Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Badanie włosów

Znaleziono 19 wyników

  1. Dzień dobry, Od kilku lat czuję dolegliwości stanu zaplnego tarczycy: chroniczne zmęczenie i apatia, brak koncentracji i problemy z pamięcią, wzdęcia i zaparcia, obrzęk twarzy, prybieranie na wadze, suchość skóry, kruche i łamliwe włosy. Zrobiłam badania: tsh na poziome 2,24, ft4 1,09, anty tpo <9, natomiast anty tg 665. Czy to hashimoto i czy da się polepszyć funkcjonowanie organizmu lekami? Codzienne funkcjonowanie sprawia mi wiele trudności.
  2. Od dłuższego czasu zmagam się z ciągłym zmęczeniem, oslabionymi włosami i paznokciami. Zrobiłam badania TSH wynik 3.73 zakres to 0.270-4.200 i anty TG <0.9 zakres 0-4 oraz anty TPOw wynik <0.25 zakres 0-9. Czy to wszystko w normie? Staramy się o dziecko ale od 2lat nic lekarze twierdzą, że fizycznie nie ma problemu ale jednak coś nie udaje się. Dziękuję.
  3. Witam, otrzymałam następujące wyniki badań tsh-3,760;ft3-5,18;ft4-16,00;FSH-1,65;LH-10,00;estradiol-212,0;progesteron-13,50;prolaktyna-58,5;DHEA-SO4-282,0;androstendion-2,51;anty-TPO <9,00;anty-TG-29,20. Od 2 lat intensywne wypadanie włosów, osłabienie. Badania wykonane w 29 dniu cyklu. O czym moze świadczyć podwyższona prolaktyna oraz taka rozbieżność w FSH i LH? Dodatkowo podwyzszone TSH? Mam 24 lata, 3 lata temu zaprzestałam przyjmować antykoncepcję hormonalną (przyjmowałam ją 5 lat). Regularnie badałam się u ginekologa-wszystko w normie.
  4. Dzień dobry. Zacznę od początku. Brałam antykoncepcje hormonalna 3 lata, najpierw vibin mini potem nuvaring. Rzuciłam i po 3 msc zaczęły wypadać mi włosy w ogromnych ilościach, badania krwi ok, zelazo, tarczyca ok. Trwało to rok. Wróciłam do antykoncpecji, ponieważ nic nie pomagało, lekarz zbadał poziom testosteronu lekko zawyżony, z stwierdził, ze jak na moje kg za dużo. Biorę już pół roku syndi 35, włosów mało zostało, nadal wypada ich dużo jak na ilość która została na głowie. Czyli to już 1.5 roku wypadania.... Biorę 6 opanowanie syndi 35,potem mam przejść na atywia daily. Co mam robić dalej? Trycholog stwierdził łysienie telogenowe, wróciłam do antykoncepcji, ale jak widać nie dużo pomaga....
  5. Witam.Ostatnio zrobilam badania krwi w zwiazku z wypadajacymi wlosami. Leca garsciami. TSH wszystko ok. Ale zelazo norma 145 a ja mam 151. Czy mam sie martwic? W ciazy i jak bylam mlodsza mialam raczej niedokrwistosc biz odwrotnie.Dziekuje
  6. witam od jakiegos czasu wypadają mi włosy zrobiłem badania testosteronu i dht Testosteron 4,06 ng/ml DHT 423.6 pg/ml czy to dobre wyniki??
