Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Histerektomia

Znaleziono 9 wyników

  1. W 2009 roku przeszłam operację usunięcia macicy bez jajników. W ubiegłym tygodniu zrobiłam badania, ponieważ zauważyłam u siebie objawy, które mogą wskazywać, że moje hormony szaleją. Mam 46 lat, a wyniki to FSH 3,14, estradiol 143,40. O czym mówią takie wyniki? Z góry dziękuję za odpowiedź.
  2. W dniu 15.10 miałam wykonywana zabieg laparoskopi ginekologicznej, w badaniu wyszło,że mam przegrode macicy, została ona usunięta, założono mi wkładkę domaciczna NovaT380. W dniu 24.10 powinnam dostać miesiączki, bolał mnie brzuch, tylko z większym nasilenie niż zwykle,ale miesiączki nie dostałam. Czy możliwe,jest,że po tym zabiegu miesiączka się opóźnia? Czy powinnam udać się do lekarza?
  3. Czy po usunięciu polipa macicy ( histeroskopia) jest możliwość uzyskania l4 jeżeli pracuje się po 11 h dźwigając ?
  4. Dzień dobry. Mam pytanie związane z odczytaniem wynikow z poziomu hormonu. Estradiol- 64,30 PG/ml FSH- 7,43 Dodam że jestem po usunieciu macicy bez przydatków z powodu endometriozy. I do tego mam stwierdzona leiomyomatosic intranodal susp- miesniakowatosc gladkokomorkową w węzłach chłonnych zaotrzewnowych. Mam 39 lat . J.
  5. Dzień dobry, bardzo proszę o interpretację wyników badań tarczycy: TSH - 2,51 uIU/ml (0,35-4,94) FT3 - 3,31 pg/mL (1,71-3,71) FT4 - 0,97 ng/dL (0,7-1,48) Anty TPO - 0,71 IU/mL (0-5,61) Anty TG - 43,99 IU/mL (0-4,11) TRAB - 9,47 U/l Mam 40 lat, z powodu usuniętej macicy z przydatkami stosuję HTZ - lek Lenzetto.
  6. Dzień dobry Miałam usuniętego polipa szyjki macicy ( badanie histopatologiczne prawidłowe ) , mam endometrium polipowate , ginekolog zalecił założenie spirali mirella - proszę o opinie w temacie oraz o plusy i minusy tej metody , czy wtedy polipy nie odrosną ? Pozdrawiam Katarzyna Zimna
  7. Witam. Mam 21 lat. W w grudniu 2019 wykryto mi mięśniaka 16 cm na 9 cm. Narazie biorę tabletki ESMEYA, w kwietniu czekać mnie będzie operacja usunięcia mięśniaka ale niewiadome czy również nie macicy. Czy po ewentualnym usunięciu macicy będzie mi przysługiwać sanatorium poszpitalne?
  8. Witam, mam 26 lat, po porodzie zdecydowałam się na antykoncepcję w formie wkładki domacicznej hormonalnej Mirena, którą mam założoną już od ponad 3 miesięcy (pierwsza wkładka którą lekarz założył wypadła po czym założył drugą i na razie jest dobrze), miesiączki są skąpe ale cały czas występują plemienia, raz są mniejsze raz większe, przeważnie pojawia się trochę krwi ze śluzem, nie mam przy nich boleści, są jedynie niekomfortowe gdyż muszę nosić wkładkę higieczną w razie jakby plamienie było większe, do 3 miesięcy powinno się wszystko uregulować a się na to nie zanosi i lekarz przepisał mi estrofem po którym stwierdził że plamienia powinny minąć i kazał przyjmować 1x1, jednak nie powiedział kiedy zacząć przyjmować, czy od razu czy dopiero po najbliższej miesiączce. W ulotce nie ma precyzyjne napisane kiedy, jest tylko że lek można przyjmować od razu gdy macica jest usunięta, a u kobiet z zachowaną macicą, niemiesiączkujących i stosujących dotychczas sekwencyjną HTZ, leczenie produktem Estrofem można rozpocząć w piątym dniu krwawienia. Ja nie mam usuniętej macicy, jedyne co to jestem po porodzie naturalnym, a drugi przypadek z zachowaną macicą, niemiesiączkujących by w 5 dniu krwawienia zacząć przyjmować lek ale skoro się nie miesiączkuje to jak mozna zacząć brać w 5 dniu krwawienia... Ulotka jest bardzo nieprecyzyjna albo mój przypadek jest taki dziwny bo ogólnie lek jest dla kobiet po menopauzie a ja mam 26lat i jestem po porodzie i lekarz przepisał lek na ustąpięnie plamień i równowagę hormonów które pewnie są zaburzone przez wkładkę i nie wiem jak rozumieć ulotkę. Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
  9. Witam 21 lipca miałam łyżeczkowanie macicy z powodu długiego krwawienia i przerostu endometrum (21mm). Wynik: rozrost bez atypii. 1 sierpnia zaczęłam ponownie krwawić, wizyta u ginekologa i endometrum 15mm. 7 sierpnia miałam założona wkładek mirena. Po założeniu plamienia, czyli ok. Ale 18 sierpnia znowu zaczęłam krwawić. Na wizycie 26 sierpnia endometrum 11mm. Ze względu na obfite krwawienie lekarz zapisał : Estrofem 2mg, cyclonamine 500mg, doxycyclinum. Na razie brak poprawy. Co dalej? Rozważyć wyciągnięcie wkładki? Czy może usunięcie macicy będzie lepszym rozwiązaniem?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...