Skocz do zawartości
Forum

restauracja


Gość cxcxcx

Rekomendowane odpowiedzi

Gość MArgareta

Byłam kilka dni temu w parku na spacerze w moimi psimi dziećmi i przechodziłam obok restauracji W Parku przy Kortach w Warszawie na Osowskiej. Mega polecam, bo przyjęli mnie należycie, a moim pieskom wynieśli wodę do picia. Jest ciepło, więc obiad zjadłam na zewnątrz. Restauracja z naprawdę dużym potencjałem i świetną obsługą. 

Odnośnik do komentarza
Gość perełkaaa

Widzę, że przymierzacie się do prowadzenia biznesu gastronomicznego... Bardzo fajnie, bo jest to przyszłościowy biznes.  Jakbyście poszukiwali firmę do współpracy, która oferuje naturalne produkty spożywcze, typu bakalie, miazgi orzechowe, owoce liofilizowane, czy inne rzeczy - to możecie zgłosić się do firmy Pi-nuts. U nich znajdziecie produkty, doskonałe jakościowe - takie na miarę swoich potrzeb,

Odnośnik do komentarza

To ja w takim razie zapytam z pozycji restauratora, skoro już jesteśmy przy tym temacie. Co by Was mogło zachęcić do wizyty restauracji w innej miejscowości? U mnie klienci są zdecydowanie raczej lokalni, a co za tym idzie ilość odwiedzających nas osób jest dosyć ograniczona, dlatego zastanawiam się jak przyciągnąć do nas trochę ludzi "z zewnątrz". W planach  mam oczywiście inwestycję w reklamę, pytanie jaka trafi do najszerszej grupy klientów? Fajny poradnik co do ulotek znalazłam na https://www.drukarniaonline.pl/page/ulotka-restauracji-jak-ja-zaprojektowac, rady z tej strony bardzo mi pomogły przy realizacji wydruku wizytówek, więc również i teraz nie zamierzam oszczędzać na materiałach. Ale co oprócz tego? Może jakiś  program lojalnościowy?

Odnośnik do komentarza

W prowadzeniu restauracji przyda się także odpowiednie wyposażenie kuchni. Wiadomo jak to w kuchni - ciasno i gorąco, dlatego każdy metr przestrzeni roboczej jest bezcenny. Dlatego bardzo dobrze sprawdzają się różne stoły chłodnicze. Chłodnia na dole, a u góry blat roboczy, wykonany ze stali nierdzewnej, dzięki czemu jest bardzo łatwo utrzymać go w czystości. Zobaczcie jak to wygląda, np tutaj: https://multigastro.pl/stoly-chlodnicze

Odnośnik do komentarza

Każdy lokal gastronomiczny przede wszystkim  powinien być dobrze  wyposażony. Dlatego z pewnością warto wyróżnić tutaj między innymi  firmę  https://www.gastromania.cz/zahradni-popelniky.html  , która oferuje praktycznie kompleksowe wyposażenie gastro. Od najróżniejszych sprzętów, mebli stalowych, po najdrobniejsze artykuły, odzież kucharza...

Odnośnik do komentarza

W Ząbkach godna polecenia jest ta restauracja -  https://naskrajnej.pl/2022/10/27/jak-umilic-krotsze-dni-pelne-chlodu-rozgrzewajace-rarytasy-na-nie-zawsze-zlota-polska-jesien/  . Zapoznajcie się z ich menu, jest szerokie i naprawdę fajne. Teraz zimą mega rozgrzewającym daniem będzie krem z dyni z śmietaną i prażonymi pestkami dyniowymi. Myślę, że warto go spróbować ?

Odnośnik do komentarza

Rozwiązanie by kierowca tylko jeździł jest bez sensu.

Płacisz mu normalną stawkę, a on rozwozi jedzenie, a jak nie rozwozi (bo nie ma wyjazdów) to robi zakupy, zamiata plac, składa opakowania, podlewa kwiatki etc.czyli uczestniczy w życiu i pracach zaplecza.

https://poradnikrestauratora.pl/artykuly/jakie-opakowania-dla-gastronomii-sa-najlepsze/

Zerknij sobie również na stronę. Opisane jest jakie opakowania dla gastronomii zakupić. 

Odnośnik do komentarza

Myślę, że po prostu trzeba mieć dobry pomysł. Może coś czego nie ma, nowy styl. Większość restauracji jest taka sama, serwuja podobne rzeczy w podobnej jakości. Wystarczy jakieś nowe spojrzenie, nowy pomysł i jak najbardziej może to wypalić

Lokal powinien mieć również odpowiednie oznakowanie. Tak aby poinformować innych, ze w danym miejscu znajduje się restauracja

https://mocniwreklamie.pl/litery-przestrzenne-3d-warszawa/

Daje namiar na firmę zajmującą się taką reklamą zewnętrzną oraz oznakowaniem (działają w Warszawie). 

Odnośnik do komentarza

Bardzo ciekawa dyskusja. Prowadzenie restauracji to zawsze wiele wyzwań i trzeba mieć tego świadomość. W dzisiejszych czasach ludzie starają się jeść zdrowo, a przecież nie wszędzie znajdziemy takie dania. Wszystko za sprawą tego, że same składniki są o wiele droższe, co przekłada się na cenę końcowego dania. Dlatego gdy decydujemy się na w 100% zdrowe menu, musimy mieć pewność tego, że znajdziemy odpowiednią ilość klientów. W zasadzie to w większych miastach nie powinno być z tym problemu. Oczywiście nie możemy zapominać też o innych aspektach prowadzenia tego biznesu. Klienci cenią sobie nowocześnie urządzone wnętrze restauracji. Na rynku znajdziemy wiele materiałów wykończeniowych więc wybierajmy jest z głową. Co do wyposażenia, to stoliki powinny być duże i wygodne. Na każdym nie może zabraknąć takie detali jak podkładki pod filiżanki - https://swiecedlagastronomii.pl/kategoria-produktu/podkladki-pod-szklanke-filizanke/ jakie można kupić w bardzo przystępnych cenach.

Odnośnik do komentarza

Prowadzenie własnej restauracji na pewno wymaga czasu oraz odpowiedniego zaangażowania, o czym koniecznie trzeba pamiętać. Warto też mieć sprawdzonych dostawców świeżej żywności, którzy nigdy nie zawodzę. Jeśli nie macie takich dostawców ryb i owoców morza, to warto sprawdzić Fier SeaFood. Jakość ich usług jest naprawdę wysoka.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...