  7. Witam serdecznie, mam 27 lat i mam zespół policystycznych jajników. W wieku 23 lat po odrzuceniu tabletek antykoncepcyjnych po paru miesiącach nagle zaczęły wypadać mi włosy garściami. Wtedy zdiagnozowano u mnie PCOS. W czasie około 6 miesięcy straciłam połowę swoich włosów. Zaczęłam przyjmować odpowiednie tabletki anty yasminelle i włosy przestały tak wypadać ale nie odrosły. Po paru latach w tym roku trafiłam do szpitala, w celu sprawdzenia czy mam chore nadnercza. Okazało się, że są zdrowe ale znów musiałam odstawić tabletki anty na parę miesięcy. Znów płacz i depresja z powodu sypiących się włosów, których i tak już mam niewiele. Po odstawieniu tabletek moje wyniki wyglądają tak: - 17 oh progesteron 2,42 ng/ml w fazie follikularnej (0,2-1,3) -wolny testosteron 3,60 pg/ml (max 2,85) -androstendion 2,74 ng/ml (max 3,3) - DHEAS 385,1 (98,8-340) -FSH 7,43 -FT4 1,600 -kortyzol godz.8.00 17,83 -kortyzol godz. 23.00 3,26 -kortyzol po dexamethasonie 0,57 -cholesterol calkowity 201,0 H kiedy biorę tabletki anty testosteron jest ok, nie wiem jak wtedy reszta badań. Moje pytanie brzmi. Dlaczego włosy mi nie odrastają? Czy poza antykoncepcją powinnam wdrożyć dodatkowe leczenie? Czy mogę mieć łysienie androgenowe i przede wszystkim czy jest jakakolwiek szansa abym odzyskała swoje włosy mimo tego, że mineło już kilka lat? Bardzo proszę o pomoc ...
  8. Witam mam stwierdzone PCOS, robiłam badania dla siebie żeby znaleźć przyczynę wypadania włosów. Zrobiłam badanie androstendionu wyszło 5,33 ng/ml, kortyzolu, który wyszedł bardzo duży 43,56 ug/dl zastanawia mnie to dlaczego, ponad 2 miesiące temu odstawiłam tabletki PABI-DEXAMETHASOn czy to może być przez to ? Zaznaczam ze tabletki brałam krótko prawie miesiąc a badania robiłam 2 miesiące po odstawieniu ich. Jestem szczupła osoba mam 19 lat, biorę teraz tabletki antykoncepcyjne Belara i włosy lecą jak szalone
  9. Z racji tego, że od jakiegoś czasu czuje zmęczenie, wypadają mi włosy, mam obniżony nastrój wykonałam badania tarczycowe. Moje wyniki: TSH 1.975 FT3 5,3 FT4 11.39 antyTG <0.9 antyTPO 2.1 Zastanawiam się czy te wyniki są dobra jak na 25 łatkę .
  10. Witam. Mam 60 lat. Trycholog skierował mnie na badanie prolaktyny z powodu wypadania włosów. Wynik 60 gdzie norma jest od 127. O czym ten wynik może świadczyć.? Czy powinnam pójść do endokrynologa?
  11. Dzień dobry, od mniej więcej miesiąca występuje u mnie nasilenie objawów horobowych PCOS i hiperinsulinemii - znaczne nasilenie się opanowanego (jak mi się wydawało) już hirsutyzmu, nadmierne wypadanie włosów (po 200 - 300 włosów dziennie). Postanowiłam na nowo zrobić badania hormonalne. Do tej pory byłam na tabletkach antykoncepcyjnych yasmin oraz brałam spironol 50. Diś zaczęłam siedmiodniową przerwę pomiędzy blistrami. Ile dni po odstawieniu tabletek mogę wykonać badania hormonalne tak by wyniki nie były zaburzone? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
  12. Przez 4 lata brałam tabletki antykoncepcyjne Belara ale mialam bardzo nieregularne miesiączki. Ginekolog po badaniach (cytologia, usg ok) zmienil tabletki na Qlaira i kazał obserwować. Od początku brania tabletek mam bóle brzucha, piersi, miesni, jestem nerwowa, mam depresje, caly czas bym spala, przytylam, mam cellulit a okres jest jeszcze bardziej nieregularny, do tej pory miałam go zazwyczaj 2 razy w miesiącu po nawet 10 dni i bardzo zaczęły wypadac mi wlosy, byłam u trychologa, który zlecił badania. Wszystkie wyniki w normie. Wlosów jest 60 % ubytek, trycholog mowi, ze to muso być od tabletek bo badania ok. Okres od 2 miesięcy się nie pojawił. Robiłam test, nie jestem w ciąży. Mieszkam na Islandii i nie mam możliwości dostać się do ginekologa. Proszę nakreślić mi na jakie tabletki mogłabym zmienić teraz ? tutejsza lekarka wpisze mi każde ale nie wiem jakie mogłabym chcieć. Wspomne tylko, że nie mam problemów z krzepnięciem, papierosów nie palę, mam 26 lat.
