Skocz do zawartości
Forum

Dieta w celiakii


Gość nadia54

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,
Celikia to nie to samo co szeroko rozumiana nietolerancja glutenu. Celiakia (nazywana inaczej chorobą trzewną) to choroba autoimmunologiczna, w której pod wpływem obecności glutenu w diecie dochodzi do uszkodzenia kosmków jelitowych i co za tym idzie poważnych konsekwencji zdrowotnych oraz dużego dyskomfortu dla pacjenta. Jedyną skuteczną metodą na życie w dobrej kondycji jest całkowite wykluczenie glutenu z diety (w pewnych szczególnych przypadkach nawet śladowe ilości mogą być niebezpieczne dla osoby chorej). Stąd też osoby chore na celiakię powinny bezwględnie przestrzegać diety bezglutenowej bazującej na specjalnych, certyfikowanych produktach bez glutenu.

Odnośnik do komentarza

Zastosowanie diety bezglutenowej – zarówno w przypadku celiakii, jak i alergii na gluten – jest podstawą leczenia i przynosi dość szybką poprawę. Stwierdzono, że nieprzestrzeganie diety bezglutenowej może prowadzić do powikłań we wszystkich organach w organizmie chorego. Dlatego też polecam wziąć to bardzo poważnie do serca, szczególnie że dieta ta nie jest wcale tak bardzo problematyczna jak sie moze wydawać. Produkty bezglutenowe, jak na przykład makarony możesz kupić tutaj:
https://bezgluten.pl/sklep/113-makarony-bezglutenowe

Coraz więcej ich pojawia się również w sklepach stacjonarnych.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...