Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Łysienie

Znaleziono 11 wyników

  1. Dzień dobry. Zacznę od początku. Brałam antykoncepcje hormonalna 3 lata, najpierw vibin mini potem nuvaring. Rzuciłam i po 3 msc zaczęły wypadać mi włosy w ogromnych ilościach, badania krwi ok, zelazo, tarczyca ok. Trwało to rok. Wróciłam do antykoncpecji, ponieważ nic nie pomagało, lekarz zbadał poziom testosteronu lekko zawyżony, z stwierdził, ze jak na moje kg za dużo. Biorę już pół roku syndi 35, włosów mało zostało, nadal wypada ich dużo jak na ilość która została na głowie. Czyli to już 1.5 roku wypadania.... Biorę 6 opanowanie syndi 35,potem mam przejść na atywia daily. Co mam robić dalej? Trycholog stwierdził łysienie telogenowe, wróciłam do antykoncepcji, ale jak widać nie dużo pomaga....
  2. Witam! 3 miesiace bralam antykoncepcje Atywia. Po 3 miesiącach po odstawieniu zaczely wypadac mi okropnie wlosy i trwa to już 4 miesiac. Nie mogę jeść spac bo to są sumy kolosalne.czy to możliwe zeby tabletki mogły az tak zaszkodzic? Dodam że choruje tez na lysienie androgenowe. Dziękuję za odpowiedź
  3. Wynik Ferrytyna 12.01 u 4 latki jak to ocenić ? Może to być przyczyną łysienia plackowatego ?
  4. Gość

