Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Aktywność fizyczna

Znaleziono 17 wyników

  1. Witam, Chciałam zaytać dlaczego spóźnia mi się miesiączka. Mam ją od sierpnia zeszłego roku. Do tej pory występowała co 20,25,30 dni ale zawsze była. Ciąże uważam, że mogę wykluczyć ponieważ używałam wibratora rodziców 11 Lutego miesaczka wystapila normalnie trwala 6-7dni. Po 11,19,40 dniach zrobiłam 3 testy. Każdy wyszedł negatywny. Nie mam także objaw ciąży ,czasami lekkie mdlłości ale wtedy gdy sobie o nich przypomne ktore zaczely sie gdy tylko sie dowiedzialam ze moge byc w ciazy. Od tego momentu bardzo się stresowałam, także występowała dostyć spora aktywnosc fizyczna. Co jest powodem spóźnienia miesiączki? Mam także niedowage bo moje BMI jest rowne 16,7. Co jest przycyzna spoznienia okresu 6 dni? Czy on wogole sie pojawi?
  2. Gość

    Brak miesiączki

    Witam, Chciałam zaytać dlaczego spóźnia mi się miesiączka. Mam ją od sierpnia zeszłego roku. Do tej pory występowała co 20,25,30 dni ale zawsze była. Ciąże uważam, że mogę wykluczyć ponieważ używałam wibratora rodziców 11 Lutego miesaczka wystapila normalnie trwala 6-7dni. Po 11,19,40 dniach zrobiłam 3 testy. Każdy wyszedł negatywny. Nie mam także objaw ciąży ,czasami lekkie mdlłości ale wtedy gdy sobie o nich przypomne ktore zaczely sie gdy tylko sie dowiedzialam ze moge byc w ciazy. Od tego momentu bardzo się stresowałam, także występowała dostyć spora aktywnosc fizyczna. Co jest powodem spóźnienia miesiączki?
  3. Proszę o interpretację wyników morfologii Leukocyty 5,69 tys/µl (4,23 – 9,07) Erytrocyty 5,18 mln/µl (4,63 – 6,08) Hemoglobina 14,20 g/dl (13,7 – 17,5) Hematokryt 42,9 % (40,1 – 51) Płytki Krwi 226,0 tys/µl (150 – 400) Neutrofile 1,51 tys/µl (2 – 7) Limfocyty 3,48 tys/µl (1 – 3) Monocyty 0,51 tys/µl (0,2 – 1) Eozynofile 0,16 tys/µl (0,02 – 0,5) Bazofile 0,03 tys/µl (0,02 – 0,1) 33 lata, prawdopodobnie, nie potwierdzone ale wszystko na to wskazuje, przeszedłem z pół roku temu Covid, nie mam żadnych dolegliwości, nie przyjmuje żadnych leków na stałe, aktywność fizyczna dość spora - treningi siłowe regularne - suplementacja kreatyny dieta z większą ilością białka 2 gramy na kilogram masy ciała. Do tej pory nie miałem żadnych problemów z wynikami badań.
  4. Dzień dobry, Bardzo proszę o interpretację wyników badań glukozy oraz OGTT. Od kilku lat moja glukoza na czczo wynosi od 97 do 102 (czasami 99, czasami 100). Zawsze uznawano to za normę. W związku z częstymi infekcjami intymnymi oraz ostatnim wynikiem 100 lekarz ginekolog zlecił mi wykonanie glukozy i insuliny na czczo wyniki z 05.01: glukoza 97, insulina 4,9. Po tygodniu również byłam na konsultacji z innym ginekologiem (prowadzącym mnie w związku z dwoma poronieniami). Lekarz ten dodatkowo zlecił mi również wykonanie OGTT. Wyniki z 09.01: Glukoza na czczo 102, po 1h 85, po 2h 78. Insulina na czczo 8,6, po 1h 28,7, po 2h 29,3. Dzisiaj rano na czczo mierzyłam glukometrem - wynik 100. Mam 164cm wzrostu i ważę 56kg. Prowadzę zdrową dietę, umiarkowana aktywność fizyczna. Mam również wahania TSH ostatni wynik 2,52 (ginekolog włączył hormon w związku z faktem, że chciałabym zajść w ciążę). W wywiadzie w rodzinie siostra mojego taty ma cukrzycę. Proszę o poradę.
  5. Witam, Czy objawy takie jak : zawroty głowy, duszności, napady lękowe, uderzenia gorąca, ogólne przemęczenie i ogólna niechęć do aktywności fizycznej mogą być objawami niedoboru testosteronu ? Od dłuższego czasu mierzę się na co dzień z takimi objawami. Robiłem badania na poziom TSH i Testosteronu. Pierwsze w normie chociaż przy górnej granicy (3,73mlU/l - norma 0,27-4,20), natomiast drugie sporo poniżej normy (1,82ng/ml - norma 2,8-8,0ng/ml). Mam 22 lata.
  6. Gość

