Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Lek. Piotr Raganowski

Ekspert
  • Zawartość

    0
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

    nigdy

Zawartość dodana przez Lek. Piotr Raganowski

  1. Witam Panią Serdecznie:) Biopsja to metoda diagnostyczna, mająca na celu pobranie materiału biologicznego, ze zmiany chorobowej, w celu wyjaśnienia jej przyczyny. Jeżeli nie mam dokładnego rozpoznania hist-pat, nic więcej nie jestem w stanie powiedzieć. Biopsji nie pobiera się tylko w celu potwierdzenia lub wyeliminowania choroby nowotworowej. Troszkę za mało mi Pani powiedziała, skąd ta biopsja, na co Pani chorowała itd. Pozdrawiam Piotr
  2. Witam Panią Serdecznie:) Jeżeli doszło do wytrysku to oczywiście istnieje ryzyko zajścia w ciąże. Nie znam jednak charakterystyki Pani cykli: długości, regularności, długości krwawienia. Więc nie mogę udzielić 100% odpowiedzi. Poza tym to nie matematyka, w naturze dzieją się różne rzeczy;) Proszę następnym razem się zabezpieczać i wykonać test ciążowy-najlepiej w okresie spodziewanego krwawienia menstruacyjnego, jeżeli się ono nie pojawi. Pozdrawiam Piotr
  3. Witam;) Niektóre Panie piszą na forach piszą, że biorąc tabletki zaszły w ciąże. Teraz nasuwa się pytanie...czy rzeczywiście przestrzegały ściśle wszystkich reguł i zaleceń, opisywanych przez producenta?? Skuteczność antykoncepcji hormonalnej w postaci tabletek dwuskładnikowych(zawierających estrogeny i gestageny) określa się powyżej 99%. Ten mniej niż jeden procent to najczęściej grupa kobiet, która nie w pełni zastosowała się do zaleceń. Rzadko brak skuteczności, może wynikać z wad samych tabletek(zdarza się to bardzo rzadko-dlatego najlepiej kupować tabletki oryginalnych firm, z długoletnią tradycją w ich produkcji. Niektóre tabletki mogą być tańsze, ale np. zastosowane podłoża, będą wpływać na stopień wchłaniania się tabletki). Proszę pamiętać, że ten sama substancja, może działać z różną skutecznością u różnych osób(np. alkohol-1 piwo dla jednego to nic a drugi chodzi pijany:)) jak również powodować różne skutki uboczne( jeden będzie miał kaca po tym 1 piwie, drugi nie). Podobnie jest ze wszystkimi lekami. Dawki dobrane przez producenta są takie aby w 99,9% kobiet- dały oczekiwany efekt a przy okazji wywoływały jak najmniej objawów niepożądanych:) Także nie ma żadnej 100% metody, chroniącej przed ciążą...no jest jedna-brak seksu i kontaktów z płcią przeciwną:) Pozdrawiam Piotr
  4. Już nie masz wpływu na to wszystko....stało się i już...jedynie co możesz zrobić to myśleć pozytywnie....pomodlić się....i ufać, że wszystko się dobrze ułoży mimo Twojego błędu;)
  5. Witam Justynka:) Nie ma co wracać do przeszłości i zbyt bardzo martwić się swoją przyszłością. Staraj się zaufać swojemu lekarzowi...myślę, że jak będzie się działo coś naprawdę poważnego, wymagającego podjęcia jakiejś decyzji na pewno poinformuje Cię o tym:) Pozdrawiam Piotr
  6. Witam Szyszka:) Spróbuj wykonać sobie posiew z pochwy i zrób sobie cytologię(jeżeli masz jakieś zakażenie, będzie wiadomo kim jest Twój przeciwnik i czym najlepiej go leczyć:))). Jeżeli biocenoza pochwy jest w porządku...jak również cytologia wyjdzie prawidłowo...to raczej wszystko jest ok i niepotrzebnie przyjmujesz leki. Dodatkowo możesz wspomóc się probiotykami i stosować odpowiednie żele do higieny intymnej. Pozdrawiam Piotr
