Skocz do zawartości
Forum

Kwas benzoesowy


Rekomendowane odpowiedzi

Kwas benzoesowy

spacer.png

Benzoesan sodu jest szeroko stosowanym konserwantem znajdującym się w wielu produktach spożywczych i napojach bezalkoholowych. Jest metabolizowany w mitochondriach w celu wytworzenia hipuranu , który jest następnie usuwany przez nerki. Spożycie benzoesanu sodu w ogólnie uważanej za bezpieczną (GRAS) dawce prowadzi do silnego skoku poziomu hipuranu w osoczu. Niewiele wcześniejszych doniesień wykazało niekorzystny wpływ benzoesanu i hipuranu na homeostazę glukozy w komórkach i modelach zwierzęcych.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...