    Petting a ciąża

    Mam problem,otóż uprawiałam petting z chłopakiem bez zadnego wytrysku,po wszystkim zaczęłam się bardzo stresować ciążą,cały dobry tydzień o tym mocno myslalam,chociaz nie doszło do wytrysku miałam więcej aktywności fizycznej zażywałam antybiotyk,oraz miałam drobną infekcje pochwy,po tym uprawiałam seks z chłopakiem z zabezpieczeniem ale wytrysk wystąpił na zewnątrz nie we mnie,czy spóźniająca się miesiączka jeden dzień to może być powód tych wszystkich rzeczy które wymieniłam wyżej?
  7. Witam. Mam druga miesiączkę po porodzie (cc) pierwsza trwała 7 dni i była bardzo obfita teraz mam druga która już trwa 12 dzień i końca nie widać dodam że od tej miesiączki zaczęłam stosować antykoncepcję w tabletkach(vibin) gdy oddaje mocz lekko boli a przy większej aktywności fizycznej czuje klucia z prawej strony podbrzusza przechodzący w stronę kręgosłupa w dodatku mój ginekolog nie może mnie przyjąć bo jest objęty kwarantanna jak i oddział w szpitalu czy mam się martwić? Jakas Rada? Proszę o odpowiedź. Z góry bardzo dziękuję
  8. Gość

    Brak miesiączki

    Witam. Pytanie na jakie, chciałabym uzyskać odpowiedź, dotyczy miesiączki, a raczej jej braku od 5 miesięcy. Zanik miesiączki był spowodowany bardzo niską wagą (zaburzenia odżywiania), z którą już się uporałam. Powróciłam do zdrowego stylu życia, jak i zdrowego bilansu kalorycznego, dostosowanego do mojej aktywności fizycznej oraz zapotrzebowania względem wzrostu i wieku. Jem normalnie ponad miesiąc, czuję się świetnie, nie mam wahań nastroju, stanów depresyjnych, stresu, jestem wypoczęta i pełna energii (bardzo pilnuję snu), mimo tego po miesiączce nie ma śladu. Chciałabym zaznaczyć, że byłam w podobnym stanie zeszłego lata i kiedy doprowadziłam siebie do porządku, moja miesiączka wróciła dosyć szybko. Chciałabym się dowiedzieć, jakie mogą być skutki zaistniałej sytuacji?
  9. Gość

