Szybkie, łatwe i pyszne!
500g mięsa mielonego (wołowina, indyk lub mieszane)
szalotka
duży ząbek czosnku
jajko
3 łyżki otrąb owsianych
sól, pieprz
Sos:
puszka pomidorów bez skórki
ząbek czosnku
pęczek bazylii
sól, pieprz
Pomidory wlać do garnka i gotować na wolnym ogniu, odparowując nadmiar wody. Po kilku minutach dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodać świeżą bazylię i zmiksować. Ponownie podgrzać i doprawić do smaku.
Szalotkę i czosnek drobno posiekać, dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Następnie dodać jajko i otręby, przyprawić do smaku i ponownie dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut, żeby otręby napęczniały. Uformować niewielkie klopsiki, smażyć pod przykryciem, na suchej patelni, do zarumienienia z obu stron.
Polać sosem bezpośrednio przed podaniem.
Podawać np. z ugotowanym kalafiorem.