  7. Witam Serdecznie:) Istnieją dwie możliwości bez potrzeby stosowania dodatkowej metody antykoncepcyjnej pod warunkiem, że w ciągu 7 dni poprzedzających zapomnienie tabletki przyjmowałaś tabletki w sposób prawidłowy(oczywiście mówimy o pominięciu tabletki w 3 tygodniu ciąży): 1) Należy jak najszybciej przyjąć zapomnianą tabletkę (nawet, jeżeli oznacza to przyjęcie dwóch tabletek jednocześnie), a kolejne tak jak zazwyczaj. Po przyjęciu ostatniej tabletki z opakowania, następnego dnia należy rozpocząć przyjmowanie tabletek z nowego opakowania nie robiąc przerwy. Jednakże w trakcie przyjmowania tabletek może wystąpić plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe. 2) Można zaprzestać przyjmowania pozostałych tabletek z opakowania, zrobić 7 dniową lub krótszą przerwę (licząc również dzień, w którym zapomniano przyjąć tabletkę) i rozpocząć przyjmowanie tabletek z następnego opakowania. Pozdrawiam Piotr
  8. Witam Panią Serdecznie:) Skoro lekarz zabronił Pani współżyć powinna się Pani słuchać i przestrzegać jego zaleceń...proszę pamiętać o tym na przyszłość. Pozdrawiam Piotr
  9. Witam Panią Serdecznie:) Oczywiście, skoro byłaś już raz w ciąży, istnieje prawdopodobieństwo, że zajdziesz w drugą. Masz cały czas tego samego partnera?? O niepłodności mówimy wówczas, gdy występuje niemożność zajścia w ciążę pomimo rocznego współżycia seksualnego z przeciętną częstotliwością 3–4 stosunków tygodniowo, bez stosowania jakichkolwiek środków antykoncepcyjnych. Oczywiście istnieje również zjawisko tzw. niepłodności wynikającej, z niemożności utrzymania ciąży. Oba stany wymagają wnikliwej diagnostyki i leczenia. Pozdrawiam Piotr
  10. Witam Serdecznie:) Oczywiście jeżeli uprawiałaś seks bez zabezpieczenia w dni płodne to istnieje bardzo duże ryzyko zajścia w ciąże. Prezentowane przez Ciebie objawy nie są tzw. pewnymi objawami ciąży i mogą świadczyć o innych schorzeniach. Jeżeli mimo wszystko podejrzewasz, że mogłaś zajść w ciąże wykonaj test ciążowy lub udaj się do ginekologa. Pozdrawiam Piotr
  11. Witam Serdecznie:) Najlepiej jak pójdziesz do ginekologa. Być może masz stan zapalny. Oceni on także, czy błona została do końca przerwana. Pozdrawiam Piotr
  12. Witam Panią Serdecznie:) Rozumiem, że ma Pani pewne lęki i obawy, tym bardziej, że choruje Pani na nerwicę. Proszę się uspokoić i przynajmniej starać się myśleć pozytywnie. Oczywiście po cięciu cesarskim jak i po naturalnym porodzie mogą się pojawić pewne zdarzenia niepożądane. Jednak proszę ufać swojemu zespołowi:) Jeżeli nie potrafi Pani jednak sobie poradzić ze swoimi lękami, powinna Pani skontaktować się z lekarzem psychiatrą i po porodzie rozpocząć leczenie. Niestety biorąc niektóre leki nie będzie mogła Pani karmić piersią. Pozdrawiam Piotr
  13. Witam Cię Serdecznie:) Najlepiej będzie wykonać jeszcze raz analizę moczu. Jeżeli infekcje mają charakter nawracający, należy wykonać dodatkowo posiew moczu, a także jeżeli posiew stwierdzi obecność jakiejś bakterii, to na jaki antybiotyk jest wrażliwa i zastosować wreszcie antybiotykoterapię celowaną:) Nie zaszkodzi też wykonanie...usg j.brzusznej...ze szczególną oceną pęcherza moczowego oraz nerek:) Z tego co wiem to w Anglii dostaniesz paracetamol:D Najlepiej jak przyjedziesz do Polski:) Pozdrawiam Piotr
  14. Witam Cię Serdecznie, A czy Twój partner był leczony razem z Tobą?? Czy powstrzymywaliście się wówczas od współżycia?? Być może doszło do ponownego zakażenia, leczenie nie było do końca skuteczne, masz nadwrażliwość błoń śluzowych, powstały zrosty zapalne. Bez oceny stanu pochwy, nie jestem Ci w stanie pomóc. Najlepiej jak odwiedzisz swojego ginekologa. Pozdrawiam Piotr
  15. Nie znam wszystkich Pani badań oraz całego przebiegu choroby, więc nie chce wyrokować....najlepiej jak skonsultuje to Pani ze swoim ginekologiem...najlepiej w formie pytania, bo lekarze nie lubią jak się im coś sugeruje:D