    Seks a ciąża

    Co mogę stosować w ciąży i podczas karmienia, aby hamować łysienie androgenowe? Obecnie wcieram minoxydyl 5%, ale chciałabym go odstawić, aby zacząć starać się o dziecko i szukam innych alternatyw. Czy można stosować naturalne blokery DHT, np. pokrzywę, olej z pestek dyni, śliwę afrykańską, rdest wielokwiatowy?
  5. Witam serdecznie, mam 27 lat i mam zespół policystycznych jajników. W wieku 23 lat po odrzuceniu tabletek antykoncepcyjnych po paru miesiącach nagle zaczęły wypadać mi włosy garściami. Wtedy zdiagnozowano u mnie PCOS. W czasie około 6 miesięcy straciłam połowę swoich włosów. Zaczęłam przyjmować odpowiednie tabletki anty yasminelle i włosy przestały tak wypadać ale nie odrosły. Po paru latach w tym roku trafiłam do szpitala, w celu sprawdzenia czy mam chore nadnercza. Okazało się, że są zdrowe ale znów musiałam odstawić tabletki anty na parę miesięcy. Znów płacz i depresja z powodu sypiących się włosów, których i tak już mam niewiele. Po odstawieniu tabletek moje wyniki wyglądają tak: - 17 oh progesteron 2,42 ng/ml w fazie follikularnej (0,2-1,3) -wolny testosteron 3,60 pg/ml (max 2,85) -androstendion 2,74 ng/ml (max 3,3) - DHEAS 385,1 (98,8-340) -FSH 7,43 -FT4 1,600 -kortyzol godz.8.00 17,83 -kortyzol godz. 23.00 3,26 -kortyzol po dexamethasonie 0,57 -cholesterol calkowity 201,0 H kiedy biorę tabletki anty testosteron jest ok, nie wiem jak wtedy reszta badań. Moje pytanie brzmi. Dlaczego włosy mi nie odrastają? Czy poza antykoncepcją powinnam wdrożyć dodatkowe leczenie? Czy mogę mieć łysienie androgenowe i przede wszystkim czy jest jakakolwiek szansa abym odzyskała swoje włosy mimo tego, że mineło już kilka lat? Bardzo proszę o pomoc ...
  6. Po rzuceniu tabletek antykoncepcyjnych wystąpiło u mnie łysienie. Ostatnio zauważyłam czarne kropki. Czy wlosy z tych kropek odrosna? Czy to puste mieszki i zanikna?
  7. Witam mężczyzna lat 19 kilka dni temu miałem wykonane wyniki krwi i moczu z kórych wynika że mam lekko podwyższone: TSH=4.60 i FT3 .Chciałem dodać że pierwsze wyniki które miałem wykonywane w 2017 pokazały że TSH wyniósł 7.50 wyników FT3 i FT4 nie pamiętam następnie byłem u endokrynologa który przeprowadził badanie USG Tarczycy , jakoś guzy nie zostały wykryte następnie lekarz zalecił wykonanie kolejnych wyników badań tarczycy po powtórnym wykonaniu TSH wyniosło :5,20. W roku 2020 TSH wynosi : 4.60 i lekko podwyższone FT3. Dodam jeszcze że na jednej nodze mam żylaka biorę Aescin 3x2 i możliwe że mam łysienie plackowate.
  8. Witam! Stwierdzono u mnie łysienie androgenowe z łojotokiem. Pani ginekolog zleciła mi badania krwi i takie są wyniki: DHEA-S - 358,00 ug/dl, testosteron 1,64 nmol/l, progesteron 17,4 ng/ml, androstendion 4,39 ng/ml. Oczywiście TSH, próby wątrobowe i morfologia wyszły w normie. Badanie było robione w 21 dniu cyklu. Pani ginekolog poleciła mi lek Diane 35 przez 6 miesięcy, tyle że mam obawy co do tego leku z powodu złych opinii na jego temat i skutków ubocznych, szczególnie że niekiedy pojawia mi się wyższe ciśnienie, poza tym mam naczyniak w trzonie kręgosłupa 15mm. Czy warto brać tak mocny lek czy może jest jakiś inny słabszy? A nawet jakby nastąpiła poprawa stanu włosów to czy po przerwaniu leczenia znowu włosy będą wypadać czy może będzie jeszcze gorzej? Nigdy nie brałam żadnych leków hormonalnych, antykoncepcyjnych.
  9. Witam. Od okresu ciąży (4 lata) leczę niedoczynność tarczycy. Obecnie jestem na euthyroxie 88. Postanowilam prywatnie zrobic badania (krzywą glukozowo-insulinową) gdyż od dłuższego czasu doskwiera mi senność, otępienie po posiłkach węglowodanowych, a po drzemce ogromny głód na coś słodkiego. Poza tym brakuje mi koncentracji i mam słabą pamięć (coraz gorszą) Hormony robione w kierunku PCOS w 7 dniu cyklu. Lekarz wyniki obejrzy za miesiąc, a mnie ciekawi co one przedstawiają: Glukoza na czczo: 84 mg/dl (70-99) Po 1h 115 mg/dl (70-140) Po 2h 72 mg/dl (70-140) Insulina na czczo 10.60 uU/ml (2.60-24.90) Po 1h 197.20 uU/ml Po 2h 30.40 uU/ml Hemoglobina glikowana 5.40% (4.80-5.90) Testosteron całkowity 0.570 ng/mL (0.140-0.530) PRL 248 mlU/L (109-557) DHEAS 384.1 ug/dL (95.8-511.7) Estradiol 35 pg/mL (folikularna:12-233) FSH 5.6 mlU/mL (folik: 3.0-8.1) LH 6.23 mlU/mL (folik: 1.80-11.78) Dodam jeszcze, że straciłam połowę włosów na głowie. Mam duże prześwity, a warkocz jest grubosci jednego palca u ręki. Za to obficie obrosły na twarzy (baki, wąsik i najwięcej na szyi/brodzie. Te łysienie i zarost postepuje od wielu lat. Jeszcze przed zdiagnozowaniem niedoczynnosci tarczycy.
  10. Dzień dobry. Zaczęły mi wypadać włosy po odstawieniu antykoncepcji hormonalnej. Morfologia, żelazo, tarczyca w normie, witaminy. Wróciłam do tabletek, brałam 3 miesiące vibin mini, a teraz atywie miesiąc. Kiedy tabletki antyandrogenne zaczną działać na łysienie? Po jakim czasie jakieś pierwsze efekty powinno być widać? Czy ewentualnie dalej zmieniać tabletki?
  11. Witam, mam 19 lat i problemy z cerą, łysieniem androgenowym, pojawiającym się lekkim wąsikiem, bólami głowy, zmęczeniem oraz nieregularnym okresem. Na wizycie u ginekologa wykryto u mnie poprzez usg pęcherzyki. Wykonałam badania hormonalne: TSH 1,231 µIU/ml, FSH 4,33 mIU/ml w fazie folikularnej zakres wynosi 3,03 - 8,08 mIU/ml, LH 8,82 mIU/ml, estradiol 96,00 pg/ml przy normach 21 - 251 pg/ml, prolaktyna 20,55 ng/ml przy normach 1,2 - 29,93 oraz testosteron 81,62 ng/dl. Badania mają na celu wykluczenie PCOS. Na wizytę muszę jeszcze zaczekać. Czy powinnam się martwić tymi wynikami?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...