i takie zdrowe. Może jedynie ceny o tym świadczą. Ja staram się kupować świeże produkty i mam 2 ulubione sklepy, w których się zaopatruję, a owoce i warzywa kupuję na bazarze na Kole. Sama gotuję i piekę chleb i staram się nie korzystać z gotowych dań.

Kup sobie kurczaka z hodowli Ekologicznej i zwykłego z marketu zobaczysz różnicę, kup sobie kilka produktów BIO i Konwencjonalnych w tym samym czasie i je porównaj. zobaczysz czy różnią się w smaku, wyglądzie, zapachu. jak wyglądają po przetworzeniu.
To że kupujesz owoce i warzywa na bazarze w ogóle nie świadczy że są lepsze niż te z marketu. Większość tych rolników jeździ na giełdy warzywno - owocowe i tam kupują od dużych producentów i sprzedają na placach targowych, jako swoje. A masowi producenci nie oszczędzają na opryskach nawozach sztucznych czy pestycydach. Wiadomym jest iż warzywa konwencjonalne i Bio nie różnią się wiele w składzie witamin i mikroelementów jednym składnikiem który je odróżnia są wspomniane wcześniej pestycydy, które tak skutecznie niszczą naszą wątrobę, nerki, a co za tym idzie trują cały organizm.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Żywnośc ekologiczna jest wtedy kiedy kupimy sobie kurę, bedziemy ją karmic a ta zniesie nam ekologiczne jaja a w późniejszym etapie zjemy ją...inna forma zdaje mi sie byc oszukana.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak poznać żywność ekologiczną?

Na całym świecie rośnie popyt na żywność ekologiczną. Podobnie jak w przypadku żywności konwencjonalnej, szczególnie znanych marek, tak i tu zdarzają się przypadki jej fałszowania. Jak wspomniano wyżej w krajach Unii Europejskiej wprowadzono system kontroli i certyfikacji produkcji ekologicznej. Graficzną informacją jest wspólnotowy znak „Rolnictwo ekologiczne” umieszczony na etykiecie produktu.

Oprócz tego powinna ona zawierać następujące informacje:
nazwę i numer upoważnionej jednostki certyfikującej, której podlega producent,
nazwę i adres producenta oraz jeśli jest inny – właściciela lub sprzedawcy produktu,
nazwę produktu,
znak identyfikacyjny partii towaru.
Może zawierać również:
napis „Rolnictwo ekologiczne – system kontroli WE”,
wspólnotowy znak „Rolnictwo ekologiczne”.
Jeśli produkt posiada takie informacje oznacza to, że:
przynajmniej 95% jego składników zostało wyprodukowane metodami ekologicznymi,
produkty były nadzorowane podczas procesu produkcji i przygotowania zgodnie z przyjętymi wytycznymi,
produkty są sprzedawane bezpośrednio przez producenta lub w zamkniętych, zabezpieczonych i oznakowanych opakowaniach.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

w itam drogie panie jesli chodzi o zdrowe jedzenie to nie jest az tak zle w PL .zywnosc nie jest jeszcze tak faszerowana pestycydami itd jak innych krajach

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość julita112

Mam ptranie kojarzycie marki kiszeczka, kania?
On e są sprawdzonymi markami eko zywnosci?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Oj żywność w sklepach jest nafaszerowana wszystkim czym się da. Wystarczy poczytać składy produktów. Ja ostatnio kupuję głównie w eko sklepach ale przynajmniej wiem co jem. Jest drożej ale chyba lepsze to niż kupować drogie leki jak się trujemy chemią.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość szapoba

@panterra masz racje. to samo tyczy sie dzieci. karmilam swoje maluchy zwykłymi rzeczami z supermarketow, typu kaszki czy gerberki is trasznie zle to znosily. dopiero kiedy przenioslam sie na rzeczy ekologiczne, w stylu holle, ich brzuszki sie uspokoily. jednak dzieci to wrazliwe istotki i nie ma co pchac w nie chemii od najmlodszych lat. jeszcze zdaza sie tej chemii najesc...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...