  16. Witam Panią Serdecznie:) A czy zbadała sobie Pani poziom hormonów płciowych?? Myślę, że można byłoby się pokusić o diagnostykę w kierunku Zespołu policystycznych jajników(PCOS). Aby rozpoznać tego typu chorobę, należy spełnić 2 z 3 kryteriów: 1. podwyższone stężenie męskich hormonów płciowych (testosteronu i androstendionu) lub też cechy świadczące o androgenizacji, mi.in hirsutyzm (owłosienie w miejscach typowych dla mężczyzn), trądzik, łysienie typu męskiego 2. brak lub rzadkie owulacje (często objawiające się jako rzadkie miesiączki) 3. w USG jajników obecnych jest powyżej 12 pęcherzyków lub objętość jajnika wynosi powyżej 10 cm3 (10 ml) . Pozdrawiam Piotr
  17. Witam Panią Serdecznie, Nie chce zalecać żadnego z probiotyków. Próbowała Pani już Lactovaginal?? Cieszy się on dosyć dużą popularnością wśród kobiet. Proszę dodatkowo łykać witaminę C, zakwasi ona trochę organizm. Ma Pani stałego partnera?? Jeżeli tak, to może on Panią cały czas zaraża?? Musicie zrobić sobie badania i wspólnie wyleczyć się z zakażenia, pamiętając o abstynencji od seksu w trakcie terapii. Pozdrawiam Piotr
  18. Witam, "Chorobę Bostońską" wywołują wirusy z grupy Coxsackie. Jest ona bardzo zakaźna i szybko przenosi się z dziecka na dziecko. Najczęściej chorują dzieci w wieku od 3-10 lat. Od zakażenia do objawów mija 4-6 dni. Z racji tego iż w ciąży dochodzi do zmian w układzie odpornościowym w zakresie odpowiedzi komórkowej, kobieta ciężarna jest bardziej narażona na infekcje wirusowe lub/i nasilenie ich rozwoju. We wszystkich rodzajach infekcji wirusowych, poważne konsekwencje dla noworodka lub/i płodu, wiążą się z przechodzeniem infekcji wirusowej na płód. Ważne jest to w którym tygodniu ciąży ta infekcja nastąpiła. Wirusy z grupy Coxsackie A i B mogą powodować różne wady u płodu. Radziłbym jednak uważać na kontakty z dzieckiem, żeby się Pani nie zaraziła. Pozdrawiam Piotr
  19. Witam Panią Serdecznie:) Zazwyczaj bicie serca dziecka widoczne jest ok. 6-7 tygodnia ciąży, licząc od pierwszego dnia ostatniej miesiączki. Na pewno lekarz zaprosi Panią na kolejne badanie, które wszystko wyjaśni. Proszę na razie nie denerwować się na zapas:) Pozdrawiam Piotr
  20. Witam Panią Serdecznie:) Nie do końca rozumiem o jaki Pani test chodzi??:) Czy planuje Pani dziecko czy jest już w ciąży:) Pozdrawiam Piotr
  21. Witam Panią Serdecznie, Zazwyczaj bicie serca dziecka widoczne jest ok. 6-7 tygodnia ciąży, licząc od pierwszego dnia ostatniej miesiączki. Na pewno lekarz zaprosi Panią na kolejne badanie, które wszystko wyjaśni. Dopiero stwierdzenie braku tętna w dwóch badaniach, daje podstawę rozpoznania ciąży obumarłej. Pozdrawiam Piotr
  22. Witam Panią Serdecznie:) Już wyjaśniam:) LYM% 65,4 norma od 50-70%, więc jest ok:) MCH 30,0 norma 27-31 pg/krwinkę- ok:) RDW 10,8 norma 11,5-14,5%- niewiele poniżej normy. MVP 5,35 norma 6-11 fl- nieznacznie poniżej normy. AST 46 -nieznacznie podwyższony norma do 40 ALT 38 -ok ŻELAZO 0,6 NEU% 21,4- nieznacznie niżej norma NEU%-neutrocyty 30-70 % NEU 2,0-ok Następnym razem proszę podawać jednostki, bo są ważne i normy laboratoryjne. Resztę dowie się Pani u lekarza. Pozdrawiam Piotr
  23. Witam Serdecznie, W ciąży zdarzają się zasłabnięcia. Być może ma Pani infekcję jelitową lub zjadła Pani coś ciężko strawnego. Nie zaszkodzi jak odwiedzi Pani lekarza pierwszego kontaktu. Czy występują u Pani dodatkowe objawy?? Jeżeli ból brzucha nasili się proszę skontaktować się z ginekologiem. Pozdrawiam Piotr
  24. Proszę także udać się na wizytę do ginekologa.
  25. Witam Panią Serdecznie, Zasłabnięcia zdarzają się w trakcie ciąży. "Wodnista" biegunka, mogła być związana z jakimś zakażeniem lub niestrawnością. Czy występowały jakieś dodatkowe objawy?? Nie zaszkodzi jak odwiedzi Pani lekarza pierwszego kontaktu i zrobi sobie podstawowe badania. Pozdrawiam Piotr
×
×
  • Dodaj nową pozycję...