    Brak miesiączki

    Dzień dobry ;) Choruję na PCOS, insulinoopornośc, hashimoto i niedoczynność tarczycy. Jednak miesiączkę miałam uregulowana od pewnego czasu. Od ok 3 tygodni zmieniłam dietę na zdrowszą oraz zaczęłam dość intensywnie ćwiczyć (treningi 6 razy w tyg, interwałowe). Aktualnie miesiączka spóźnia mi się 6 dni. Dwa testy wykonane w odstępie 2 dni wykazaly wynik negatywny. Czy zwiększenie aktywności fizycznej mogło spowodować, że miesiączka opóźnia się tyle dni?
  10. Witam, ósmy miesiąc przyjmuje tabletki antykoncepcyjne dwuskładnikowe. Niestety ze względu na brak powszechnej dostępności tabletek od przepisanego mi producenta, co trzy miesiące zmieniała się firma tabletek, które przyjmowałam (przez pierwsze trzy miesiące tabletki, których nazwy nie pamiętam, potem Axia Conti, teraz Vixpo). Nigdy nie zdarzyło mi się zapomnieć o przyjęciu tabletki, czasami zdarzają mi się 2-3-godzinne rozstrzały czasowe jeśli chodzi o stała godzinę ich przyjmowania. Ostatni stosunek odbył się 14 marca (przy czym zazwyczaj nie dochodzi do wytrysku wewnątrz). Tydzień później dostałam krwawienia z odstawienia (w ciągu 1-2 dni od przyjęcia tabletki placebo) i po skończeniu blistra od razu przystąpiłam do nowego (moje pierwsze opakowanie Vixpo). Kolejne krwawienie z odstawienia poprzedzone było brunatnym plamieniem w tygodniu poprzedzającym przyjęcie tabletek placebo, jednak nie wzbudziło to moich szczególnych podejrzeń. W tym cyklu sytuacja jest podobna ale bardziej nasilona. W okolicach 19. tabletki z blistra pojawiły się charakterystyczne miesiączkowe bóle, jednak podczas przyjmowania tabletek jeszcze nigdy nie wydawały się tak dokuczliwe. Następnego dnia doszło do tego nieznaczne brunatne plamienie, mdłości i odbijanie się. Dziś jestem na 21. tabletce, oprócz powyższych objawów zauważam też znaczny obrzęk dolnej części brzucha. Dodam również, że ze względu na panującą na świecie sytuację, zmienił się mój tryb życia. Od 8 tygodni pracuje i studiuje zdalnie z domu, jednak rozpoczęłam w tym okresie aktywność fizyczną i ćwiczę ok 4 razy w tygodniu, czasem nawet 5. Co mogą oznaczać te objawy i skąd może wynikać ich nasilenie (czy mój stres z nimi związany może je nasilać?)? Czy w grę wchodzi ciąża?
  11. Czy objawy takie jak bardzo powolna utrata wagi ale poziom tkanki tłuszczowej trzymający się na tym samym poziomie a nawet z tendencją do jej wzrostu pomimo dobrze zbilansowanej diecie od dietetyka i aktywności fizycznej, spadki energii, zmęczenie, senność, zaparcia, napady wilczego głodu mogą świadczyć o insulinooporości? Wyniki obciążenia glukozą są następujące glukoza na czczo 90 po 1 godzinie 136, po 2 godzinach 118, a insulina na czczo 9,5 po 1 godzinie 64, po 2 godzinach 55
  12. Dzień dobry, Mam problem związany z mięsiączkowaniem. Od zawsze miałam regularny okres. Nie był on zbyt obfity, ale zazwyczaj bolesny. Teraz moje miesiączki są bardzo skąpe- trwają około 3 dni, są bezbolesne, ale wciąż regularne. Dodam, że w ostatnim czasie nie schudłam, ani nie przytyłam, nie miałam bardzo dużo stresu ani cięższej aktywności fizycznej. Jakie mogą być tego przyczyny i czy jest to powód do zmartwienia?
  13. Pomimo dużej aktywności fizycznej i kilkumiesięcznej diety redukcyjnej(stopniowe ucinanie kalorii),waga praktycznie wcale nie chce spadać. Zrobiłam badania hormonalne- TSH 1,69(0,4-4,0) FT3 3,31pg/ml(norma 1,31-4,18) FT4 11,57pg/ml(8,9-17,2) stosunek Ft3 do FT4 to 69,6% do 32,1%. Czy to może być powodem zwolnienia metabolizmu? Mam również wysoką prolaktynę 369mIU/l(102-469), DHEAS s04 ponad normę-375,5(norma98,8-340), kortyzol ponad normę 23,1(4,82-19,5). Przyjmuję metforminę na pcos. Bardzo proszę o opinię co mogą oznaczać moje wyniki,oczywiście idę za jakiś czas do lekarza
  14. Gość

