Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Hiperprolaktynemia

Znaleziono 10 wyników

  1. Dzień dobry, dostałam wyniki badań z poleceniem dalszej diagnostyki, jednak nie jestem przekonana czy jest to konieczne.. moj wynik tsh w ciągu kilku miesiącu zmienił się znacznie (3 badania, zawsze rano na czczo, nie biorę żadnych leków). Wyniki to 5,3 następnie 3,5 i 2,5. Ft4 jest w dolnych 30% normy, a ft3 osiaga 70%. Anty-TPO w normie (dokładnie górna granica normy), Anty-TG podniesione 15krotnie. Dobrego doszło hiperprolaktynemia (wynik: 2,5 raza za wysoki poziom prolaktyny). Czy konieczna jest dalsza diagnostyka czy to przyczyna np. Zmęczenia? Pozdrawiam!
  2. obiłam badania na prolaktynę. Przed zazyciem mtc wyniosła 161 mU/La po 1h od zażycia mtc 5492 mU/L. Na codzień biorę lek Jeanine. Czy ten wynik jest prawidłowy przy antykoncepcji czy może jednak sugerować hiperprolaktynemię?
  3. Mam nieregularne krwawienia, dostawałam krwotoków z dróg rodnych i odczuwam ból jajników. Stosunek również jest dla mnie bolesny. Robiłam badania na prolaktynę. Przed zazyciem mtc wyniosła 161 mU/La po 1h od zażycia mtc 5492 mU/L. Na codzień biorę lek Jeanine. Czy ten wynik jest prawidłowy przy antykoncepcji czy może jednak sugerować hiperprolaktynemię?
  4. Jak obliczyć 5 dzień cyklu na wkładce Mirena nie mając okresu? Leczę się na Hiperprolaktynemię i lekarz kazał wykonać w 5 dniu cyklu badania na Prolaktynę i estradiol? Czy liczyć wg starego kalendarzyka jak miałam jeszcze okres? (Wkładka założona 3 miesiące temu)
  5. Dzień dobry. We wrześniu założyłam wkladkę Mirena. W październiku okres w terminie, potem w połowie cyklu plamienia 4 dni, dalej wszystko ok. W listopadzie nie dostałam okresu. W połowie cyklu plamienia. Czy to możliwe , że przesunął mi się termin okresu? W 5 dniu cyklu lekarz kazał wykonać mi badania hormonalne ( leczę się na Hiperprolaktynemię ) i teraz nie wiem kiedy je wykonać. Czy przyjąć, że zmienił mi się termin czy wykonać według starego kalendarzyka pomimo braku okresu? Dziękuję za odpowiedź
  6. Dzień dobry, chciałabym dowiedzieć się, czy moje wyniki mogą wskazywać na trądzik hormonalny, który pojawił się u mnie po 26 roku życia? Dotychczasowe leczenie dermatologiczne (tetralysal, duac) niewiele dało, dlatego dermatolog skierował mnie na badania w celu konsultacji z moim endokrynologiem (mam niedoczynność tarczycy, Hashimoto i hiperprolaktynemię związaną z gruczolakiem przysadki). Niestety zaplanowana wizyta u endokrynologa została odwołana przez lekarza i nie wiem kiedy bedę miała możliwość konsultacji. Z góry dziękuję za pomoc FSH (3 dzień cyklu) 5,71 mIU/ml (zakres 3,5-12,5) LH (3 dzień cyklu) 8,65 mIU/ml (zakres 2,4-12,6) DHEA-SO4 (3 dzień cyklu) 221,0 µg/dl (zakres 98,8-340) testosteron całk.(3 dzień cyklu) 0,30 ng/ml (zakres 0,084 - 0,481) prolaktyna (21 dzien cyklu, 1/2 Dostinexu raz w tygodniu) 6,4 ng/ml (zakres 4,79 - 23,3)
  7. Czy wkładka hormonalna Mirena może mieć negatywny wpływ na poziom prolaktyny w organizmie, w przypadku stwierdzonej hiperprolaktynemii czynnosciowej? Czy w przypadku tego rodzaju schorzenia należałoby zrezygnować z tego rodzaju wkładki? Pozdrawiam.
  8. Kobieta w wieku 20lat Tsh 3,646 ft4 10,98 ft3 4,73 Oprócz tego stan przedcukrzycowy i hiperprolaktynemia(prl36) towarzyszące objawy ciagle zmeczenie senność wypadanie wlosow, Niskie ciśnienie reszta wyników w normie(morfologia, mocz, żelazo) Czy to mogą być początki niedoczynnosci tarczycy? lekarz rodzinny właśnie to podejrzewa i zalecił wizytę u endokrynologa, ale czy przy wynikach w normie możliwa jest choroba?
  9. Witam! Pytanie natury ginekologicznej - Mam 30 lat, do tej pory nie rodziłam ale miałam bardzo ciężki okres. 2 dni przed cały czas bolał mnie tył głowy całe dnie do momentu pojawienia się okresu. Cykle są regularne. Ten z kolei też pojawil się regularnie ale był bardzo skąpy, jakby go w ogole nie było, dodatkowo był strasznie bolesny jak nigdy. Zrobiłam badania hormonów, jakoże zmagam sie z hiperprolaktynemią czynnościową (wyniki powyżej normy od ponad roku badane co 3 mc w granicach 25-90). Hiperprolaktynemia nie była leczona lekami na recepte a do tej pory próbowałam ziołowo Cyclodynonem i efekty były dobre, czułam sie lepiej do momentu tej miesiączki. Dodam że glowa pobolewa dalej, ale mniej od momentu dostania okresu. Co może być powodem tak skapej miesiaczki i czy wynik estradiolu nie jest zbyt niski jak na ten wiek? Czy nie ma jakichś problemów z jajnikami? Badania 3 dzień cyklu: FSH - 5,74 mIU/ml LH - 7,21 mIU/ml estradiol - 31,10 mIU/ml prolaktyna - 48,90 ng/ml
  10. Witam. Od około 8 lat borykam się z padaczka, zawrotami głowy, bólami głowy, stwierdzono u mnie zmiany pozapalne w osierdziu, miewam bóle różnych stawów, uczucie gorąca, poty, stany podgorączkowe, w sezonie letnim.wystepuje alergia na słońce w postaci krążkowych wykwitów skórnych. Wykonałam badania profil ANA od 1 do 3.Oto wyniki: ANA 1 obecność przeciwciał o typie świecenia homogennym. ANA. 2: typ świecenia homogenny w mianie 1 : 1000. ANA 3. SS - A natywne 60 kDA graniczne. Dfs70 nie stwierdzono. Pozostałych przeciwciał ENA nie stwierdzono. Czy to może być toczeń? Nadmienię że jestem kobietą i mam 34 lata. Borykam się od kilku lat z hiperprolaktynemia. Pozostałe hormony w tym tarczycy są w normie Pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...