Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Lek. Izabela Ławnicka

Ekspert
  • Zawartość

    0
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

    nigdy

Reputacja

0 Neutralna

1 obserwujący

Personal Information

  • Płeć
    Kobieta
  • Miasto
    Lublin

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

  1. Witam! Opisane przez Panią objawy rzeczywiście wydają się mieć tło alergiczne. Zdecydowanie proszę zatem ponownie udać się do lekarza podstawowej opieki zdrowotnej i szczegółowo opisać swoje objawy i wątpliwości. Lekarz powinien Pani wysłuchać, zbadać i ewentualnie skierować do specjalisty alergologa. Proszę bowiem pamiętać, że szczegółowa diagnostyka alergii nie należy do kompetencji lekarza rodzinnego.
  2. Witam! Objawy alergiczne u dzieci najmłodszych, tak jak u dorosłych, zależą od tego jaki jest to rodzaj alergii. Ogólnie mówiąc objawy takie mają bardzo szerokie spektrum - począwszy od kolki i biegunek, poprzez objawy skórne, wysypkę, katar czy też rozdrażnienie. O szczegółach proszę porozmawiać z lekarzem pediatrą, który bez wątpienia kompetentnie odpowie na wszystkie Pani pytania.
  3. Witam! Alergia jak najbardziej może być przyczyną częstych, nawracających infekcji.
  4. Witam! Opisane przez Pana zmiany mogą być związane z uczuleniem na "słońce" jak i teoretycznie może to nie mieć żadnego związku. Najlepiej byłoby gdyby ponownie skonsultował się Pan z lekarzem, który przede wszystkim Pana zbada i oceni zmiany. Ponadto proszę kontynuować leczenie według dotychczasowych zaleceń lekarskich - być może zmiany wkrótce ustąpią.
  5. Witam! Alkohol nie wpływa na skuteczność antykoncepcji. Oczywiście pod warunkiem, że na skutek spożywania alkoholu nie dojdzie do wymiotów.
  6. Witam! Niestety nie ma takiej możliwości, by w ramach porady internetowej odpowiedzieć na pytanie czy ostatnia komórka jajowa jest prawidłowa czy też nie. Zdecydowanie warto jednak podkreślić, że pomimo, że wcześniejsze komórki jajowe okazały się wadliwe, ta jak najbardziej może być prawidłowa. Wszystko zależy jednak od tego jakie nieprawidłowości podejrzewają lekarze. Proszę być dobrej myśli!
  7. Witam! Tak jak Pani napisała, zarówno media jak i inne środki masowego przekazu wskazują na konieczność posiadania niskiego poziomu cholesterolu. Zdecydowanie należy jednak podejść do tego tematu z rozsądkiem i zauważyć granicę między cholesterolem niskim tj. prawidłowym/pożądanym, a za niskim czyli patologicznym. Proszę bowiem pamiętać, że obniżony poziom cholesterolu całkowitego może być wynikiem schorzeń wątroby, niedożywienia, nadczynności tarczycy czy też zaburzeń wchłaniania. Zdecydowanie proszę zatem zaufać lekarzowi i zastosować się do jego zaleceń.
  8. Witam! Opisane przez Panią objawy nie mają wpływu na skuteczność antykoncepcji hormonalnej. Jeśli jednak dolegliwości bólowe utrzymują się sugeruję konsultację ginekologiczną.
  9. Witam! W opisanym przez Panią przypadku nie ma możliwości zajścia w ciążę - nie powinna mieć Pani zatem powodów do niepokoju.
  10. Witaj Anna12346! Odpowiadając na Twoje pytania: 1. Nie ma takiej możliwości, byś zaszła w ciążę poprzez stosunek analny - nie powinnaś mieć zatem powodów do niepokoju. 2. Częste oddawanie moczu nie może być przyczyną ciąży. Może być jej objawem, aczkolwiek w Twoim przypadku najpewniej jest to objaw infekcji dróg moczowych. Kup w aptece preparat typu Żuravit czy też Urosept i dużo pij. Jeśli objawy nie ustąpią lub nasilą się, skonsultuj się z lekarzem, który przepisze Ci antybiotyk. 3. Opisane plamienie to najprawdopodobniej zwiastun nadchodzącej miesiączki - cierpliwie zatem poczekaj na krwawienie. 4. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości wykonaj test ciążowy - negatywny wynik bez wątpienia Cię uspokoi.
  11. Witam! W opisanym przez Panią przypadku ryzyko ciąży istnieje. Proszę bowiem pamiętać, że stosunek przerywany nie jest powszechnie uznaną metodą antykoncepcyjną. W celu potwierdzenia/wykluczenia ciąży proszę wykonać test ciążowy.
  12. Witam! Zdecydowanie nie powinna mieć Pani powodów do niepokoju. Nie ma bowiem takiej możliwości, by zaszła Pani w ciążę poprzez stosunek analny (bez względu na to, czy stosowali Państwo prezerwatywę czy też nie).
  13. Witam! Po pierwsze warto podkreślić, że tak naprawdę każde krwawienie śródcykliczne wymaga konsultacji specjalisty ginekologa. Wśród przyczyn takiego krwawienia znajdują się: zaburzenia hormonalne, endometrioza, polipy, nadżerka, mięśniaki i wiele innych. Zdecydowanie proszę zatem udać się do lekarza ginekologa, który zbierze wywiad oraz przede wszystkim Panią zbada. Umożliwi to postawienie konkretnej diagnozy oraz wdrożenie leczenia.
  14. Witam! Zdecydowanie nie powinna mieć Pani powodów do niepokoju. Zapomniana tabletka bez wątpienia nie miała wpływu na stosunek 2 tygodnie później. W takim przypadku zaleca się bowiem stosowanie dodatkowej metody antykoncepcyjnej przez około 7 dni.
  15. Witam! Podane wartości pulsu są prawidłowe - nie ma powodów do niepokoju.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...