Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Gość adelka555

Jak często pieczecie?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość adelka555
Lubicie piec ciasta?
Może podrzucicie jakieś fajne przepisy na coś prostego, odpowiedniego dla niedoświadczonej kucharki?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość zmarzlina
Jest masa stron internetowych poświęconych przepisom na ciasta i ogólnie kulinariom, więc tam możesz znaleźć naprawdę dużo takich prostych receptur.
Na wstępie poczytaj sobie trochę tutaj: http://modaija.pl/wypieki-po-mistrzowsku/ żeby zdobyć chociaż takie podstawy na temat pieczenia.
Jak już zabierzesz się za pieczenie, pamiętaj o udekorowaniu ciasta - to zawsze robi dobre wrażenie na gościach :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość niewidzialnijakmy
Uwielbiam piec ciasta, ciasteczka, broszki, bułeczki, rogaliki etc... Ostatnimi czasy wypróbowuję też ciągle nowe przepisy i na ten tydzień zaplanowałam pieczone pączki oraz babeczki tiramisu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość niewidzialnijakmy
Gotować też lubię ;). Ale do pieczenia mam sporo serca.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

u mnie ciasto ra na tydzien musi byc, tak juz rozpiescilam swoja rodzinke. Jak nie wiesz co zrobic latwego na poczatek to polecam ciasto marchewkowe.banalne do zrobienia, szybkie i niedrogie. jest wersja z masa mascarpone na wierzku, ale moze byc bez. zalezy jak wolisz. duzo przepisow biore z internetu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U mnie w domu ciasta piecze się przynajmniej raz na tydzień. Nieraz gdy złapie mnie ochota na coś słodkiego, a w domu nie mam akurat jajek, to korzystam z tego świetnego i bardzo prostego przepisu:

Składniki ciasta (na małą tortownicę o średnicy 18-20 cm):
1,5 szklanki mąki pszennej
4 łyżki kakao
1 szklanka drobnego cukru do wypieków (można dać mniej)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka octu (pomaga sodzie "podnieść" ciasto)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (pominęłam)
5 łyżek oleju o neutralnym smaku
1 szklanka (250 ml) wody (gdyby jednak ktoś chciał, to można wodę zamienić na mleko)

Przygotowanie ciasta czekoladowego:
Należy pamiętać aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
Mąkę, kakao, sodę, cukier i sól przesiać do miski.
Wlać ocet, olej i wodę lub mleko, ew. ekstrakt waniliowy. Wymieszać łopatką, do połączenia się składników (teraz można dodać bakalii, orzechów czy co kto lubi).
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i piec w temperaturze ok. 160ºC przez około 35 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto powinno odstawać od brzegów formy. Ma być sprężyste przy dotyku.
Wyjąć z formy i wystudzić.
Po ostudzeniu polać z polewą czekoladową i opruszyć wiórkami kokosowymi. Ja również przekładam takie ciasto powidłami śliwkowo-czekoladowymi. Polecam ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość marta2233

Ja po świętach mam bardzo dużo ciast. Nie wiem kiedy to zjemy ale już wypadałoby bo jednak leci ten drugi dzień....

Teraz jem natomiast ptasie mleczko. Tradycyjne wedlowskie waniliowe ptasie mleczko.Nie chciało mi się wracać do pracy po świętach i to ptasie mleczko trochę osładza mi powrót :)

Mam jeszcze ochotę na czekoladę karmellove.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wiecie co, a ja to tak różnie, ale przeważnie kupuje na niedzielę jakis kawałek ciasta w http://asprod.com.pl/cukiernia/ciasta-tradycyjne i wszyscy są zadowoleni, bo ciasta są dobre i świeże;) Zdarza mi się piec, ale rzadko, najcześciej raz na 1,5-2 miesiące i wtedy zazwyczaj robie jakiś serniczek abo ciasto jogurtowe z owocami;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja niestety też nie mam dużego doświadczenia w pieczeniu, ale chociaż muffiny mi wychodzą :) Są bardzo proste do zrobienia, trudno je zepsuć a są pyszne! Wszystkie akcesoria do pieczenia i to nie tylko do muffin znajdziesz w sklepie Savpol. Czy to blachę, czy papilotki, czy dekoracje. Trzymam kciuki za naukę pieczenia i sama się za to zabieram ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość dominika5454

Co do proszku do pieczenia na pewno z doświadczenia mogę polecić Marysia z Polo. To jest dobry proszek, zawsze mi ciasta wychodza, nic się nie zapada, bez zakalców.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Daminke

Ciast i tortów praktycznie nie piekę. Nie mam na to czasu, poza tym nie mam takiej dużej rodziny aby koniecznie piec dla niej duże ciasta ( pewnie nie byłoby komu tego jeść).

Polecam jednak kupienie sobie takiego opiekacza do orzeszków
https://sklep.gkpge.pl/Opiekacz-do-orzeszk%C3%B3w-24-szt-XL-AD-3039

Można bardzo prosto robić ciasteczka. I w kilka chwil możecie upiec mniejszą ilość ciasteczek, które będą na pewno zdrowsze niż sklepowe ( same wiecie co do nich dodajecie i będziecie wiedziały że takie orzeszki nie będą miały w sobie żadnych szkodliwych dodatków).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Koalka

Ja tak mam z pieczeniem i szaleństwami w kuchni odkąd w mojej kuchni stanął piekarnik z electroluxa SurroundCook. Mogłabym z niej nie wychodzić. :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość agatyna90

Prawie co weekend coś piekę. Bo nie kupuję słodyczy na co dzień, wolę sobie coś na weekend sama upiec. Tym razem mam ciasto kakaowo-dyniowe. Zdrowe, bo z ciemnym kakao decomorreno, miodem, z mąki orkiszowej, pyycha :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja też uwielbiam ciasta! Wolę raczej je jeść niż robić. Ale z czasem się nauczy człowiek wszystkiego. Moja kobieta robi wspaniałe ciasto piernikowe i sernik. A Ja raczej uwielbiam piec na dworze. Ostatnio zakupiłem z tej strony https://www.cookking.pl/ wspaniały grill ogrodowy. Są jeszcze kociołki i inne paleniska. Więc dla każdego znajdzie się jakaś super oferta. W przygotowaniu kiełbasek i dobrych kurczaków jestem mistrzem. Więc każdy przy dobrym piwie jest zadowolony. 😄 Naprawdę polecam 😉 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Gruszka96
Ja od momentu, gdy okazało się, że nie mogę jeść glutenu byłem naprawdę rozdarty, bo myślałem, że już nic smacznego nigdy nie zjem. Jednak wystarczy trochę poszperać w sieci, przepisów jest mnóstwo. Nawet jeśli jesteśmy zieloni w kwestii gotowania, to przecież są cateringi, które oferują smaczne bezglutenowe posiłki czy takie cukiernie https://happycakes.pl/kategoria/ciastka/ To ogromne ułatwienie. 
 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość teresa

JA własnie wczoraj kupiłam twaróg sernikowy Mleczna Polana z Polomarketu. Będę dzisiaj robic sernik. A piekę zwykle raz w tygodniu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...