    Seks a ciąża

    Spóźnia mi się okres juz jakies 11 dni. Robilam testy ciązowe wyszly negatywnie. Zawsze po stosunku patrze z chlopakiem czy prezerwatywa nie została uszkodzona i zawsze jest ok. Czy tabletki NASEN mogą miec jakis wpływ na to jeśli bralam je kilka dni przed okresem często? Czy moze byc to spowodowane brakiem jakiej kolwiek aktywnosci fizycznej?
  15. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry, moja dziewczyna ma nieregularne cykle, najkrócej trwał 31 dni, a najdłużej 39 dni, teraz trwa już 48 dni, a okresu nadal nie ma, uprawialiśmy seks z zabezpieczeniem-prezerwatywa, nie zsunęła się, nie pękła, była założona przed jakimkolwiek bezpośrednim kontaktem miejsc intymnych, w grze wstępnej dziewczyna dotykając mojego penisa nie dotykała później swojego narządu płciowego, a ja nie dotykałem swojego penisa do momentu założenia prezerwatywy, a i tam nie przeniosłem preejakulatu, ponieważ „ściągałem skore” łapiąc za nasadę penisa i ostrożnie założyłem prezerwatywe tak, aby nie dotknąć żołędzia, więc kontaktu preejakulatu czy spermy nawet pośrednio za pomocą palca nie było. Drugi stosunek, gdzie prezerwatywa również się nie zsunęła i przed samym stosunkiem nie było pośredniego ani bezpośredniego kontaktu penisa z pochwa i samego preejakulatu czy spermy, po zakończonym stosunku dotykałem prezerwatywy od strony zewnętrznej, nie zdejmując jej z penisa i zacząłem pieścić dziewczynę palcem. Okresu nie ma już 48 dni więc sa delikatne obawy, dziewczyna miała w tym cyklu stres, dosyć męczące podróże, na dodatek w często sporo aktywności fizycznej, ma teraz biały, lepki śluz, dodatkowo jest go bardzo mało, kilka dni temu był on przezroczysty, lejący sie, przypominający ten kory jest w dniach płodnych, przedwczoraj bolał ją wczoraj delikatnie brzuch i chciało się jej delikatnie wymiotować, przeszło po jakiejś chwili, dzisiaj bolał brzuch dwa razy przez chwile jak na okres i pojawił się trądzik, tutaj nasuwają się pytania: czy okres się spóźnia i za niedługo będzie? Czy są to objawy typowo dla okresu i śluz też? Pozdrawiam i z góry dziekuje za odpowiedz!
  16. Dzień dobry, od 8 lat zażywałam tabletki Vibin mini i niestety kilka miesięcy temu (około tydzień przed planowana miesiączka) zaczynałam dostawać bardzo obfite plamienie. Lekarz zalecił mi zrobienie przerwy by błona (niestety nie pamietam jaka konkretnie) mogła się trochę wzmocnić. W związku z czym od kilku dni nie przyjmuje już tabletek i zastanawiam się jak długo ta przerwa powinna trwać. Zależy mi na moim zdrowiu ale tez na jak najszybszym powrocie do antykoncepcji hormonalnej (oczywiście bez takich problemów jak wcześniej). Konsultowałam to z kilkoma lekarzami i opinie mówiły o przerwach od miesiąca do sześciu! Wszystko to powoduje, ze zastanawiam się jak długo powinnam nie brać tych tabletek? Zaznaczę tylko, że w moim życiu pojawiło się niestety ostatnio sporo stresu, bardziej zdrowa dieta, zdrowe zrzucenie wagi (5 kg w 2 miesiące) oraz zwiekszona aktywność fizyczna co podobno również może powodować zmiany w organizmie i cyklu miesiączkowym.
  17. Gość

    Seks a ciąża

    Dzien dobry, Od stycznia tego roku zatrzymała mi się miesiączka, wróciła 17go lipca ale do tej pory znowu się nie pojawia. Byłam u lekarza ginekologa, który powiedział, że endometrium ma ok 2 mm i wygląda tak jakbym była po 3 dniach od zakończenia okreasu a nie ponad 30. Zrobiłam wszystkie zalezone badania, oto wyniki: Prolaktyna / Prolactin Wartość 9,11 Jednostka ng/ml LH 8,04 Jednostka mIU/ml Estradiol Wartość 53,40 Jednostka pg/ml Glukoza przed obiążeniem 73,40 Jednostka mg/dl Glukoza po 1h 93,80 mg/dl Glukoza po 2h 67,10 mg/ Nazwa badania FSH 5,12 Jednostka mIU/ml Insulina 3,06 Jednostka µIU/ml Insulina po 1h 34,60 µIU/ml - Insulina po 2h 13,20 µIU/ml Podejrzewam, że okres zatrzymał się przez zbyt dużą aktywność fizyczną oraz zbyt duże ucięcie spożywanych kalorii. Doprowadziłam do wagi 50kg przy 173cm. Teraz ograniczyłam treningi i ważę 52,5kg, ale okres i tak się nie pojawia. Z tego co sprawdziłam to hormony i inne badania są w normie. Co mogę zrobić żeby okres wrócił? czy zalecane jest jakieś leczenie przy tych wynikach? Zależy mi na zajściu w ciążę dlatego chciałabym przywrócić owulację jak najszybciej. Dziękuję z góry za poradę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...