Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Rekomendowane odpowiedzi

Gość n...a

Dzień dobry, Mam obawy co do wyniku niskiego poziomu żelaza u mojego 4,5 letniego syna. Wynosi zaledwie 38ug/ul. Morfologia krwi na pierwszy rzut oka wygląda dobrze. Zauważyłam jedynie niski poziom limfocytow na granicy normy. Synek obecnie jest zdrowy, nie ma żadnych objawów chorobowych. Jednak od długiego czasu (właściwie jak w wieku niespełna 3 lat poszedł do przedszkola) niepokoi mnie jednak jego zawieszanie się, opóźniony refleks (czasami coś się do niego mówi a słowa docieraja jakby z opoznieniem), w większej grupie z dziećmi blokuje się na zabawę, woli towarzystwo 1:1, ew. 1:2, synek już dawno nie ma popołudniowej drzemki i śpi mi w nocy po ponad 12godzin. Z rana budzi się często zmęczony. Ogólnie nie jest apetyczny i jest radosnym dzieckiem, ma ciagle ochotę na zabawę, chciałby coś bez przerwy robić nawet jak jest zmeczony, jednak obserwuje takie zachowania jak wyżej napisałam. Ponadto w ciągu dnia często ziewa, czasami mam wrażenie jakby brał dodatkowe głębokie wdechy ma wyrownywanie powietrza. Synek bardzo dużo jeździ na rowerze i jestem pod wrazeniem, że taki mały chłopiec potrafi przejechać nawet 6km, jednak jeśli chodzi o bieganie (np. zabawa w ganianego) bardzo szybko się meczy. Dodatkowo synek obgryza paznokcie i jego kondycja paznokci jest opłakanym stanie, ma mocno narastające skórki i rozdwajajace się płytki. Proszę o informację czy opisane objawy mogą mieć związek z niskim poziomem żelaza w krwi dziecka, czy szukać przyczyny gdzieś indziej. Jeszcze informacja, że synek od lutego br do teraz na przerwę od przedszkola i jest ze mną i swoją roczną siostra w domu. Poniżej podaje wyniki: Leukocyty 6.01 (5.5-15.5 tys/ul) Erytrocyty 4.74 (3.9-5 mln/ul) Hemoglobina 12,7 (11-13.8 g/dl) Hematokryt 38.3 (32-40%) MCV 80.8 (72-87 fl) MCH 26.8 (25.5-29.5 pg) MCHC 33.2 (32.2-36.2) Płytki krwi 383 (281-410) RDW-CV 12.8 (11.4-14.8) PDW 11.9 (9-17 fl) MPV 10.5 (9-13 fl) P-LCR 27.6 (19.1-46.6) Neutrofile 2,75 (1,5-7 tys/ul) Limfocyty 2,51 (2,5-8,5 tys/ul) Monocyty 0,55 (0.19-0,94 tys/ul) Eozynofile 0.18 (0.03-0.53 tys/ul) Bazofile 0.02 (0.01-0.06 tys/ul) Neutrofile 45,7 (25-60 tys/ul) Limfocyty 41.8 (25-50%) Monocyty 9.2 (4,2-12.2%) Eozynofile 3.0 (0-4.1%) Bazofile 0.3 (0-0.6%) ZELAZO 38 (65-175ug/dl)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Nie jestem lekarzem

Nie jestem lekarzem, ale wydaje mi się, że to normalne u dzieci, że część aktywności je męczy, a inne dodają energii. Mimo wszystko warto zasięgnąć porady lekarza, który zinterpretuje wyniki. Ja dodatkowo powiadomiłabym go o tych przemyśleniach. Myśle że przepisałby jakieś suplementy diety uzupełniające żelazo. Nie martwcie się na zapas. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...