Skocz do zawartości
Forum

Nietolerancja glutenu


Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

proszę o pomoc w sprawie problemów z glutenem. Histopatologia wykluczyła celiakię, testy skórne wykluczyły alergię na pszenicę i żyto. Jednak po zjedzeniu pieczywa po 2-3 dniach zwalnia mój metabolizm, mam uczucie ciężkości, rozdrażnienie, kłopoty z myśleniem. Już po 1 dniu od odstawienia pieczywa jest coraz lepiej. Po zjedzeniu bezglutenowego też jest dobrze.

Pytanie czy warto zbadać alergię na gluten. Reakcja nie jest natychmiastowa więc chyba wskazuje bardziej na nietolerancję. Pytanie więc jakie badania zrobić aby dowiedzieć się o co chodzi.

Pozdrawiam
Marcin

Odnośnik do komentarza

maynard
Witam,

proszę o pomoc w sprawie problemów z glutenem. Histopatologia wykluczyła celiakię, testy skórne wykluczyły alergię na pszenicę i żyto. Jednak po zjedzeniu pieczywa po 2-3 dniach zwalnia mój metabolizm, mam uczucie ciężkości, rozdrażnienie, kłopoty z myśleniem. Już po 1 dniu od odstawienia pieczywa jest coraz lepiej. Po zjedzeniu bezglutenowego też jest dobrze.

Pytanie czy warto zbadać alergię na gluten. Reakcja nie jest natychmiastowa więc chyba wskazuje bardziej na nietolerancję. Pytanie więc jakie badania zrobić aby dowiedzieć się o co chodzi.

Pozdrawiam
Marcin

Witam!
Opisane przez Pana objawy rzeczywiście wskazują na nietolerancję glutenu. W tym przypadku najbardziej wiarygodna jest próba prowokacyjna, którą samodzielnie Pan przeprowadził. Nie ma zatem potrzeby wykonywania dodatkowych badań. Proszę po prostu dbać o dietę i nie spożywać pokarmów, które wywołują u Pana niepokojące objawy.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...