  13. W związku z nasilonymi objawami takimi jak: ciągłe zmęczenie, senność, przybieranie a wadze, wypadanie włosów, nerwowość itp postanowiłam wykonać podstawowe badania na tarczycę. Otrzymałam takie wyniki: TSH 6.463 uIU/ml (norma: 0.350-4.940), ft3 3.66 pmol/l (2.89-4.88), ft4 10.95 pmol/l (9.01-19.05). Jestem umówiona do endokrynologa jednak chciałabym dowiedzieć się czy mam powody do zmartwień? Dziękuję za odpowiedź.
  14. Dzień dobry! Chciałabym uzyskać porady. Od dłuższego czasu źle się czuję, jestem osłabiona, kolatanie serca, pocenie, wypadanie włosów, zawroty głowy. Robiłam badania i takie mam wyniki hemoglobina 12,6 a zakres jest 12-16,erytrocyty 4,07.Czy to może być anemia?
  15. Witam, Mam 40lat. Ostatnio bardzo wypadają mi włosy (garściami) wiec zrobiłam badanie krwi. Wynik pokazuje żelazo na poziome 201,8; ferrytyna 84,68; i nieco zaniżony poziom MCHC32,1 oraz monocyty 11%. Hemoglobina w normie -14. Bardzo prosze o informacje co to moze oznaczać i do jakiego specjalisty się skierować. Dziekuje.
  16. Witam. Badania na testosteron wyszły dobrze, tak samo jak pakiet tarczycowy. Natomiast wyniki morfologii wyszły już tak sobie, MPV wyszło za wysokie (13,2 fl norma 7,4 - 10,4 ) Neutrocyty niskie 50,6 % norma 55,0 - 70,0) oraz za wysokie limfocyty 41,7% norma 20,0 - 40,0). Badania wykonałam przez brak siły, niskie libido, zły nastrój, wypadające włosy oraz męskie owłosienie na ciele. Badania zrobiłam rano, wieczorem dostałam okresu. Czasami okres nie pojawia się miesiąc czy dwa, tak samo ma moja mama. Nie biorę żadnych leków ani tabletek antykoncepcyjnych.
  17. Witam. Od pewnego czasu zle sie czulam, ciagle zmeczona, ospala i zaczely mi wypadac wlosy. Zrobilam badania, morfologia, ferrytyna transferyna ok, ale zelazo 37 (norma od 50) Lekarz przepisal mi Tardyferon Fol 1xdziennie, mam wybrac dwa opakowania, a po miesiacu zrobic badania kontrolne. Juz drugiego dnia brania preparatu pojawil sie czarny stolec, czy to normalne?
  18. Witam bardzo proszę o info moja córka ma 10 lat waży sporo aż 50 kg przy wzroscie 147 cm wyniki Tsh 5.6900 i ft4 1.28 oraz żelazo 40 a morfologia w normie. Bardzo zaczęły wypadac jej włosy i dlatego podjęliśmy badania tsh. Czy to może być już problem z tarczyca? Dziś nasza pediatra powiedziała za nie ma się czy przejmować. Ze wyniki są dobre. Z tego co czytam w internecie to mogą być objawy tarczycy. Co mam robić dalej?
  19. Mój problem to brak efektów zbilansowanej diety i ruchu, brak energii, senność, łamliwość włosów,wahania nastroju. Zrobiłam badania hormonalne- TSH 1,69(0,4-4,0) FT3 3,31pg/ml(norma 1,31-4,18) FT4 11,57pg/ml(8,9-17,2) stosunek Ft3 do FT4 to 69,6% do 32,1%. Czy to może być powodem zwolnienia metabolizmu? Mam również wysoką prolaktynę 369mIU/l(102-469), DHEAS s04 ponad normę-375,5(norma98,8-340), kortyzol ponad normę 23,1(4,82-19,5). Przyjmuję metforminę na pcos. Bardzo proszę o opinię co mogą oznaczać moje wyniki,muszę poczekać na wizytę u lekarza
×
×
  • Dodaj nową pozycję...